Amasya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cihan Okur: Yerel medya o kentin aynasıdır
Haber Üsküdar – Hümeyra Üstünakın
Bu dönem, Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde seçmeli olarak aldığımız Yerel Gazetecilik dersinde Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın yönlendirmesi ve danışmanlığında yereldeki gazetecilik meslek örgütlerinin yöneticileriyle röportajlar yapmaya karar verdik. Bu çerçevede ben de Amasya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cihan Okur ile iletişime geçtim ve kendisiyle bu röportajı gerçekleştirdim.
Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız?
Cihan Okur, 1989 Tokat doğumluyum, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Mesleğe Anadolu Ajansı’nda muhabir olarak başladım.
Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, şimdiye kadar neler yaptı? Amacı ne? Kaç üyeniz var? Son olarak da Cemiyet olarak neler yapıyorsunuz?
Amasya Gazeteciler Cemiyeti 2017 yılında kuruldu. Gazetecilere meslekleriyle ilgili eğitimler veriyor, gazetelerin mali, gazetecilerin manevi haklarını korumaya yönelik çalışmalar yapıyor. 42 üyemiz var. Son olarak cemiyet üyesi gazetecilere drone eğitimi verildi.
Cemiyet Başkanlığını yaptığınız şehrinizde gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç basılı gazete var, kaç bağımsız haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kentte ilçeler de dahil 10 yerel gazete ve 3 haber sitesi var. Şehirdeki gazetecilik geleneksel kültüre bağlı ancak yeniliklere de ayak uydurmaya çalışıyor.
Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu konuda çalışmalarınız var mı?
Türkiye’de olduğu gibi Amasya’da da en temel sorun ekonomik sorunlar. Kur farkından dolayı gazete maliyetleri çok arttı, bu yüzden gazetelerin ayakta kalması için kamu kurumları ve büyük şirketlerle abonelik ve reklam çalışmaları yapıyoruz.
Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu?
Vatandaşların sorunlarını uygun bir dille gündeme getiren bir medya var, vatandaşlar ve medya mensuplarının arasındaki ilişkiler gayet olumlu.
Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?
Sosyal medya, sahada görev yapan gazetecilerin en büyük düşmanı, bu konudaki düzenlemeyi gayet olumlu buluyorum, internet medyasına verilecek destek güzel, ancak ilan ve reklam pastası büyümezse zaten ekonomik sıkıntı çeken basılı medya zarar görecek
Yerel medya yaygın/ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı?
Yerel medya kentin ve vatandaşların sorunlarını dile getirme konusunda daha özgür, ulusal medyaların mensubu olduğu siyasi görüşlerden dolayı daha özgür olacağını düşünmüyorum.
Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?
Yerel medya o kentin aynasıdır, herkesin ve her kesimin ihtiyaç duyduğu bir mecra, o yüzden hayatta kalması için kalıcı çözümler bulunması gerekir.