Gazeteci Tamer Durak: “Video habercilik gerçekten bir hikaye anlatma işi”
13.04.2022 16:14

Gazeteci Tamer Durak: “Video habercilik gerçekten bir hikaye anlatma işi”


Haber Üsküdar

Deneyimli gazeteci Tamer Durak, Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen İnternet Gazeteciliği dersine konuk oldu ve video gazetecilik hakkında soruları cevapladı.

Prof. Dr. Süleyman İrvan, konuğu gazeteci Tamer Durak hakkında bilgi verdikten sonra Türkiye’de yavaş yavaş kendisini video journalist ya da video gazeteci olarak tanımlayan gazetecilerin sayısının arttığını ifade etti ve “video gazetecilik deyince ne anlamalıyız?” diye sordu. Tamer Durak bu soruyu şöyle cevapladı: “Video gazetecilik deyince benim anladığım iki şey var. Bunlardan bir tanesi klasik anlamda haber bültenlerinin içine haber yapan arkadaşlarımız, örneğin CNN Türk’te, Habertürk’te haber yapan herkese video haberci diyebiliriz. Onun dışında, Tiktok, Twitter, YouTube gibi sosyal mecralarda haber yapan, içerik üreten herkes bence video haberci. Aslında mecralar arttıkça gazeteciliğin şekli değişiyor. Gazetecilik gazeteciliktir. İster kağıda yazdığınız, elden ele dolaştırdığınız bir haber de gazeteciliktir, internet üzerinde yaptığınızda da, televizyonda yaptığınızda da. Hepsi aynı ama anlatım şekilleri farklı. Neden farklı? Yazılı haber yapıyorsanız ya kaydını çok iyi tutmanız lazım ya da çok iyi hafızanız olması lazım. Sözlü haber yapıyorsanız iyi bir kayıt almanız lazım. Bence video haberdeki en büyük fark, video haber gerçekten bir hikaye anlatma işi.”  

“TikTok Türkiye’de gözardı ediliyor ama 60 saniye içinde bir şeyleri video haber olarak anlatabilmek çok önemli”

Konuşmasında sosyal medya ile akıllı cep telefonlarının yaygınlaşmasının video gazetecilik üzerindeki olumlu ekilerine de değinen Tamer Durak şunları ifade etti. “Eskiden bir şey çekseniz bile yayımlayacak bir mecranız yoktuysa elinizde kalırdı, bugün öyle değil, bugün kendi mecranızı oluşturabiliyorsunuz. Bence TikTok Türkiye’de gözardı ediliyor ama 60 saniye içinde bir şeyleri video haber olarak anlatabilmek gerçekten çok büyük ve önemli bir iş ve ben yeni nesillerin geleceği orada göreceğini düşünüyorum açıkçası. Derdinizi 60 saniyede minimum veri kullanarak ve en fazla kişiye en hızlı şekilde ulaştırabileeceğiniz bir mecra TikTok. Aslında 60 saniye içine bir hikaye sığdırmak zok zor.”

“Türkiye’de video haberciliğin Gezi olaylarıyla başladığını söyleyebilirim”

“Türkiye’de video gazetecilik nasıl başladı?” şeklindeki soruyu cevaplandıran Tamer Durak şöyle konuştu: “Türkiye’de eğer yurttaş gazeteciliği ile birlikte giden video habercilikten bahsedeceksek Gezi olaylarıyla başladığını söyleyebilirim. Ancak Türkiye’de ilk video gazetecisi kimdir konusunda bir isim veremeyiz çünkü geçiş çok garip oldu. Ben klasik medyanın içinde yetiştim, orada öğrendim işleri. Biz mesleğe başladığımızda bir yerden canlı yayın yapmak için canlı yayın aracına ihtiyacımız vardı. Biz cep elefonuyla çekim yapmaya 2004’en sonra başladık. Cep telefonuyla canlı yayın yapmaya da ilk önce Gezi olayları sırasında ustream isimli bir sistem çıktı, onunla başladı ama ustream bağlantı kalitesi düşük bir sistemdi. Arkasından Periscope çıktı. Am o dönemde Türkiye’de medya hem el değiştirdiği hem de tamamen farklı bir formata girdiği için çok sayıda gazeteci işsiz kaldı. Bu işsiz gazetecilerden birisi de Ruşen Çakır’dı. Ruşen Periscope ile başladı Medyascope yayınlarına.”

“Nasıl çekim yapacağınız hangi mecra için üretim yaptığınıza bağlı”

“Video habercilik için çekim yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Yatay mı çekmek lazım, dikey mi?” şeklindeki soruyu cevaplandıran Tamer Durak şunları söyledi: “Hangi mecra için üretim yaptığınıza bağlı. Eğr Youtube’da normal bir kanal için çekim yapıyorsanız yatay çekmekte büyük fayda var ama ben bunu YouTube Shorts’da paylaşacağım ya da İnstagram üzerinde habercilik yapacağım, TikTok’u kullanacağım diyorsanız dikey çekim yapmanız lazım.”    

“Bedava kurgu programları var”

“Yaptığımız çekimleri kurgulamak için bedava kurgu programları var mı, varsa önerebileceğiniz programlar hangileridir?” sorusunu cevaplayan Tamer Durak çu cevabı verdi: “Var tabii ki. Çok profesyonel kurgu yapayayım ama hiç para vermeyeyim diyorsanız Black Magic markası var. Black Magic özellikle kamera ve canlı yayın malzemeleri üreten bir firma. Black Magic’in Da Vinci diye bir kurgu programı var. Telefonda kurgu için imovie var ama benim tavsiyem çok gerekmedikçe kurguyu telefonda yapmayın. Bir de MovieMaker var, imovie’nin pc versiyonu.”  

Tamer Durak kimdir?

Tamer Durak, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünden mezun oldu. 1992 yılında gazeteciliğe başlayan ve 20 yıldır aktif gazetecilik yapan Tamer Durak, ATV, NTV, CNN Türk, Sky Türk, Kanal 24 gibi birçok televizyonda çeşitli görevlerde çalıştı, ardından Medyascope'un kuruluşunda yer aldı. Altı yıl burada çalıştıktan sonra 2021 yılında ayrıldı. Halen Reportare isimli haber/röportaj sitesinin genel yayın yönetmenliğini yapmaktadır.