Üsküdar İletişim'de video haberciliği konuşuldu
18.05.2021 20:42

Üsküdar İletişim'de video haberciliği konuşuldu


Haber Üsküdar - Merve Şişman ve Abdullah Şaşkın

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan'ın yaptığı söyleşide 'video haberciliği' konusu ele alındı. Söyleşiye, Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik yüksek lisans programı öğrencisi ve A Haber video editörü Emre Yiğithan Akbulut konuk oldu.

"Röportajdaki bilgiyi desteklemek için olayla ilgili görüntü verilir"

Çevrim içi olarak düzenlenen söyleşide video haberciliğinin detaylarına değinen Emre Yiğithan Akbulut, "Haberi bir seslendirmen okur ve haberi o şekilde yayınlarsınız. Haberleri grafik aracılığıyla kullanabilirsiniz. Haberi görsel anlamda canlı tutmanız gerekiyor. Örneğin bir öğrenci arkadaşımız, Üsküdar’daki herhangi bir pazara gitti ve oradaki karpuz fiyatlarını araştırıyor. Halkın tepkisini de o fiyatlara göre ölçmeye çalışıyor. Anons çeker ve röportaj yapar. Röportaj yaptıktan sonra fiyat aralığı yazar. Haldeki fiyatı ve pazardaki fiyatı grafikler ile karşılaştırarak bize kolaylık sağlayabilir. Sözlü olarak anlatmakta zorlanacağımız şeyleri grafikler aracılığı ile rahat bir şekilde gösterebiliriz. Bizim kelebek formatı dediğimiz bir format var. Bu sadece televizyon kanallarında kullanılmıyor. Sosyal medyada da kullanılan bir format bu. Kelebek formatında muhabir vardır ve yanında da konunun uzmanı olan kişi bulunur. Pencere dediğimiz olayı biz 2’ye ya da 3’e böleriz. Örneğin, bir tarafta spiker bir tarafta uzman olur. Röportajdaki bilgiyi desteklemek için olayla ilgili görüntüyü veririz. Röportaja hangi görüntü uygunsa onu bölünmüş ekranda veririz. Bu da bizim insanımızda izleyince algıyı pekiştiriyor. Bir kişi televizyonu açtığında tek başına bir adamı izlemek istemez. Hangi haber kanalını açarsanız açın mutlaka kelebek formatı vardır. Bu kelebek yöntemi montajla da yapılabiliyor. Burada benim de içinde bulunduğum bir reji ekibi var. Onun içeriğini hazırlayan, her şeyinin onayını alan bir yönetmen var. Herkesin görevi farklıdır. Amaç yayınları bölüşmek ve birleştirmektir. Görüntüler tamamen haberi üreten kişinin isteğine bağlı olarak değişebilir" ifadelerini kullandı.

"Şimdiki gençler telefon, bilgisayar gibi teknolojik aletleri çabuk öğrenip kavrayabiliyorlar"

Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından yöneltilen, "Bu kelebek formatını video haberci tek başına yapabilir mi?" sorusuna Akbulut şöyle cevap verdi: “Yapar. Aslında şimdiki gençler telefon, bilgisayar gibi teknolojik aletleri çabuk öğrenip kavrayabiliyorlar. Açıp Youtube’dan kelebek formatının yapılışına dair birçok bilgiyi edinebilirler. Haberci bunu çok basit ve çabuk bir şekilde yapabilir.”

"İzleyici kitlesine detayı göstermeniz gerekiyor"

Haberlerin izleyici kitlesinden de söz eden Emre Yiğithan Akbulut, “İzleyici kitleniz çok önemli. Örneğin bir çocuk bir yerden atlıyor. Biz bunu rahatlıkla görebiliyoruz. Ancak izleyici kitlesine detaylı bir şekilde göstermemeniz gerekiyor. Çünkü dediğim gibi hitap ettiğiniz kitle önemli. Photoshop bilginizin olması gerekir. Bu şekilde haberi renklendirebilirsiniz. Fotoğrafların kullanılmasında şöyle bir durum var; eğer ki bizim elimizde herhangi bir görüntü ya da materyal yoksa internetten araştırıp adamın adını ve soyadını, birkaç bilgisini de alıp fotoğrafını ekranın bir köşesine koyuyoruz. Aslında televizyon haberciliğinde durağan ve sabit görüntü kullanmamak gerekir. Hareketli görüntü izleyicinin ilgisini çeker. Bazen bir haber gelir. Bilgi var görüntü yok. Görüntü yoksa bu görüntüyü oluşturmamız gerekir. Muhabirle konuşuruz ve onun görüntüyü sağlamasına çalışırız. Haberimizi hazırlarken yürüyen haber olmasına dikkat etmemiz gerekiyor."