Eğirdir Ses gazetesi sahibi Kemal Erben: "Halk olmazsa bir gazete olmaz"
28.01.2022 20:44

Eğirdir Ses gazetesi sahibi Kemal Erben: "Halk olmazsa bir gazete olmaz"


Haber Üsküdar – Mustafa Furkan Öztürk

Eğirdir Ses gazetesi sahibi ve aynı zamanda DHA Eğirdir muhabiri Kemal Erben ile Eğridir Ses gazetesi hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

1979 Burdur doğumluyum. Yerel gazetecilik baba mesleği olduğu için bugünlere kadar devam ettirdim. Babam Yozgatlı, annem Elazığlı. Gazetecilik yapmanın iki yolu var; okulunu okumak ya da alaylı olmak. Ben matbaalarda gazete çıkararak, babam gibi hayatımı gazete sahibi olarak sürdürdüm, yani alaylıyım. Entertip dizgi makineleri, sallama tipo ve hailderberg baskı makinelerinin mekanikleri eşliğinde henüz 10-11 yaşlarımda tanıştım. O gün bugündür gazetecilik mesleğini devam ettiriyorum. Şu anda Eğirdir Ses gazetesi sahipliği, DHA Eğirdir muhabiri ve Eğirdir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu Sorumlusu olarak yılların tecrübesini kullanıyorum.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemiz aslında çok eski fakat isim değişiklikleri yaşadı. Türkiye’nin birçok yerinde yerel gazete çıkardıktan, Sivas, Amasya, Merzifon ve Antalya’dan sonra Eğirdir’de 1996 yılında ilk adımız Eğirdir Ekspres daha sonra Hür Haber ve şimdiki ismimizle Eğirdir Ses gazetesi olarak devam ediyoruz. Yaklaşık 50 yıldır Erben Ailesi bu mesleği sürdürüyor.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Eğirdir ilçesinde Merkez nüfusu 17bin 500, toplam nüfusu 32 bin 500 olan bir yerde gazetecilik yapmak çok zor. Topluma faydalı, kamu yararına haberler daha çok önem taşıyor. Aile içi şiddet, çocuk cinsel istismarı gibi toplumu derinden etkileyecek haberleri es geçmek zorundayız. Memleketin faydasına olan haberler, kaza haberleri, ölüm haberleri, kamu, belediye, kaymakamlık vs. bülten haberler internet çağında daha çok yer buluyor.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Bir gazetenin resmi ilan alabilmesi için Basın İlan Kurumu mevzuatının gereklerini yerine getirmesi gerekiyor. 4 sigortalı şartı, vergi, KDV ve matbaa giderleri nedeniyle son yıllarda resmi ilan almadan yerel süreli yayın olarak yayın hayatımıza aylık ve anlık internet haberciliği ile devam ediyoruz. Bir yerel gazetenin resmi ilan alma şartlarını yerine getirmesi bu zamanda oldukça zor, çünkü aylık 25 bin, 30 bin lira gidere karşılık bazı aylarda 5 bin liralık bile ilan gelmiyor. Gazetemiz şu anda 10 sayfa ve tamamı renkli olarak büyük boy yayımlanmaktadır.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Aylık 1000 adet, haber sitesi günlük hit 150 bin ile 300 bin arasında, habere göre değişiyor.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Haberlerimizin hemen hemen tamamı bültenler hariç kendi çabamız ve sahada sürekli olmamız nedeniyle önem kazanıyor. Masa başı kopyala-yapıştır gazeteciliği bu zamanda pek tutmuyor. Haber ihbar hattına gelen görüntüler yerelde de ulusalda da tatmin etmez ve haberi duyduktan sonra hızlı bir şekilde olay yerine ulaşmak gerekir.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Birincisi toplumun, milletin, devletin menfaatine olan haberler olmalı. Eksiklik veya halkın istekleri varsa bunlar da önemli. Halk olmazsa bir gazete olmaz, kamu vicdanını gözetecek özellikler olmalı.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

Haber sitemizin giriş ve şifresi ile yönetim paneli var, haberi yazdıktan sonra ilgili başlık tasarımı ile birlikte yönetim panelinden yayına verip sosyal mecralarda yayıyoruz. Bilgisayar başında değil isek cep telefonundan da haber geçilebilir fakat bu biraz daha zor olduğu için bilgisayar şart.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

50 yıllık gazetecilik hayatında babam ve ben haberden dolayı herhangi bir hukuki süreç geçirmedik, bunu tecrübeye ve haberleri yazarkenki dikkat edilmesi gereken kurallara bağlıyorum. Meselâ en çok kullanılan haberlerde iddia ediliyor gibi püf noktaları ve haberin verilişini soru sorarak yaparsanız hukuki bir durum yaşamazsınız. Şahısları direkt suçlu konumunda yargılayamazsınız, görüntü olsa dahi siz sadece haberi verirsiniz, diğer konuları hukuk çözer. Haberinizden sonra savcılık harekete geçer.

Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemiz aylık 1000 adet, haber sitesi ise günlük 150 bin ile 300 bin arasında hit alıyor. Bu tirajlar haberin önemine göre değişim gösterir.