Batman gazetesi yazı işleri müdürü Halit Biliz: "Gazeteci gözüyle haber değeri taşıyan her gelişme haberdir"
14.01.2022 22:31

Batman gazetesi yazı işleri müdürü Halit Biliz: "Gazeteci gözüyle haber değeri taşıyan her gelişme haberdir"


Haber Üsküdar – Kemal Çelik

Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Batman gazetesi yazı işleri müdürü Halit Biliz ile görüştük. Biliz çalıştığı gazete hakkında sorularımızı cevapladı

Kendinizi tanıtır mısınız? Gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Ben Halit Biliz, 1978 Batman doğumluyum. Gazeteciliğe 1995 yılında gazete dağıtıcılığı, akabinde 1 yıl sonra yerel televizyonda muhabir ve kameraman olarak çalışmaya başladım. Basın sektörüne olan ilgim çocukluk yaşlarımda başlamıştı. TV muhabirliği döneminde bazı ulusal TV ve haber ajanslarına da çalıştım. 2013 yılından bu yana Batman gazetesinde çalışmaktayım ve halihazırda yazı işleri müdürlüğü görevini ifa etmekteyim.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verir misiniz?

Batman gazetesi bölgenin en eski gazetelerinden olup 1963 yılında yayın hayatına başlamıştır. Batman gazetesinin ilk gazetecileri o dönemde Nazım Sökmen, Haluk Yargıcı, Haşim Ünal ve Hüsamettin Karanfil’dir. Akabinde Batman gazetesi 1969 yılında Nizamettin İzgi’ye devredilmiştir. Basın İlan Kurumu’nun telkinleriyle Batman’da yayın yapan 12 vasıflı yani resmi ilan alan gazeteler birleşerek 4 vasıflı gazetede ortaklaşmışlardı. 2013 tarihinden bu yana gazetemizin imtiyaz sahibi Ramazan Bozkurt olup, İmza Basın Yayın Ltd. Şti çatısı altında Nizamettin İzgi, Melek Barış ve Halit Biliz ile yayın hayatını sürdürmektedir.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor, hangi tür haberlere yer veriyorsunuz?

Batman gazetesi 1963 yılından bu yana kesintisiz yayın hayatında. Siyasi, yerel, yaşam, sanat, spor, ekonomi haberlerine yer vermiştir. Günlük olarak şehirdeki gelişmeler, insan ve yaşam haberleri ağırlıklı olmak üzere ‘yaşam yerelden başlar’ mantığı ile kendi şehrinin mülki sınırları kapsamındaki her gelişmeyi haberleştirir.

Gazeteniz günümüzde kaç sayfa yayımlanmaktadır. Basın İlan Kurumu’ndan ilan veya reklam alıyor musunuz?

Gazetemiz 6 sayfa şeklinde basılmaktadır. 2010 yılından bu yana Basın İlan Kurumu’nun nezaretinde kamu ihale ilanlarını yayımlanmaktadır. Öte yandan özel reklam, ilan ve duyuruları da yayımlayarak ekonomik gelir elde etmektedir.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verir misiniz?

Gazetemiz günlük 1.500 adet basılmaktadır.

Bir haberin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özeliklere sahip olması gerekir?

Toplumsal bir sorun, halkı ilgilendiren bir gelişme, bir kurumun veya bir kişinin başarısı bile bizim için haber değeri taşıdığından, kişi ve kurumlara hakaret içermeyen her gelişme gazetemizin sitesinde ve paydaş sosyal medya mecralarında yayınlanmaktadır. Öte yandan gazetecinin gözüyle haber değeri taşıyan her gelişme haberdir. Öte yandan okuyucu ve takipçi kitlesinin artması için asayiş haberleri, günlük olaylar ve yaşanan gelişmeler de bu minvalde sitede yayımlanır.

Gazetenizde yayımlanan haberlerin ne kadarı size ait ve hangi ajanslardan faydalanıyorsunuz? Kaç muhabiriniz var?

Batman gazetesinde yayımlanan haberlerin neredeyse tamamı gazeteye aittir. Kurum ve kişilerin getirdiği haberlerin yanı sıra gazete bünyesindeki muhabirlerin özel çalışmaları ve yerelde olası gözden kaçacak bir gelişmeden bihaber olmamak için tek bir ajanstan yararlanmaktayız. Gazetemizde kadrolu muhabir sayısı 4’tür.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz, bölgede bilinirliği ne düzeydedir?

Batman gazetesinin eski oluşu ve bilindik geçmişi sayesinde internet aracılığıyla tüm haberler, makaleler, şehirdeki güncel gelişmeler, nostalji ve sosyal çalışmalar, spor gibi haberler takipçi kitlesi için sürekli güncellenmektedir. Batman ve bölgede hatırı sayılır konumda olan bilinirliği olan internet sitesi her geçen gün takipçi sayısını artırmaktadır.

Gazeteniz daha önce yaptığınız haberlerden dolayı dava konusu oldu mu?

Gazetemizde daha önce yayımlanmış haberlerden dolayı mahkemelik durumlar oldu. Özellikle 1990lı yıllarda yaşanan olaylar nedeniyle sık sık baskısı durduruldu. Daha sonra haber veya makalelerden dolayı tekzip gibi işlemlere maruz kaldık.

Gazetenizin okurları hakkında bilgi verir misiniz ? Okurlarla diyalog kurar mısınız ve herhangi bir toplantı veya buluşma oluyor mu?

Batman gazetesinin yıllardan beri okurları olan aboneleri bulunmaktadır. Kuruluş yıldönümlerinde abone ve okuyucuları tarafından yoğun şekilde tebrik edilmektedir. Okur kitlesi genelde esnaflar, kamu kurum amirleri ve çalışanları, öğrenciler ve genel halk kitlesidir. Okurlarımızın önemli kısmı ile diyaloğumuz vardır. Olası bir sorun veya talepleri için bizimle rahatça temas kurmaktadırlar. Toplantı veya bir araya gelme genelde bireyseldir. Bazen okullarda öğrencilere mesleki tanıtım etkinlikleri gerçekleştirilmektedir.

Bölgede medya ve gazetecilik ile ilgili sorunlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bölgedeki medya ve gazetecilik mesleği ya da sektörü ile batı illerindeki sektörün sorunları kısmen aynıdır. Son zamanlardaki ekonomik sorunlar müşterektir. Doğu illerinde reklam ve gazeteye ekonomik katkı bilinci batı illeri kadar gelişmemiştir. Ayrıca Batman ve bölgedeki bazı feodal yapılar ve eski gelenekler gazeteciliğin önündeki önemli handikapları oluşturmaktadır. Sorunların çözümünde gazeteler valilik, belediye, adliye veya resmi kurumlar gibi icracı konumda görülmektedir. Vatandaş bazen hakkını veya taleplerini direkt dile getirmekten ziyade isminin yazılmaması kaydıyla basın üzerinden halletme alışkanlığına sahiptir. Gazetede mizah ve benzeri çalışmalar toplumun ‘ayıplama’ kaygısı ile istenilen düzeyde yapılamamaktadır. Sorunlar daha da uzatılabilir ama bölgesel bazlı sorunlar olduğu gibi müşterek sorunlar da mevcuttur.