"Pandemi sürecinde sosyal medya çoğu işletmenin ayakta kalmasını sağladı"
28.05.2020 14:46

"Pandemi sürecinde sosyal medya çoğu işletmenin ayakta kalmasını sağladı"


Haber Üsküdar – Buğra Çilden

Sosyal medya platformları Koronavirüs salgını sürecinde vatandaşların ilgi odağı haline geldi. Evde geçirilen zamanın artmasıyla birlikte sosyal medyada geçirilen zamanda da artış yaşandı. Bu süreçte sosyal medyanın etkilerini Sosyal Medya Danışmanı Ecenur Ak ile konuştuk.

COVID-19 salgını süresince ülkemizde çok sayıda değişiklik yaşandı ve salgının olumsuz etkileri sert bir biçimde hissedildi. Sosyal medyanın da hem olumlu hem de olumsuz etkileri ortaya çıktı. Biz de Haber Üsküdar olarak, Doku Klinik Sosyal Medya Danışmanı Ecenur Ak ile Koronavirüs döneminde sosyal medya kullanımı konusunda online röportaj aracılığı ile güzel bir sohbet gerçekleştirdik.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Ben Ecenur Ak. Doku Klinik’in sosyal medya danışmanlığını yapıyorum.

Peki Ece Hanım, sizinle sosyal medya ve salgın süreci ilişkisi hakkında konuşmak istiyorum. Sizce COVID-19 salgını süresince sosyal medyanın yararları ve zararları neler oldu?

Bu süreçte sosyal medya haberleşme kaynağı olarak kullanıldığı için toplumu bilinçlendirdi. Tüm dünyadaki gelişmeler, sosyal medya aracılığı ile kullanıcıya aktarıldı. Bireyler karantina döneminde sosyal medya sayesinde bir nebze de olsa streslerinden uzaklaştı. Ancak kontrol altında tutulamadığı için asparagas haberler de çoğaldı ve yanlış bilgiler ne yazık ki çok hızlı yayıldı.

Salgın ile alakalı sosyal medyadaki asparagas haberlerin insanlar üzerindeki etkilerini nasıl yorumlarsınız?

Pandemi sürecinde toplum bilinmeyenle yüzleşmek zorunda kaldığı için bütün haber kaynaklarından bilgi almaya çalıştı. Ne yazık ki bu zor süreçte asparagas haberler çoğaldı ve COVID-19 salgını hakkında yeterince bilinçlenemeyen toplumu korku, endişe ve umutsuzluk gibi duygulara sürükledi.

Salgın döneminde her sektörden çoğu işletme geçici süreyle kapandı. İşletmelerin kapalı kaldığı süre boyunca sosyal medyanın rolü ne oldu?

Pandemi süresince sosyal medya toplum için bir haber kaynağı oldu. Fiilen varlığını devam ettiremeyen kurum ve işletmeler, bu zor süreçte sosyal medyayı para kazanmak ve marka imajını desteklemek amacıyla kullandı. Bu süreçte sosyal medya işletmelerin ticari işlevlerinin yerine getirilmesinde en büyük araç oldu.

Sizin çalıştığınız kliniğin de bir süre kapalı olduğu biliyoruz. Markanın prestiji için işletmenin kapalı kaldığı süreçte sosyal medyada ne gibi müdahalelerde bulundunuz?

Bu süreçte kurumsal sosyal medya hesapları ile Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı öneri ve kuralları paylaşarak toplumu bilinçlendirmeye çalıştık. Ticari kaygı gözetmeksizin, bu sürecin en sağlıklı şekilde atlatılabilmesi için takipçilerimizi doktorlarımız aracılığı ile bilgilendirdik ve tüm dünyadaki gelişmeleri takip ettik.

Sosyal medya olmasaydı, bu dönemde işletmelere ne gibi olumsuz etkiler yansırdı?

Fiilen kapalı olan işletmeler sosyal medya üzerinden satış yapamazdı. Marka bilinirliği bu süreçte zayıflardı. Ticaret imkânsız hale geleceğinden iflas eden işletmeler olabilirdi. Bu süreçte e-ticaret ve sosyal medya üzerinden yapılan ticaret, işletmeleri ayakta tutan en büyük unsurlardan biri haline geldi.