Trakya’da Yeşilyurt gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Aylin Ayaz: "Her şey haberdir, muhabirin onu görmesi yeterlidir"
20.01.2022 11:29

Trakya’da Yeşilyurt gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Aylin Ayaz: "Her şey haberdir, muhabirin onu görmesi yeterlidir"


Haber Üsküdar – Hande Erdem

Ali Rıza Dursunkaya tarafından 30 Ağustos 1925 tarihinde yayın hayatına başlayan Trakya’da Yeşilyurt gazetesi Kırklareli’nin ilk yerel gazetesi olma özelliğini taşıyor. Günümüzde de yayın hayatına devam eden gazete, Kırklareli’nde yaşanan siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel olayları okuyucuya ulaştırmaya devam ediyor. Gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Aylin Ayaz gazetenin tarihçesi ve içeriği hakkında bilgiler verdi.

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Aylin Ayaz, 1980 Babaeski doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Babaeski’de tamamladım. İki gazete ve bir radyo deneyimimden sonra 22 yıllık basın camiasında en son görev yerim Zortul Medya.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

30 Ağustos 1925 tarihinde Ali Rıza Dursunkaya tarafından kurularak, basın hayatına kazandırılan Trakya’da Yeşilyurt gazetesi objektif ve tarafsız olarak kamuoyunu bilgilendiriyor. Ayrıca kardeş gazetelerimiz olan Kırklareli’nin Babaeski ilçesinin nabzını tutarak günlük hayatını sürdüren Babaeski Gündem ve Söz gazetesi ile Pınarhisar ilçesinin nabzını tutan Pınarhisar gazetesi ile de tüm Trakya’da vatandaşlarımızın sesi olmaya devam ediyor.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Gerek ulusal gerekse yerelde vatandaşları ilgilendiren ve bilgilendiren tüm konulara sayfalarımızda yer vermeye çalışıyoruz. Bir temizlik görevlisinin ağaç yapraklarından görsel oluşturması da sayfalarımızda yer alıyor. İç İşleri Bakanlığı’nın 81 ilde başlattığı bir uygulamada yine sayfalarımızda haber olarak yer alıyor.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Gazetemiz, 10 sayfa olarak basılırken, Basın İlan Kurumu tarafından ilan ve reklamlar sayfalarımızda yayımlanmaktadır.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemizin günlük tirajı 1250’dir.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Gazetemizde en az yüzde 25 muhabirlerimizin haberleri yer almak zorunda. Muhabirlerin haberlerinin yayımlanmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Yayımlanmasa zaten muhabir olamaz.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Her şey bir haberdir aslında. Yayımlanmasını gerektirecek diye bir özellik yoktur. Sadece muhabirin görmesi önemlidir. Yolda gezerken bile dikkat edeceğiniz en ufak ayrıntı çok güzel ir olay olabilir. Örneğin herkes evinin balkonunda kuş besleyebilir ama bir vatandaşın balkonunda leyleği beslemesi güzel bir haber olabilir.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

İnternet sitemizde haberler günlük olarak yayımlanmaktadır.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi

Bugüne kadar hukuksal herhangi bir dava ile karşılaşmadım.

Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?

Basılı ve internet okuyucu sayısı günlük 5 bin kişiyi geçmektedir.