Yeni Konya gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Ayşegül Şencan: "Doğruları yazma önceliğiyle her gelişmeyi haber olarak paylaşıyoruz"
08.01.2022 17:56

Yeni Konya gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Ayşegül Şencan: "Doğruları yazma önceliğiyle her gelişmeyi haber olarak paylaşıyoruz"


Haber Üsküdar – Cengizhan Gerz

Üsküdar İletişim'de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Konya'da yayımlanan Yeni Konya gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Ayşegül Şencan ile konuştuk. Şencan, Yeni Konya gazetesi hakkında bilgiler verdi.

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Ayşegül Şencan, 1978 Konya doğumluyum. 1997 yılında, Anadolu Medya Grubu (ANMEG) bünyesindeki KONTV’de başladım. Yayıncılıkla başlayan hayatım KONTV’de uzun süre yönetmenlik, program yapımcılığı ve sunuculuk ile devam etti. 23 yıl süren yayıncılık ve gazetecilik hayatım halen KONTV’de ‘Neler oluyor?’ programı ve Yeni Konya gazetesinde sorumlu yazı işleri müdürü olarak devam ediyor.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

1 Haziran 1949 tarihinde Mustafa Naci Gücüyener tarafından yayınlanmaya başlamıştır. Günümüzde yayınını sürdüren en eski gazetedir. 1997 yılı başında Gücüyenerler gazeteyi, Hüseyin Oğuz'a devrederek yayıncılıktan çekilmişlerdir. Bundan sonra gazete için inişli çıkışlı günler başlamıştır. 1 Mayıs 1997-31 Aralık 2001 tarihleri arasında Endüstri Holding'in bünyesine katılan gazete, 9 Ağustos 2002 tarihine kadar 220 gün yayın hayatına ara verdikten sonra Hüseyin Oğuz'un yönetiminde, DYP genel başkan yardımcısı Mümtaz Yavuz'un mali desteği ile yeniden yayınlanmaya başlamıştır. 2005 yılı sonlarında bir süre Anadolu Tıp Merkezi sahibi Ömer Faruk Pekcan'ın desteğiyle bir süre yayımlanan gazete, içine düşülen mali sorunların aşılamaması sonrasında Anadolu Medya Grubu’na (ANMEG) satıldı. 24 Şubat 2006 tarihinde ANMEG tarafından devralınan Yeni Konya gazetemiz 1 Mart 2006 tarihinden itibaren farklı içeriği ve mükemmel görünümüyle okurlarıyla buluşmaya devam etmektedir.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Yeni Konya gazetesi, 1949 yılından bu yana kesintisiz yayın hayatına devam ediyor. Yeni Konya gazetesi yerel bir gazetedir. Önceliğimiz yerel haberler olmakla birlikte Türkiye ve dünya gündemini içeren sayfalarımız da var. Siyasi haberler başta olmak üzere, yerel gündem, ekonomi, sanat, spor ve yaşam haberlerine yer verilmektedir. Yerel haberciliğin ülke gündemini belirlediği inancıyla titizlikle şehrin hassasiyetlerine, manevi, ahlaki değerlerine saygı göstererek doğruları yazma önceliğimizle her gelişmeyi, ayrıntıyı haber olarak paylaşıyoruz.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alan gazetemiz toplamda 16 sayfa çıkıyor. Ekonomi, siyaset, güncel haberler, asayiş, spor ve ulusal haberlerden oluşur. Basın İlan Kurumu’nun öncülüğünde kamu ihale ilanlarını yayımlanırken özel reklam, ilan ve duyurulara da yer vererek ekonomik gelir elde etmektedir.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Abone ve bayi dağıtımıyla toplamda 1000 dağıtımı yapılan gazetemiz Konya’nın takip edilen gazetelerinin başında geliyor.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Gazetemiz içerisinde haberlerimizin bize özel olmasına özen gösteriyoruz. Sahada olan muhabirlerimizle, her gün özel haberlerimizle okuyucumuzla buluşuyoruz.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Haberin kamu faydasına, bilgi içeren, doğru, etik, ahlaklı olması gerekiyor. Toplumun sorunları, halkı ilgilendiren gelişmeler, kişi ve kurumların başarıları, ülke gelişimdeki başarılar ve gelişmeler, küfür ve hakaret içermeyen etik haberler yayımlanmaktadır. ANMEG olarak bilindiği üzere “bizim görevimiz açıkça duyurmak” sloganı ile yayın hayatına devam etmektedir ve önceliği gerçekleri açıkça duyurmaktır. Kamuyu bilgilendiren, şehrin hassasiyetlerine dikkat eden, insana ve tüm canlılara dokunan, doğru haberlerle ulaşmak en önemli önceliktir.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

Konya’nın en eski ve köklü gazetesi olan gazetemiz çok geniş bir arşive sahiptir. Son dakika haberleri olmak üzere günün 24 saati haber akışının olduğu bir internet sitemiz var. Yenikonya.com ve bünyemize bağlı kuruluşumuz konhaber.com internet sitemiz tüm haberleri, şehirdeki güncel gelişmeleri, makaleleri, köşe yazıları, tarihi arşivi, sosyal çalışmalar ve spor haberleri ile geniş bir pencere ile okuyucusu için sürekli güncellenmektedir. Artık haber takibi, büyük oranda internet sitelerinden yapıldığı için, internet sitesinin önemli olduğunu düşünerek hareket ediyoruz.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Gazetemiz için geçmişte yaşanılan karışık dönemlerden dolayı zor durumların yaşandığı dönemler oldu. Özellikle el değiştirmeden önce mahkemelik durumları oldu. Daha sonra haber veya makalelerden dolayı tekzip gibi işlemlere maruz kaldı. En az tekzip ile dikkatle atılan adımlarla yoluna şu anki bünyesinde devam ediyor.

Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?

Aboneler ve bayilerde dağıtılanlarla birlikte gazetemiz elden okuyucuya ulaşırken, internet sitemizde de anlık daha fazla okuyucuya ulaşmaktadır.