Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı: Yerel gazetelere yeterli desteğin verilmesini bekliyoruz
24.12.2022 13:25

Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı: Yerel gazetelere yeterli desteğin verilmesini bekliyoruz


Haber Üsküdar – İrem Uzun

Üsküdar İletişim’de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız?

1968 yılında Çanakkale’de doğdum. Çanakkale Lisesi’ni bitirdikten sonra 2010 yılında gazeteciliğe başladım. Boğaz Medya bünyesinde günlük olarak çıkan Boğaz gazetesinde göreve başladım. Halen şirkette başkan yardımcılığı başta olmak üzere, Boğaz Medya bünyesinde çıkarılan diğer gazetelerde editörlük yapıyorum.

Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, şimdiye kadar neler yaptı? Amacı ne? Kaç üyeniz var? Son olarak da Cemiyet olarak neler yapıyorsunuz?

Çanakkale Gazeteciler Cemiyetimiz 2004 yılında kuruldu. Çanakkale’de bulunan yazılı ve görsel medya mensuplarının üye olduğu Cemiyetimiz, temsil görevini yerine getirirken üyeleriyle zaman zaman bir araya gelerek gazeteciliğin sorunları hakkında paylaşımlar yapıyor. 24 Ocak’ta bir araya gelerek seminerler, söyleşiler ve geziler düzenliyor. İlimiz bürokratlarıyla bir araya gelerek, mesleğimizin haber alma ile ilgili kolaylıklarını paylaşıyoruz.

Cemiyet Başkanlığını yaptığınız şehrinizde gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç basılı gazete var, kaç bağımsız haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

İl çapında günlük ve haftalık olmak üzere 17 gazete var. Yine hepsinin bağımsız haber siteleri var. Şehrimizde gazetecilik oldukça saygın bir meslek olarak görülmektedir. Haber alma konusunda pek sıkıntı çekmemekteyiz. Her gazeteci istediği bürokrata ulaşmada zorluk çekmemekte ve halk ile olan ilişkileri de üst düzeydedir.

Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu konuda çalışmalarınız var mı? 

İlimizdeki medya kuruluşlarının en temel sorunu maliyettir. Yurt dışı bağımlılıktan kurtulamayan şirketlerimiz, aynı oranda zam yapamamaktan şikâyetçidir. Yine geçim kaynağı olan reklam fiyatlarına bu artışlarını yansıtamamaktadır. Sosyal medyanın çok kullanılır hale gelmesi ile abone sayılarında düşüşler yaşanmaktadır. Resmi ilan gelirlerinin istenilen oranda güncellenmemesi sureti ile gelir konusunda oldukça fazla sıkıntı çekmektedirler. Ayrıca kalifiye eleman bulma, yetiştirme ve çalıştırma konuları da başlıca sıkıntılardır. Cemiyet olarak bu sıkıntıların giderilmesi için yurt çapında bir araya gelerek ortak çalışmalar yapıyoruz elbette. Ama sesimizi iktidara pek duyuramıyoruz.

Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu? 

Başta da söylediğim gibi şehrimizde gazeteciler saygın bir yere sahiptir. Halk ile olan ilişkileri iyidir. Yapılan işler takdir edilir. Halk gazetecileri dördüncü bir kuvvet olarak görür.

Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?

Sansür yasası olarak bilinen kanunlar, yönetmelikler ve uygulamaların hepsine iyi veya kötü demek yersizdir. İçlerinde gerçekten iyi olanlar, ama diğer taraftan elimizi kolumuzu bağlayan tarafları da vardır. İktidarların bu kanunları çıkarmadan önce bizlerle istişarelerde bulunması en iyi sonucu verecektir. Demokratik kurallar içinde hareket eden gazetecilerle, farklı düşünceler içinde olanların bir tutulması haksızlık olur.

Yerel medya yaygın/ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı?   

Özgürlük hangi anlamda kullanılıyor ona bakmak lazım. Yerel medya elbette daha kısıtlı haberler yapmak zorunda. Sert muhalefet yapmanız veya aşırı yandaş olmanız için abone sayınızın on binleri geçmesi gerekir. Halk desteği olmadan hiçbir şey yapamazsınız.

Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?

Yerel gazetelere yeterli desteğin verilmesini, resmi ilan fiyatlarının günün gerçekleri ile güncellenmesini, maliyetleri etkileyen kağıt, boya v.s. gibi girdilere sübvansiyon uygulanmasını bekliyoruz. Ayrıca gazetecilerimizin yıpranmayla ilgili haklarının tekrar geri verilmesini bekliyoruz. Basın kartlarının kullanılması konusunda daha geniş alanların olmasını istiyoruz. Ayrıca gazetecilerimizin ücretlerine devlet tarafından destek bekliyoruz.