Üsküdar İletişimli öğrenciler Korona günlerini fotoğraflarıyla belgeliyor
13.04.2020 19:01

Üsküdar İletişimli öğrenciler Korona günlerini fotoğraflarıyla belgeliyor


Haber Üsküdar

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim bölümü öğrencileri Mezuniyet Projesi II dersi kapsamında “Korona ve Gündelik Yaşam” temalı bir dijital fotoğraf sergisi gerçekleştiriyor.

Instagram üzerinde @medcomexhibition hesabından Dr. Öğr. Üyesi Eren Ekin Ercan danışmanlığında hayata geçen fotoğraf sergisi, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok şehrinde bulunan öğrencilerin çektikleri fotoğraflardan oluşuyor.

Dr. Öğr. Üyesi Ercan: “Bu proje her öğrencinin Corona günlerindeki bir fotoğraf oto-etnografisi niteliğini de taşıyor”

Serginin temelde bir belgesel fotoğraf sergisi olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Eren Ekin Ercan, hayatın ve eğitimin normal seyri içerisinde bambaşka bir yol izlediklerini, ancak bu serginin Koronavirüs salgını dolayısıyla ortaya çıkan yeni koşulların bir sonucu olduğunu belirtti. Özellikle belgesel fotoğrafın, doğası gereği geleceğe yönelik olarak yapılan bir kayıt olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Ercan, serginin mahiyetine ve ortaya çıkışına dair sözlerine şöyle devam etti: “Dönemin başında her öğrencimin farklı bir projesi vardı. Kimisi hanlarla ilgili ya da sokak satıcılarıyla ilgili foto-projeler yaparken kimisi televizyon programları yahut belgeseller çekiyordu. Ancak toplumsal yaşamı tümden etkileyen Koronavirüs salgını sonucu herkes evine hapsoldu ve bilindiği gibi eğitimde de uzaktan eğitime geçildi. Hal böyle olunca, öncelikle öğrencilerin sağlığını gözeten, onları mağdur etmeyecek ama diğer yandan da kalıcı bir işe girişmek gerekti. İçinden geçtiğimiz de bir süreç var ve bunun da kaydını tutmak gerek. Çünkü şu anda süreç dolayısıyla alışık olduğumuz görüntüler, 5 ya da 10 yıl sonra farklı gelecektir. O nedenle mezuniyet aşamasındaki tüm öğrencilerimden kendi sağlıklarını riske atmadan, temel ihtiyaçlarını karşılamak için dışarı çıktıkları anlarda ya da ev içindeki yaşamlarında cep telefonlarıyla fotoğraflar çekmelerini istedim. Dolayısıyla bu projeler bir yandan tek tek her öğrencinin Korona günlerindeki bir fotoğraf oto-etnografisi niteliğini de taşıyor. İstanbul ağırlıklı olmak üzere farklı şehirlerde yaşayan öğrenci arkadaşlar kaydediyor ve bana iletiyorlar, ben de o fotoğraflardan seçkileri İnstagram üzerinde açtığımız online sergi sayfamızda yayımlıyorum. Ancak şunu belirtmek gerekir ki, tüm bunlar çağın iletişim teknolojileri sayesinde gerçekleşebiliyor. Çok değil 10-15 yıl kadar önce böyle bir şeyi gerçekleştirmek mümkün değildi. Her birimiz mekânsal olarak farklı yerlerdeyiz, ancak yine de ortak bir projeye girişebiliyoruz. Hiçbir aksama olmadan hem de.”

Proje dönem sonuna kadar devam edecek

Projenin dönem sonuna kadar devam edeceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Eren Ekin Ercan, arzu eden herkesin Instagram’dan @medcomexhibition hesabından sergiyi ziyaret edebileceğini söyledi.

Fotoğraf: Emirhan Çalışır

 

Fotoğraf: Hamdullah Cengiz
 
Fotoğraf: Betül Araz
 
Fotoğraf: Didem Düz
 
Fotoğraf: Sinem Batu
 
Fotoğraf: Didem Düz
 
Fotoğraf: Yurdagül Sena Yıldız
 
Fotoğraf: Yurdagül Sena Yıldız
 
Fotoğraf: Hamdullah Cengiz
 
Fotoğraf: Yurdagül Sena Yıldız
 
Fotoğraf: Sinem Batu