Serhad Artvin gazetesi imtiyaz sahibi Orhan Şengün: "Bir haberin gazetemizde yer alabilmesi için doğruluğu konusunda tereddüt oluşturmamalıdır"
26.01.2022 14:43

Serhad Artvin gazetesi imtiyaz sahibi Orhan Şengün: "Bir haberin gazetemizde yer alabilmesi için doğruluğu konusunda tereddüt oluşturmamalıdır"


Haber Üsküdar – Şerif Vardar

Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Artvin'de yayımlanan Serhad Artvin gazetesi imtiyaz sahibi Orhan Şengün ile bir röportaj gerçekleştirdik. Orhan Şengün, sahibi olduğu gazete hakkındaki sorularımızı cevapladı. 

Kendinizi tanıtır mısınız? Gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Merhabalar, ben Orhan Şengün, 1970 Artvin doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi yine Artvin'de tamamladım. Baba mesleği olan gazetecilik mesleğine kendi işletmemiz olan ve matbaacılık hizmeti de veren Hürriyet Matbaası ve Serhad Artvin gazetesinde daha 10'lu yaşlarımda iken ilk adımlarımı attım. Eğitim hayatımın ardından aktif olarak mesleğin içerisinde bulunmakta olup 16 Nisan 1962 yılında yayın hayatına başlayan Serhad Artvin gazetesinin imtiyaz sahipliği ile yayın hayatına halen devam etmekteyim. 30 yıla yakın süredir basın kartı sahibiyim, şu anda ömür boyu sürekli basın kartı sahibiyim.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?     

Gazetemiz, babamız Rıdvan Şengün tarafından 16 Nisan 1962 yılında ilk sayısı ile Artvin halkıyla buluşmuş. Günün koşulları sebebiyle tipo tekniği ile basımı yapılan gazetemiz doksanlı yılların başından beri ofset teknolojisi ile basılmaktadır. Uzun yıllar günlük yayımlanan gazetemiz zaman zaman haftada üç gün olarak da yayımlanmıştır.

Gazeteniz bugünkü hali ile kaç sayfa yayımlanıyor? Günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemiz günlük vasıflı sınıfında 8 sayfa olarak yayımlanmakta iken ve resmi ilan yayımlama hakkına sahipken 2021 yılı başında kendi isteğimiz ile vasıflılık hakkımızdan feragat ederek yine Artvin'de günlük yayın hayatına devam eden 6 gazete sahibi olarak yeni 2 günlük gazeteyi yayın hayatına kazandırdık ve resmi ilan yayımlama hakkını bu yeni gazeteler üzerinden devam ettirmekteyiz. Ekonomik koşulların ve Basın İlan Kurumu'nun ağır şartları sebebiyle girilen bu yeni yolda Serhad Artvin gazetemizi haftada 1 gün çarşamba günleri 8 sayfa olarak, ortalama 350-400 adetlik tirajıyla yayımlamaya devam etmekteyiz.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberler yayımlıyorsunuz?

Geçmişte olduğu gibi gazetemizin yayın içeriği her dönemde Artvin’i ve Artvinliyi ilgilendiren yereldeki tüm sosyal ve siyasi konular oldu.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Yeni gazete çıkarma serüveni ile birlikte gazetemiz kadrosundaki muhabirlerden bir kısmı bu yeni oluşumda meslek hayatına devam etmekte olup, Serhad  Artvin'in kadrosunda halen basın kartı sahibi iki arkadaşımız bulunmaktadır. Haberlerimizin yaklaşık yüzde kırkı kendi muhabirlerimiz tarafından yapılmaktadır.

Bir haberin sizin gazetenizde yer alabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Bir haberin gazetemizde yer alabilmesi için doğruluğu konusunda tereddüt oluşturmamalı, haberin tarafları ile görüşülmüş olmalı ve bölge halkını yakından ilgilendiren konuları içermelidir. Özellikle şahısları zan altında bırakacak konuları işlememek konusunda kendi iç kurallarımızdan ödün vermemekteyiz.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?        

Gazetemiz yaklaşık 15 yıldır internet ortamında da yerini almış ve günlük olarak güncellenmekte iken şu anda her çarşamba gazetemizin haber içeriği ile sayfaları görsel olarak okuyucusu ile buluşmaya devam etmektedir. Gazetemizin her sayısı yaklaşık 400 adet basılı olarak ve internet sayfasında ise ortalama 25 bin ziyaretçisi ile buluşmaktadır.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?    

Gazetemizde yayımladığımız haberler ile ilgili olarak sadece bir kez tüm Artvin halkını ilgilendiren Cerattepe Direnişi’ni haberleştirmekten dolayı hukuksal anlamda dava edildik.