Prof. Dr. Süleyman İrvan: “24 Temmuz, basın özgürlüğü mücadelesini hatırlatma günüdür”
24.07.2023 09:06

Prof. Dr. Süleyman İrvan: “24 Temmuz, basın özgürlüğü mücadelesini hatırlatma günüdür”


Haber Üsküdar

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, 24 Temmuz Basın Bayramı vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

Süleyman İrvan mesajında şunları söyledi: “Bilindiği gibi, 24 Temmuz 1908 tarihinde 2. Meşrutiyet ilan edildi ve aynı gün basına uygulanan sansür de sona erdirildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 1948 yılında 24 Temmuz’un Basın Bayramı olarak kutlanması kararını aldı. 24 Temmuz, 1971 yılına kadar Basın Bayramı olarak kutlandı. Ancak 1971 yılında askeri muhtıra ile hükümet devrildikten sonra sıkıyönetim ilan edildi ve gazetecilere yönelik baskılar arttı, sıkıyönetim sansürü devreye girdi. Bunun üzerine TGC aldığı yeni bir kararla 24 Temmuz’u “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” olarak anmaya başladı.

Prof. Dr. Süleyman İrvan söylerini şöyle sürdürdü: “1971 yılından bugüne basın özgürlüğü mücadelesi sürüyor. Öte yandan, Türkiye’nin basın özgürlüğü karnesi bütün bu mücadelelere rağmen giderek kötüleşiyor. Bugün, yayın öncesi resmi denetim anlamına gelen sansür fiilen yoksa da hem otosansür hem de yayın sonrası sansür uygulamaları artmış durumda. Sansür Yasası olarak da adlandırılan Dezenformasyon Yasası gibi gazetecileri tedirgin eden yasal düzenlemeler gazetecileri otosansür uygulamaya zorluyor. Ayrıca son yıllarda mahkeme kararları ile kamu yararı taşıyan haberlere bile erişim engeli getirilebiliyor veya kısmi sansür uygulanabiliyor. Örneğin, bir gazetenin para karşılığı haber yaptığı iddiaları ayyuka çıkmışken, haberde adı geçen şirket mahkeme kararıyla isminin gizlenmesini sağlayabiliyor.”

Özgür medya demokrasinin bir gereğidir

“Demokratik bir Türkiye’de tüm yurttaşların tam ve doğru bilgilendirilmesi ancak ve ancak demokratik ve özgür bir medya ile mümkün olabilir” diyen Süleyman İrvan sözlerini şöyle noktaladı: “Basın özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalı, sansüre ve otosansüre yol açan yasal mevzuat gözden geçirilmeli, gazetecilerin özgürce, etik değerlere uygun olarak haber yapabilecekleri demokratik bir medya düzeni oluşturulmalıdır. Ancak bu şekilde basın asli görevini yerine getirebilir. Tüm gazetecilerimizin 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü’nü kutluyorum.”