Karabük Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kaya:  Bu meslekte takdirin yanı sıra tepki de alırsınız
22.12.2022 13:24

Karabük Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kaya: Bu meslekte takdirin yanı sıra tepki de alırsınız


Haber Üsküdar – Sefa Mert Kahraman

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Karabük Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kaya ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız?

Metin Kaya, 28 Aralık1964 doğumluyum. Karabük Demir-Çelik Lisesi mezunuyum. 1990 yılında Karabük’te günlük olarak yayın yapan Bölgenin Sesi gazetesinde Genel Yayın Yönetmeni olarak göreve başladım ve bu görevim 2018 yılına kadar sürdü.

Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, şimdiye kadar neler yaptı? Amacı ne? Kaç üyeniz var? Son olarak da Cemiyet olarak neler yapıyorsunuz?

Yürütmekte olduğum Karabük Gazeteciler Cemiyeti 1990 yılında o dönemin Karabük Postası gazetesi sahibi Merhum Tuncer Ersözlü tarafından kurulmuştur. Şahsım olarak şu an ben cemiyetin üçüncü başkanıyım ve bu yıl Haziran ayında yapılan genel kurulla üçüncü kez başkan seçilmiş bulunuyorum. Benimle birlikte toplam 7 kişiden oluşan yönetim kuruluyla birlikte çalışıyoruz. Cemiyet olarak seminerler, sosyal aktiviteler, bir dizi önemli ziyaretler, üyelerin sorunları ve çözüm noktaları ile ilgilenmek gibi çalışmalar yürütmekteyiz. Ayrıca, 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışı’nın yıl dönümü ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günlerinde Atatürk anıtına çelenk sunumu ve bazı etkinlikler düzenliyoruz. Amacımız Karabük’te faaliyet gösteren gazete ve ilgili basın kuruluşlarımız ve bu basın kuruluşunda çalışan üyelerimize hizmet etmek. Şu an itibarı ile 50 üyemiz var.

Cemiyet Başkanlığını yaptığınız şehrinizde gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç basılı gazete var, kaç bağımsız haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Karabük merkezde yedi tane vasıflı gazete bulunurken, bu gazetelerin sahipleri bu yıl bir araya gelerek, ekonomik koşullardan ve bir dizi zorluklardan dolayı iki gazeteye düşmüştür. Yine en büyük ilçemiz olan Safranbolu’da üç adet günlük vasıflı gazete sayımız da yine bu tür koşullar nedeniyle bir taneye düşürülmüştür. İkinci büyük ilçemiz Yenice’de haftada iki gün yayımlanan iki adet vasıflı gazete vardır. Kentimizde ayrıca on civarında internet haber sitesi, üç adet radyo, bir tane ulusal yayın yapan televizyon ve aylık, üç aylık olarak çıkan dergiler yayın hayatını sürdürmektedir. Şehrimizde gazetecilik genelde kentle ilgili haberler, asayiş haberleri, siyasi haberler, köşe yazıları vb. gibi yayınlarla sürdürülmektedir.

Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu konuda çalışmalarınız var mı?

Özellikle yıllardır çeşitli zorluklar içinde yayın hayatını sürdüren yayın organlarımız için Karabük Gazeteciler Cemiyeti’nin de bağlı olduğu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu nezdinde yaşanan sorunlarımıza çözüm noktaları bulunması için çalışmalar yapılmaktadır. Yerelde ise bir yandan gazete sayıları gözle görülür şekilde düşürülürken, bu yönde de Cemiyetimiz önemli görev üstlenmiştir.

Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu?

Yaşadığınız toplumlarda medyanın önemli görevleri vardır. Özellikle halkın doğru haber alabilmesi için mesai mefhumu gözetmeksizin çalışmak gerekir ve bu çalışmalar da halk tarafından takdir toplar. Bu meslekte takdirin yanı sıra tepki de alırsınız. Mesleğini en iyi şekilde yapan, doğru bilgileri en hızlı şekilde halka ulaştıran gazetecilerin takdir aldığı gibi, mesleğini kötüye kullanan gazetecilerin de tepki aldığı aşikardır.

Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?

Yeni yasanın olumlu yönleri olduğu gibi bir dizi olumsuz yönleri de olacaktır. Bu konuda çok fazla bilgimiz olmamakla birlikte, daha zor koşulların bizleri beklediğini söyleyebilirim.

Yerel medya yaygın/ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı?

Bana göre yerel medya daha kısıtlı. Anadolu’da birçok kurum ve kuruşla beraber insanların birbirlerine yakın olması ulusal medyaya göre basın özgürlüğünü daha fazla kısıtlayabiliyor diyebiliriz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?

Anadolu basını olarak daha iyi koşullarda görev yapabilmemiz için şartların daha iyi noktalara taşınması gerektiğini belirtiyorum. Bu yönde Basın İlan Kurumu ve İletişim Başkanlığı’ndan gerekli desteğin en iyi şekilde sağlanmasını talep ediyoruz.