Sinop Haber 57 gazetesi yazı işleri müdürü Esra Aksu: "Gazetecilik yapan büyüklerimizle konuşarak gazetecilik yapmayı öğrendik"
14.01.2022 23:51

Sinop Haber 57 gazetesi yazı işleri müdürü Esra Aksu: "Gazetecilik yapan büyüklerimizle konuşarak gazetecilik yapmayı öğrendik"


Haber Üsküdar – Esra Tatar

Yerel Gazetecilik dersi kapsamında görüştüğümüz Sinop yerel gazetesi Haber 57’nin yazı işleri müdürü Esra Aksu sorularımızı cevaplandırdı.  

Kendinizi tanıtır mısınız? Gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Adım Esra Aksu. Sinop’ta bir yerel gazete olan Haber 57’nin yazı işleri müdürlüğünü yapıyorum. Gazeteyi babam açtı. İki tane yerel gazetemiz var burada, ikisini de ben idare ediyorum şu anda. Haber 57, 2001 yılında, Sinop Flaş Haber de 2011 yılında açıldı.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

21 yıldır gazete işini yapıyoruz. Tabii ilk zamanlar biz işi bilmiyorduk hiç, biraz alt tabandan başladık, paspastan, evrak yazmadan, o şekilde başka gazetecilik yapan büyüklerimizle konuşarak gazetecilik yapmayı öğrendik, onların haberlerini yazarak, onların gösterdiği şekilde ilerleyerek. O zamanlar Valiliğe bağlıydık, Valiliğin Basın Müdürü’nün desteğiyle evrak işlerini de öğrendik. Tabii öğrenmesi 3- 5 yılımızı aldı. Sürekli kurallar, yönetmelikler değişiyor, onlara adapte olması da biraz sıkıntı. Öğrendik sonuçta haber yazmayı da. İki tane ajansa aboneyiz, İHA ve DHA. 2 tane gazetemiz, 2 tane internet sitemiz ve 2 tane de İnstagram hesabımız var.

Şu an gazetelerde bu alanda eğitimli, lisansını tamamlamış birileri var mı?

Benden sonra Zeynep 15 yıllık, Nazire 11 yıllık. Bu arkadaşları yetiştirdik. Şimdi benim çok bir şey yapmama gerek kalmıyor, kendileri idare ediyorlar.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor, ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Basın İlan Kurumu’nun uygun gördüğü şekilde ilerliyoruz, yani üçte biri en az bizim haberlerimizden oluşuyor, dörtte üçü haber, dörtte biri reklam şeklinde ilerliyoruz. BİK’in izin verdiği şartlarda ilerlemeye çalışıyoruz. Zaten ulusal hiçbir haber yayımlamıyoruz, genel olarak Sinop ve Sinop’un çevresi ilçeler olarak ilerliyoruz.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Resmi ilan ve reklam alıyoruz. Şu anda 6 sayfayız.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

 Günlük 236 adet gazete basıyoruz.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Var, tabii ki de var kendi muhabirlerimiz. Basın bültenlerine çok fazla yer vermemeye çalışıyoruz. Daha çok kendi muhabirlerimizin yaptığı haberlere önem veriyoruz. Bir gazetede zaten bir tane yazı işleri müdürü, bir tane sayfa editörü, 2 tane de muhabirimiz var. İki gazete de aynı şekilde.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

5N1K kuralına uyması gerekiyor. Önem de arz etmesi gerekiyor, yani yerel olması çok önemli. Bir de haberde bilgi vermesi. Bilgi veren haberler, kaza haberleri, sıcak haberler hepsi ayrı. Onlara da yer veriyoruz ama sıcak haberlere yer vermeyi daha çok seviyoruz.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

Günlük gelen haberler, basın bültenleri hariç, günlük kendi muhabirlerimizin yaptığı çarpıcı haberlere yer veriyoruz genelde, diğerlerini atmıyoruz.

Günde kaç haber girmeyi hedefliyorsunuz? Belli bir sayınız var mı?

Basılı gazeteye genelde 16 gibi falan. 12-16 arası haber oluyor, haberin büyüklüğüne göre. Web sitesine daha az, önem sırasına göre 2-3 değişiyor.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Benim dava sürecim oldu ama beraat ettim. Ben yapmadığım bir haberden araştırma aşamasında yargılandım. Şimdi benim tabii konuyu araştırmamla beraber bazı kişiler hakkında soruşturma açıldı. İdari soruşturma başlatıldı. Sürgünler yaşandı. Sürgünlerin sonrasında bana da dava açıldı. Sürgün yiyen kişiler dava açtılar. Buradaki mahkemede ceza aldım. Tabii çok fazla basın haklarını bilmiyorlardı sanırım buradakiler. Yargıtay’da beraat ettim. Şöyle, basın mensubu olduğum için zaten araştırma hakkına sahip olduğumu söyledi Yargıtay. Dolayısıyla beraat ettim.

Gazetenizin okur sayısı hakkında bilgi verebilir misiniz?

İnternette günlük tıklanma sayımız 10 bin diyebiliriz.

Pandemiden nasıl etkilendiniz?

Pandemide biz hiç etkilenmedik. Daha yoğun çalıştık. Yani pandemide herkes evindeydi ama biz daha yoğun çalışmak zorunda kaldık. Basın İlan Kurumu bize bir gün çıkıp bir gün çıkmayabilirsiniz dedi fakat iki gazetemiz olduğu için yine her gün çıkmak zorunda kaldık. Bir gün biri çıksa diğer gün öteki çıktı. Aynı zamanda pandemide kısa çalışma programından falan faydalanmak için tabii daha çok evrak yapmak zorunda kaldık. Geçti gitti. Tekrar kapansın ister misin dersen evet derim, çünkü pandemi bize iyi geldi. Dışarıda çok fazla olay olmuyordu, sakindi.