Elazığ Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Mustafa Doğan: Yerel medya patronların iki dudağı arasında
24.12.2022 13:03

Elazığ Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Mustafa Doğan: Yerel medya patronların iki dudağı arasında


Haber Üsküdar – Doğan Mert Erçel

Üsküdar İletişim'de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Elazığ Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Mustafa Doğan ile konuşan ve Elazığ'da gazetecilikle ilgili soruları yöneltmek.

Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz? Hangi okul mezunsunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi ortamlarda ve hangi görevle başladınız?

İsmim Mustafa Doğan.1961 yılı Elazığ doğumluyum. Elazığ Endüstri Meslek Lisesi mezunuyum. 1998'de yazar köşesi olarak Elazığ Nurhak Gazetesinde başladı.

Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti'nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, bugüne kadar neler yaptı? Amaç ne? Kaç üyeniz var? Son olarak da Cemiyet olarak neler var?

Cemiyet 2011 yılında kuruldu. 45 üyesi var. 2014 yılında Türkiye Gazeteciler Federasyonu toplantısını Elazığ’da yaptık. 60 ilden 86 gazeteci katıldı. Amacımız, Elazığ’ın tanıtımını yapabilmekti ve bunu da yapılan geri dönütlerle başarılı olduğumuzu anladık. Son olarak, cemiyeti Küresel Gazeteciler Konseyi üyeliğine ve İnternet Gazeteciler Federasyonu yönetim kurulu üyeliğine taşıdık.

Cemiyet Başkanlığını yaptığınız şehrinizde gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç basılı gazete var, kaç bağımsız haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Elazığ’da 2 uydu televizyonu 4 günlük bağımsız siyasi gazete, 4 haftalık bağımsız siyasi gazete, ayrıca 6-7 haber sitesi de bulunmaktadır.

Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu konuda çalışmalarınız var mı?

Özellikle yazılı basın zor durumda, sadece resmi ilanların dışında başka bir gelirleri yoktur. Şehrimiz sanayi şehri olmadığı için reklam da sıkıntıdır. Ne kadar çaba gösterilse de yeterli olmuyor.

Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu?

Elbette ki medyanın olumlu yönleri vardır. Halkın gazetecilere bakış açısı inandırıcılık ile ön plana çıkmıştır. Takdir eden de var, memnuniyetsizlik de var. Çünkü Elazığ'da medya patronları mesleği dışında olan müteahhitlerdir.

Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?

Son çıkan basın kanunu özellikle sosyal medyayı ilgilendiriyor. Çünkü önüne gelen herkes sosyal medyayı olumsuz kullanıyor. Bu olumsuzluğun giderilmesi için bu yasa çıktı. Bence bu yasa bazı şeyleri yoluna koyacak gibi, gerek internet yasası olsun gerekse gazetecilik mesleği olsun daha düzgün çalışma adına olumlu bir adımdır. Asıl olumsuz yön, önüne gelen herkesin gazete ve internet sitesi kolayca açabiliyor olmasıdır. Ama ne yazık ki Türkiye de bu işler çok kolay oluyor. Basın savcılığına bir dilekçe veren hemen gazete açma yetkisine sahip olabiliyor.

Yerel medya yaygın/ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı?

Türkiye'de medya yaygın ve yerel medya olmak üzere iki ayaklıdır. Yaygın medya daha güçlü ve siyasilerin kontrolündedir. Ama yerel medya çok da özgür sayılmaz. Patronların iki dudağı arasında. Evet derlerse özgürsün, hayır derlerse kısıtlısın.

Son olarak dahil etmek istediğiniz bir husus var mı?

Son olarak, gazetecilik önemli ve kutsal bir meslektir. Çünkü doğru ve dürüst bir şekilde yaptığın süre boyunca takdir toplarsın. İlimizde bu mesleğe hitap eden önemli 2 eğitim kurumumuz var. Biri İletişim Lisesi diğer İletişim Fakültesi. İdareye yerel veya ulusal gazetelerde, televizyonlarda stajyer olarak çalışma imkânı verilmektedir. Bu da bunları geliştirmek için meslek yolunda atılan bir adımdır.