Yeni Asır gazetesi haber koordinatörü Sezai Elgin: "İyi haber kötü haberi siler"
27.01.2022 00:29

Yeni Asır gazetesi haber koordinatörü Sezai Elgin: "İyi haber kötü haberi siler"


Haber Üsküdar – Sena Nur Gürer

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Merhaba ben Sezai Elgin, 1960 doğumluyum, üniversite eğitimimi İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne bağlı İstanbul Gazetecilik Yüksek Okulu’nda başladım ve daha sonra Marmara Üniversitesi’ne bağlanan ve adı Basın-Yayın Yüksekokulu olarak değiştirilen okuldan 1985 yılında mezun oldum. Hemen ardından gazetecilik hayatına başladım. Cumhuriyet gazetesinde staj yaptım, tam da o dönemlerde Sabah gazetesi yayımlanmaya başladı, Sabah gazetesiyle birlikte profesyonel gazetecilik hayatına başlamış oldum. Muhabir olarak başladım ama hep değişik alanları tercih ettim, örneğin hastane muhabirliği, polis muhabirliği, adliye muhabirliği, havalimanı muhabirliği ve bölge muhabirliği gibi birçok alanda görev yaptım.

1990 yılında 5 yıllık muhabirliğin ardından büro şefi olarak yönetici durumuna geldim. Yaklaşık 18 yıl Sabah, Akşam, Günaydın, Milliyet, Sözcü gibi birçok gazetede çalıştım, bu süre içinde kendi gazetemi (Şile gazetesi) de çıkardım. Şimdiyse Yeni Asır gazetesindeyim.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yeni Asır gazetesi, 1895 yılında Osmanlı topraklarında olan Yunanistan’da yayımlanmaya başlıyor. Daha sonra gazetenin sahipleri, Osmanlı-Rus savaşı çıkınca İzmir’e göç edip burada hizmete devam ediyorlar. Gazete üç kuşak Bilgin ailesinde kalıyor daha sonra Turkuaz Medya’ya geçiyor.

Bizim sloganımız “Türkiye’nin en köklü gazetesi”dir, bu sloganı logomuzun altında görebilirsiniz. Eskiden gazetemiz, şehir ya da bölge gazetesi gibi durumundayken şu anda ulusal gazete durumundayız yani Türkiye’nin birçok ilinde dağıtımımız var. Yeni Asır gazetesi bir okul olarak da ifade edilebilir. Yeni Asır dendiği zaman Türk basınının bir nevi arka bahçesidir. Dinç Bilgin’in İstanbul’da Sabah gazetesini çıkarmasıyla birlikte ortaya çıkan personel ihtiyacını Yeni Asır’dan takviye yaparak karşılamıştır. İzmir’de yetişen gazetecilerin İstanbul’a Sabah grubu ile gelmesi gazete gruplarına da yansımıştır. Çünkü Sabah gazetesinin başarılı yayıncılığı diğer yayın gruplarının da dikkatini çekmiştir. Meselâ Star gazetesi mi kuruluyor hemen Sabah grubunun kadrolarından transferler yapılıyor. Sabah grubu ekolünde deneyim kazanmış kişiler Hürriyet’te ve Milliyet’te görev yapmaktadır. Yeni Asır’da dinamik yeni kadro gelir, eski kadrolar transfer olur, Hürriyet’in aksine kadrolar çok hızlı yükselir ve ilerler.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Bütün ulusal gazeteler gibi değişik konuları içeren bir gazeteyiz. Spor sayfamıza daha geniş bir ağırlık veriyoruz. Birçok ulusal gazetede genelde iki sayfa olan spor haberlerine Yeni Asır gazetesinde her gün altı sayfa yer vermeye çalışıyoruz. Ekonomi haberleri, kriminal haberler, normal insan hikayelerinden oluşan haberler veriyoruz. İlk sayfamızı politika ve insan hikayeleri ile dengelemeye çalışıyoruz. Bu tarz bir yayıncılığımız var. Daha çok aile içinde okunabilecek bir gazete olma amacımız var, insanın içini ürpertecek tepki verilecek haberlere ve görsellere yer vermeyiz. Anne ile çocuğunun rahatça okuyabilecekleri bir gazete olmak bizim önemli bir prensibimizdir. Biraz daha muhafazakâr bir çizgideyiz.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumundan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Gazetemiz şu anda ilan durumuna göre 20-22 sayfa yayımlanıyor. Ayrıca bulmaca ekibimiz var, 4 sayfa. Cumartesi, Pazar eklerimiz var. Tabii ki Basın İlan Kurumu’ndan reklam alıyoruz. Basın İlan Kurumu’na tabi bir gazeteyiz.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Şu anda 50 binin üstünde satış yapan gazeteler dilimindeyiz. Basın İlan Kurumu’nda 10 binlik, 50 binlik, 100 binlik gibi tarifeler vardır. Sütun santim tarifeleri gazetenin tirajına göre veya sayfa metrekaresine göre değişiyor. Yeni Asır şu anda 50 bin tirajı var. Bir dönem çok daha etkili bir gazeteymiş fakat son yıllarda dijital medyanın güçlenmesi ile insanların habere daha kolay ulaşması basılı yayını haliyle etkiledi, bütün gazetelerin tirajlarında inkâr edilemeyecek düzeyde bir düşüş var. Yeni Asır, Sabah, Hürriyet ve Sözcü tirajları iyi olan gazetelerdendir.

Tiraj günümüzde her şey demek değil.  Her ne kadar gazete tirajları düşük desek de internet haberciliğinde aktif olarak yer alan Yeni Asır gazetemiz fazlaca tık alıyor.  Bölge halkıyla çok içli dışlı olmuş bir gazete olduğumuz için başka gazete alsalar da yanına bir de Yeni Asır alırlar. Eskiden satış sloganı olarak “Bir ekmek, bir Yeni Asır” cümlesi kullanılıyormuş.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Tabii ki. Haber merkezimiz, istihbarat servisimiz ve ayrıca bölge haberlerimiz de var. İzmir dışında Aydın, Manisa, Denizli, Muğla gibi yerlerde muhabirlerimiz var. Bu muhabir arkadaşlarımız gazetemiz için özel haber yapıyorlar. Ayrıca ajanslardan da yararlanıyoruz. İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı, Demirören Haber Ajansı gibi ajanslara haber ve fotoğraf için aboneliğimiz var. Bunun dışında kendi muhabirlerimizin hazırladığı özel haberlerimiz oluyor. Gazetemizde özel haberlere daha çok yer vermeye özen gösteriyoruz.  Rutin olan haberleri büyütmemek taraftarıyız. Alanında uzman muhabir arkadaşlarımızın getirdiği, diğer gazetelerde olmayan haberler bizim için özel ve kıymetli haberlerdir. Tercihimiz özel haberlerdir her zaman. Güncel ve bölgesel haberlere önem veriyoruz.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?  

Haberin nitelikleri tam olmalı. Bilginin doğruluğu, 5N1K’dan tutun da diğer ayrıntılara kadar unsurları tam olacak. Haber doğru ve gerçek olacak, yarın öbür gün yalanlanabilecek bir haber olmamalı. Fotoğraf unsurunun olması gerekiyor. Haber politikamıza uygun olması gerekiyor. Meselâ insanları rahatsız edecek görüntüler ve haberler bizde kolay kolay yer almaz. Bu niteliklere uygun haberleri değerlendirmeye alıyor ve uygun sayfalara yerleştiriyoruz. Meselâ muhabirlerimizden ekonomi haberi geldiğinde diğer ekonomi haberleri ile aynı havuza koyulup ekonomi editörü tarafından haberler eleniyor. İyi haber kötü haberi siler, daha iyisi varsa onu kullanmak gerekiyor. Haber çoktur fakat özel ve kaliteli haberlerin olması önemli olandır. Gazetemizin 3 ayrı baskısı var, bölge, şehir ve İzmir şehir baskısı.  Yeni haber geldiğinde baskılardan biri basıldıysa bile diğer baskı hazırlanırken yeni gelişmeleri gece ekibi ile ekliyoruz.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

Her gazete kendi internet gazetesi ekibini kurdu. Zamanla yarış daha büyük. Her gün akşama doğru basılı yayın için internet sitemizden haberleri alıyoruz. Tıklanmalar fazla olunca internet sitesi kadrolaştırılmıştır. Son dakika haberleri için 24 saat aktif olması gerekiyor. Reklamlar ile iyi bir kâr elde ediyor. İnternet sitesinin sürekli yenilenebilir olması oldukça avantajlı bir durumdur. Meselâ basılı yayında düzeltme olmadığı için yapılan bir harf hatası bile bir insanı işinden edebilecekken internet gazeteciliğinde hemen düzeltilebilir olduğundan büyük bir sorun teşkil etmez.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Bu anlamda en az başı derde giren gazetecilerden biriyim. Her gazetecinin başına gelen bir durumdur. Birkaç defa soruşturma açıldı fakat takipsizlik kararı aldım. Yalnızca bir defa gerçek anlamda yargılandım. Bir dönem ulusal basından ayrılmıştım, yerel gazetede çalışırken bir manşetten dolayı davalık oldum fakat sonunda beraat ettim. Haklıydık, kazandık diyelim. Eğer birisi gazetecilik yapmayı düşünüyorsa hukuka hakim olması gerekiyor, bizim dönemimizde hukuk dersleri çoktu, ben 8 tane hukuk dersi aldım. Hukuk mantığını çözmek ve bilgi sahibi olmak bizim mesleğimiz için çok gereklidir.

Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?

50 bin tirajımız olduğunu belirtmiştim. Bu durumu şu şekilde de değerlendirmek mümkün, bir gazeteyi bir kişi alır üç kişi okur, internet sitemizi milyonlar okuyor. Aynı şekilde diğer gazetelerin de okurları internet üzerinden okumayı tercih ediyor.