Siirt gazetesi yazı işleri müdürü Yusuf Salih Arıtürk: Gazetecilik bizim için aile mesleği
05.01.2022 10:48

Siirt gazetesi yazı işleri müdürü Yusuf Salih Arıtürk: Gazetecilik bizim için aile mesleği


Haber Üsküdar – Feyza Kübra Ağırtmış

Yerel gazetecilik dersi kapsamında, Siirt gazetesinin tarihçesinden yayın içeriğine, gazetenin kaç sayfa olduğuna, Basın İlan Kurumu'ndan resmi ilan ve reklam alıp almadığına, tiraj sayısına ve gazetenin internet sitesine kadar merak ettiğimiz soruları gazetenin yazı işleri müdürü gazeteci Yusuf Salih Arıtürk'e sorduk

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

06 Nisan1981 Siirt doğumluyum. Gazetecilik mesleğine 07 Ağustos 1937 tarihinde kurulan Siirt gazetesinde aileden gelen bir meslek olması münasebetiyle henüz 8 yaşlarındayken başladım.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Siirt Gazetesi 07 Ağustos 1937 tarihinde dönemin Siirt Milletvekili ve Türk Hava Kurumu Başkanı olan rahmetli dayımız Mehmet Emin Kılıççıoğlu tarafından kurulmuştur.  Siirt’e Hesko Suyu'nun getirilmesinden ilk kütüphanenin kurulmasına, Kızılay ve Türk Hava Yolları gibi derneklerin Siirt’te ilk kuruluşuna kadar birçok hizmet getirilmesini sağlayan gazete, Türkiye’de ilk 10 gazete arasında yer alarak Cumhuriyet ödülüne layık görülmüş ve dönemin Başbakanı rahmetli Mesut Yılmaz tarafından ödüllendirilmiştir.

Siirt Gazetesi tarihi boyunca hem bir ekol, hem de bir okul olarak görülürken, nice gazetecilerin yetişmelerine doğrudan veya dolaylı olarak katkı sağlamıştır. Sadece Siirt çapında değil, ülke çapında da birçok gazetecinin, yazarın yetişmelerine vesile olmuştur.

Siirt Gazetesi ile ilgili olarak, Siirt eski il müftülerimizden bilim adamı merhum hemşerimiz Hacı Ömer Atalay’ın 1945 yılında basılan Siirt Tarihi kitabının 2. bölümünde Siirt gazetesi ile ilgili olarak yer alan bilgiyi aynen aktarıyorum.

“BASIMEVİ”

Yıllardan beri komşu illerde basımevleri tesis edilerek kültürün yayılması hususunda büyük faydalar temin edilmiş olduğu halde Siirt, bu önemli şereften mahrum bırakılmıştı.

Siirt’in maruz kaldığı bunca mahrumiyete rağmen yegane memleket hesabına, irfan alemine ve kültürün burada da yayılmasına hizmet olmak üzere vatani bir vazife telakki ederek büyük fedakarlıkta bulunmuş olan Siirt Milletvekili Mehmet Emin Kılıççıoğlu, 1937’de kendi parasıyla bir matbaa satın alarak bir basım evini tesis eylemiş ve (SİİRT) adlı bir gazetenin çıkmasına önem vermiştir.

Din genel kültür durumu üzerinde meydana getirdiği inkişaf memnuniyetle kaydedilmeye şayandır. Dairelere lazım gelen defter, cetvel, makbuzlar, resmi ilanlar gibi… Evrak basım evinde bastırılmakta ve bu ihtiyaç temin edilmektedir.

Bu değerli gazetenin matlup inkişafı gösterebilmesi için ilgililerin maddi yardımlarına mazhar olursa Siirt’in biricik ve fakat çok kıymetli bir matbaası muhite daha büyük faydası olacağı şüphesizdir.”

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Siirt Gazetesi halkın ve memleketin sorunlarını içeren her türlü habere açık olup, ülkeye ve memleketimize yarar sağlayabilecek tüm haberlere kapılarını sonuna kadar açmıştır.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Siirt Gazetesi bugün 8 sayfa olup, Basın İlan Kurumu'ndan ilan alan vasıflı gazeteler statüsünde bulunmaktadır.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetenin günlük tirajı 2500 olup, bu gazeteler Türkiye’nin dört bir yanında bulunan hemşerilerimize 3 günde bir posta yoluyla ulaştırılmaktadır.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Gazetede yer alan haberlerin yüzde 75’i Siirt ile ilgili yerel haberler olup geri kalan kısmı ise Türkiye’yi ilgilendiren ulusal haberlerden oluşmaktadır ve kendi muhabirlerimiz tarafından yapılan tüm haberlere yer verilmektedir.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Haberlerin gazetemiz sütunlarında yer alabilmesi için haber içeriğinde kesinlikle hiçbir terör örgütünün propagandasını içermemesi gerekmektedir. Bunun dışında halkın ve memleketin sorunlarıyla ilgili her habere mutlaka yer verilmektedir.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

Gazetenin kurumsal internet sitesi www.siirtgazetesi.com.tr olup, her gün gazetemiz yazarlarının ve önemli haberlerin tamamı günlük olarak güncellenmektedir.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Siirt Gazetesi 84 yıllık yayın hayatı boyunca bugüne kadar hiçbir şekilde kişileri rencide etmeden, kişilerin hak ve hürriyetlerine yönelik yaralayıcı haberlere asla yer vermemiş ve hukuksal anlamda dava edilmemiştir.

Gazetenizin okur sayısı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazete, Siirt merkezde bulunan hemşerilerimizin yanı sıra, posta yoluyla gazeteyi ilettiğimiz ve internet sitemiz üzerinden takip eden takipçilerimiz tarafından ilgiyle takip edilmektedir ve yüksek bir okuyucu potansiyeline sahip olduğu bizzat halkımız ve devlet büyükleri tarafından yapılan yorumlardan rahatlıkla anlaşılmaktadır.