Bingöl Çapakçur gazetesi yazı işleri müdürü Hakim Bayraktar: "Temel ilkemiz haberin doğruluğudur"
27.01.2022 11:16

Bingöl Çapakçur gazetesi yazı işleri müdürü Hakim Bayraktar: "Temel ilkemiz haberin doğruluğudur"


Haber Üsküdar – Taner Sönmez

Üsküdar İletişim'de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Bingöl'de yayımlanan Çapakçur gazetesi yazı işleri müdürü Hakim Bayraktar ile bir röportaj gerçekleştirdik. Bayraktar, gazete hakkındaki sorularımızı cevapladı. 

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Ben Hakim Bayraktar. 1981’de babamın devlet demir yollarında çalışmasından ötürü Muş ili Merkez ilçesinde dünyaya gelmiş olup, Bingöl’ün Genç ilçesi nüfusuna kayıtlıyım. Babamın 1991’de emekliye ayrılmasının akabinde Bingöl’e taşındık. İlk ve orta öğrenimimi Bingöl’de tamamladım. Halen Bingöl merkezde ikamet etmekteyim. Gazetecilik mesleğiyle ilk tanışmam, 1999’da Malatya merkezli olup Malatya, Elazığ ve Bingöl illerinde haftalık yayımlanan Anadolu Bölge Gazetesi’nin Bingöl’deki hem dağıtım hem de muhabirlik hizmetlerini yürütmemle oldu. 1 buçuk yıl kadar bu görevi sürdürdükten sonra buradan ayrıldım. 2004 yılı Mayıs ayında günlük yayımlanan Bingöl gazetesinde muhabir olarak yeniden mesleğe döndüm. İyi bir gelişim sürecinin ardından 2005 yılı Kasım ayında ortak girişimle günlük yayınlanmak üzere Bingöl Kent Haber gazetesini kurduk ve burada yazı işleri müdürlüğü görevini üstlendim. Burada da 7 yıl zorlu ve stresli ama bir o kadar da başarılı bir süreç geçirdim. Mesleki açıdan en güçlü kazanımlarımı bu süre zarfında elde ettim diyebilirim. 2012 yılında yol ayrılığına girince yaklaşık 3 aylık bir boşluk sonrasında yeni kurulan ve günlük yayın yapan Bingöl Online gazetesini satın aldım ve imtiyaz sahibi olarak mesleğimi sürdürdüm. 1 Aralık 2020’de Bingöl Merkez’de yayın yapan 9 günlük gazetenin birleşme kararıyla gazeteler üçerli birleşerek 3 gazeteye düşürdük bu sayıyı. Bingöl Online, Çapakçur ve Bingöl Olay gazetelerini Çapakçur gazetesi adı altında birleştirdik. Ortak olarak sürdürdüğüm görevimi 1 Ocak 2022 itibariyle devredip Çapakçur gazetesi yazı işleri müdürü olarak devam ettirdim. Halen bu görevime devam etmekte olup, Bingöl’ün ilk internet forum ve haber sayfası özelliğini taşıyan Bingöl Online haber sayfasının da yayınını sürdürüyorum.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yakın geçmişli birleşme ve devirler yaşandığı için ben şu anki görevim nedeniyle Çapakçur gazetesi hakkında genel bilgiler paylaşmak isterim. Çapakçur gazetesi, daha önce Kent Haber ve Bingöl Online gazetesinde muhabirlik yapan Mahmud Arda tarafından 7 Mart 2014’te kurulmuştur. Kurulduğunda Bingöl’ün yedinci günlük gazetesi olmuştu. Resmi ilan yayımlama statüsünde olup, pazar hariç her gün yayımlanmaktadır.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Ağırlıklı olarak siyasi haberler yayımlanmaktadır. Günlük gelişmeler, adli vakalar, kaza ve asayiş olayları yer aldığı gibi sosyal, kültürel ve sportif gelişmelere de geniş yer verilebilmektedir.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Günlük 8 sayfa olarak yayımlanmakta ve kendi tesislerimizde ofset baskı olarak çıkmaktadır. Basın İlan Kurumu Diyarbakır Şube Müdürlüğü’ne bağlı olup, resmi ilan ve reklam yayımlama hakkına sahiptir.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemizin günlük tirajı 250-300 arasıdır. Daha çok abonelere dağıtım yapıldığı gibi, bayiler tarafından da satışı gerçekleştirilmektedir.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Gazetenin ortalama yüzde 50 ila 70’i yerel haberlerden oluşmaktadır. Bu yerel haberlerin de yüzde 20-30’luk kısmı ajans haberleri olup, geri kalanı muhabirlerimiz tarafından üretilmektedir. Bu oranlar günlük gelişmelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Zaman zaman gazetenin yüzde 90’ını yerel haberler oluşturabiliyor.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Elbette temel ilke haberin doğruluğudur. Doğru kaynaklara dayalı, kamuoyunu yanıltıcı içerikten uzak, ilgisine göre resmi kanallarca teyit edilmiş olması önemlidir.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

Gazetemiz internet ortamında capakcurgazetesi.com.tr adresinde yayın hizmeti vermekte olup, gazetede çıkan yerel haberler günlük olarak burada da yayımlanmaktadır. Aktif kullanılmakta ve haberlerimiz sosyal medya hesaplarımızda da paylaşılarak sitemize yönlendirme sağlanmaktadır.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Şahsım olarak meslek hayatımda birkaç kez dava edildiğim oldu ancak tüm davaları kazandım. Çapakçur gazetesinin ise bugüne kadar herhangi bir dava süreci olmadı.

Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?

Basılı olarak günlük 250-300 arasında satışı bulunmaktadır. İnternet ortamında ise sadece web sitesini baz aldığımızda günlük 3-5 bin bandında ziyaretçisi bulunmaktadır. Ayrıca sosyal medya hesaplarımızda anlık paylaşılıp daha sonra siteye eklenen haberlerimizi de dikkate alırsak, günlük önemli bir ziyaretçi aldığımız söylenebilir.