Bayburt Havadis gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Seyfullah Kaya: "İnternette ilk bizde olsun yarışı var doğal olarak"
22.01.2022 20:12

Bayburt Havadis gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Seyfullah Kaya: "İnternette ilk bizde olsun yarışı var doğal olarak"


Haber Üsküdar – Berkay Yangın

Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Bayburt’ta yayımlanan Bayburt Havadis gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürü Seyfullah Kaya ile bir röportaj gerçekleştirdik. Seyfullah Kaya, çalıştığı gazete hakkında bilgiler verdi.

Kendiniz tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

İsmim Seyfullah Kaya. Bayburt doğumluyum. Babamın memuriyeti dolayısıyla ilk, orta ve liseyi çeşitli şehirlerde tamamladım. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden 2013 yılında mezun olarak, gazetecilik eğitimimi tamamlamış oldum. Mesleğe ajans muhabiri olarak başladım. Sivas, İstanbul, Ankara ve Bayburt olmak üzere Anadolu Ajansı’nda kaşeli muhabir olarak mesleğimi icra etmeye çalıştım. Kaşeli muhabirliği şöyle açayım; yapılan haber, fotoğraf veya görüntü sayısına göre ücret alıyorsun, bu ücretler günümüz hayat standartları için yeterli değil. Bu aşamadan sonra bir karar vermek durumundaydım. Büyük bir risk alarak yaşadığım şehir olan Bayburt’ta gazete açmaya karar verdim ve 2017 yılında bin bir zorlukla Bayburt Havadis Gazetesi olarak ilk sayımı çıkarmayı başardım. Bu tarihten itibaren Bayburt’ta kendi gazetem ve internet sitemle gazetecilik mesleğini yapmaya başladım.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verir misiniz?

2017 yılında ilk baskısına başladığımız Bayburt Havadis gazetesi dört yıl boyunca haftanın altı günü bilfiil basılarak dağıtımı gerçekleşti.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın ilan kurumundan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Gazetemiz bugünkü haliyle 6 sayfa siyah-beyaz olarak çıkmaktadır. Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan yayımlama hakkımızı 2019 yılında aldık. BİK’in mevzuatına göre iki yıl bekleme süresi vardı. Kuralları harfiyen yerine getirerek aksaklık olmadan zamanında ilan alma hakkı kazanmış olduk.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verir misiniz?

Gazetemizin günlük tirajı ortalama 250-300 baskıdır.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Gazetemizde BİK’in mevzuatına göre kendi muhabirimizin özel haberi olmak zorundadır. Yine mevzuata göre kendi haber oranımız gazetenin üçte birini kaplamak zorundadır.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Bir haberin gazetemizde yer alabilmesi için vatandaşa bilgi verebiliyor mu, sorgulama var mı, herkesin bildiği sırlar olur vatandaşın bildiği fakat dile getiremediği konular, bunlar etik kurallara uyularak dile getirilebiliyor mu? Ayrıca bir haberin gazetede yer alabilmesi için en önemli konu haberin güncel olması. Bir diğer önemli husus ise gündem takibi.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

Gazetemizin internet sitesini gazeteden bağımsız olarak biraz daha güncel ve anlık kullanıyoruz. İlk bizde olsun yarışı var doğal olarak. Sitemizde biraz daha resmi dilin dışına çıkabiliyoruz.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamada derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Yaptığım haber dolayısıyla dava edildim evet. Öğrencisini döven öğretmeni ifşa ettiğimiz için o kişi bizi mahkemeye verdi. Mahkeme doğal olarak onu haksız bizi haklı buldu ve o kişi ceza aldı.

Gazetenizin okur sayısı hakkında bilgi verir misiniz?

Gazetemiz genel olarak bütün kurumlara gitmektedir. Genelde esnaf ağırlıklı olarak dağıtımı yapılmaktadır. Şahıs olarak oransal anlamda abone sayımız az. Gazetemizde esnaf ve memurlar daha çok abonelik tercih etmektedir. İnternet sitemiz ise genel olarak yerele hitap ettiği için kentte yaşayanlar olduğu kadar il ve yurt dışındaki Bayburtlular da yoğun olarak takip etmektedir.