Kocaeli gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Mesut Akbulut: "Yolu mahkemeye düşmeyen gazeteci, gazeteci değildir"
30.01.2022 17:38

Kocaeli gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Mesut Akbulut: "Yolu mahkemeye düşmeyen gazeteci, gazeteci değildir"


Haber Üsküdar – Baran Aykanat

Üsküdar İletişim’de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Kocaeli’de yayımlanan Kocaeli gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Mesut Akbulut ile bir röportaj gerçekleştirdik. Mesut Akbulut, çalıştığı gazete hakkında sorduğumuz soruları cevapladı.

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Adım Mesut Akbulut. 2013 yılından beri Kocaeli gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürüyüm. Gazeteciliğe 1994 yılında Kocaeli gazetesinde spor muhabiri olarak başladım. 1998 yılında spor müdürü olarak gazeteden ayrıldım. Daha sonra dergicilik yönümü geliştirmek için Kocaeli Üniversitesi Vakfı’nın basın grubunda çalıştım. İstihbarat yönümü geliştirmek için İHA’da muhabirlik yaptım. İHA’dan ayrılıp 3 ortak şirket kurup, baskı işleri yaptık ve haftalık Kocaeli Gündem gazetesini çıkardık. Büromuzun yanındaki inşaat şirketi sahibinin vasıtasıyla haftalık gazetemizin günlük gazeteye dönüştürülmesi teklifini aldık. Teklifi kabul ettik ve Büyük Kocaeli gazetesi adında günlük bir gazete kurduk. Bu gazetenin yayın koordinatörlüğü görevinde bulundum. Gazete, 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Marmara Depremi’nden dolayı kapandı.

Bir süre işsiz kaldıktan sonra Ocak 2000’de Kocaeli Hereke Belediyesi’nde basın-yayın müdürü olarak işe başladım. Günlük gazetenin temposuna alışkın biri olarak bir süre burada çalıştıktan sonra ‘belediyecilik bana göre değil’ deyip, belediyeden ayrılıp Bizim Kocaeli gazetesinde işe başladım. Burada 1 yıl çalıştıktan sonra, ilk işe başladığım Kocaeli gazetesine transfer oldum. Burada spor servisinde çalıştım.

2010 yılında gazete yönetimi beni yazı işlerine aldı. Gazete yönetimi tarafından Şubat 2013 yılında sorumlu yazı işleri müdürlüğüne getirildim. O günden bu yana da bu görevimi sürdürüyorum. Muhabir olarak başladığım gazetede sorumlu yazı işleri müdürlüğüne kadar yükseldim. Yazı işleri müdürlüğü görevimin dışında, günlük yazı yazıyorum. Spor muhabirliği, siyaset, sendika, cinayet, intihar, trafik kazaları haberleri derken, kademe kademe yükselip, bugünkü konumuma geldim. Yani, çekirdekten yetişen bir gazeteciyim. Sarı basın kartı sahibiyim. 

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemiz 16 Mayıs 1975 tarihinde yayın hayatına başladı. 47 yıldır yayınına kesintisiz olarak devam ediyor. Günümüz şartlarında bir gazetenin 47 yıl dimdik ayakta kalması kolay değil. Gazetemizin sahibi gazeteci kökenli. Gazete sahibinin gazeteci kökenli olması, yönetici olarak bizleri daha fazla motive ediyor. Yazı işleri, istihbarat, reklam servisi, internet editörleri,  bilgi işlem ve matbaa dahil gazetemizde 25 kişi çalışıyor.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Günlük, bağımsız bir gazeteyiz. Yayın içeriğimiz; ekonomi, siyaset, asayiş, sağlık derken her türlü haberi kapsıyor. Öncelikle toplumsal haberlere ağırlık veriyoruz. Mahalle sakinlerinin sorunlarını, STK’ların sorunlarını dile getiriyoruz. Vatandaşlar sorunları olduğunda, ‘yazarsa Kocaeli gazetesi yazar’ deyip gazetemizi arıyorlar, haber yapmamızı ve takipçisi olmamızı istiyorlar. Parti ayrımı, belediye ayrımı yapmadığımız için, toplumun her kesimi bizi arayıp, sorunlarını paylaşabiliyor. Bizim için iktidar, muhalefet fark etmez, bir sorun varsa yazıyoruz. Böyle olunca da vatandaş bizim gazeteye daha fazla güveniyor. Kocaeli’deki birçok gazetenin iktidar yanlısı olması, iktidarı eleştiren yazılara ve haberlere yer vermemeleri, vatandaşın gözünde gazetemize olan ilgiyi ve güveni daha da artırıyor.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Gazetemiz toplam 16 sayfa. 12 sayfayı ana gazeteye, 4 sayfayı da spora ayırdık. Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan alıyoruz. Ayrıca reklam servisimiz var. Reklam servisimiz görev başında. Ayrıca matbaamız var, matbaamızda baskı işleri de yapıyoruz. Pandemi nedeniyle resmi ilandan gelen para da reklam gelirleri de düştü.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

İnternet gazeteciliğinin artmasıyla diğer gazeteler gibi bizim gazetenin de tirajı düştü. Bir de buna pandemi eklendi. İnternet gazeteciliği öncesi, tirajımız 5 bin civarındaydı. Pandemi öncesi tirajımız 2.500’lere düştü. Pandemiyle birlikte internet gazeteciliğine talep daha da arttı. Tirajımız 1000’lere düştü. Devletin yerel gazeteleri güçlendirmesi, destek vermesi gerekir. En büyük sorunumuz, internet siteleri. Bizim haberleri kopyalayıp sitelerine koyuyorlar, yani emek hırsızlığı yapıyorlar. İktidardan internet yasasını çıkarmasını istiyoruz. Haber sitelerinin kurulması zorlaştırılmalı, kafasına esen haber sitesi açamamalı. Nasıl ki gazeteler denetleniyorsa, haber siteleri de denetlenmeli. Haber sitesi kurulması için belirli kıstaslar belirlenmeli.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Güncel ve özel haberlere dikkat etmeye çalışıyoruz. Özellikle muhabirlerden gelen haberlere daha çok önem veriyoruz. Muhabirlerden gelen haberler, sayfaları doldurmuyorsa, sonrasında bağlı olduğumuz ajanslardan (AA, DHA, İHA), belediyelerden, STK’lardan, siyasi partilerden gelen önemli haberleri değerlendiriyoruz.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Haber değeri taşıyan her şey, bizim için haberdir. Ama öncelikle haberin doğru haber olmasına dikkat ediyoruz. Haberin kaynağından olmasına dikkat ediyoruz. Kulaktan dolma bilgilerle haber yapmıyoruz. Dedikodu haberlerini değerlendirmiyoruz. Haber toplumsal ağırlıklı ise, bizim daha çok dikkatimizi çeker. Muhabirlerimizden gelen haberlere öncelik veriyoruz.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

İnternet sitemiz kocaeligazetesi.com.tr. İnternetin başında iki arkadaşımız var. İnternette çalışan arkadaşlarımız gazetemize gelen mailleri, bağlı olduğumuz ajanslardan gelen haberleri ve muhabirlerden gelen haberleri sitemize giriyorlar. Sitemize haberler anlık giriyor. Siteye günde 150’yi geçkin haber giriliyor. Sokağa çıkma yasağının olduğu bazı günlerde, sitemize günde 200 binin üzerinde giriş yapıldı.  Şu anda günlük 40 binin üzerinde giriş yapılıyor.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Buna başımız derde girdi demek doğru değil. Biz doğruluğuna inandığımız haberi yaparız. Karşı taraf da haberi beğenmeyip dava edebilir. Genellikle siyasi ve asayiş haberlerinde dava ediliyoruz. Birçok kez gerek karakola, gerek güvenlik şubesine, gerekse mahkemeye gittim, ifade verdim. Nasıl ki hakemler için ‘Dayak yemeyen hakem, hakem değildir’ deniyorsa, ben de ‘Yolu mahkemeye düşmeyen gazeteci, gazeteci değildir’ diyorum.

Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemizin tirajı 1000 civarında. Genelde gazetemizi kahveler, berberler, kafeler, dernekler, odalar, belediyeler alıyor. İnternet sitemize günlük tekil giriş sayısı 30 bini geçkin durumda. İnternet gazeteciliği gazete tirajlarını düşürdü, biz de kaybettiğimiz bu okur sayısını, internetten dengelemeye çalışıyoruz. Gelecek yıllarda basılı gazetenin etkisinin azalacağı göz önüne alınırsa, internet sitemize daha fazla ağırlık vermeyi planlıyoruz.