Gazeteci Erdal Güven: Kediye kedi demeye çalışıyoruz
30.03.2021 15:33

Gazeteci Erdal Güven: Kediye kedi demeye çalışıyoruz


Haber Üsküdar – Merve Şişman ve Abdullah Şaşkın

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen söyleşiye Diken Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Güven konuk oldu. Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın moderatörlüğünü yaptığı etkinlikte internet gazeteciliğinin imkânları ve sorunları ele alındı.

Gazetecilik mesleğine girişini ve geleneksel medyadan ayrılıp internet gazeteciliğine geçiş sürecini anlatarak söze başlayan Diken Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Güven, “Ben 30 yıldır gazeteciyim. Gazeteciliğe Cumhuriyet gazetesinde başladım. Sonrasında Yeni Yüzyıl gazetesinde devam ettim. Yeni Yüzyıl gazetesi, Sabah gazetesi grubunun çıkardığı gazeteydi. Daha entelektüel, daha liberal bir gazeteydi. Sonrasında 1996’dan 2011 yılına kadar Radikal gazetesinde çalıştım. 2011 yılında Radikal gazetesinden ayrıldım. Bir süre gazeteciliğe ara verdikten sonra 2014 yılında diken.com.tr haber sitesini kurduk. Ben haber sitesinin editöryal sorumluluğunu aldım. Arkadaşım da teknik, lojistik, finansal bölümü ile ilgilendi. 7 yıldır siteyi yayımlamaya devam ediyoruz. Kaliteli bir platform olduğunu okuyucularımıza hissettirmeye çalışıyoruz. Öncelikli amacımız bu” ifadelerini kullandı.

“Küçük bir bütçeyle milyonlarca okura ulaştık”

Finansal açıdan kısıtlı olsalar da editöryal bakımdan Diken gazetesi ile yüksek tirajlara ulaştıklarını ifade eden Erdal Güven, “Türkiye’de internetten gazeteciliğe devam etmemin birkaç sebebi var. Bir tanesi Radikal’den ayrılış sebebimdi. Gazete ile aidiyet bağımı yitirmiştim. Dolayısıyla kendi kaynaklarımızla, kendi bildiğimiz gazeteciliğimizi nasıl yaparız diye düşünürken en kolay, en özgür ve bağımsız bir şekilde yapacağımız yerin internet ortamı olduğunu gördük. Özellikle Türkiye’de Gezi Parkı eylemlerinden sonra geleneksel medyaya çok büyük bir güven kaybı oluştu. Bağımsız haberciliğe şöyle değinecek olursak; olanı aktarma ve özgür bir biçimde yorumlama keyfiyetinden bahsediyorum. İnternetin gündelik hayatta artık daha sık kullanıldığı, sosyal medyanın artık gündelik hayatın bir parçası olması, çok kolay erişilebilmesi ve tüketilmesi bizim hızlı bir şekilde ilerlememize sebep oldu. Temelde bizi cazip kılan şey, yapılamayan birçok haberi yapmamız ve o güven kaybının yarattığı boşluğu iyi bir şekilde kapatmamızdır. Bizim de beklemediğimiz sürede yüzlerce, binlerce, milyonlarca insana ulaştık. Bizim için önemli olan sadece rakam değil. Biz aynı zamanda prestijin de peşindeyiz. Yaptığımız işle kalitemizi konuşturmaya çalışıyoruz. Kediye kedi demeye çalışıyoruz” ifadelerini kullanarak Diken haber sitesinin misyonunu aktardı.

“Kısıtlı imkânlarla ayakta kalmaya çalışıyoruz”

Gündemi etkileme çabasında olduklarını belirten Erdal Güven, “Gündemi etkilemeye çalışıyoruz. Ne kadar etkilediğimiz sorgulanabilir ama bunun üzerinde çalışıyoruz. Dolayısıyla editöryal açıdan baktığımızda çok kısıtlı ve çok az imkânlarla çalışmamıza rağmen Diken, bu anlamda bir başarı hikâyesidir. Bağımsız gazetecilik açısından pazarlamacıların tabiri ile “marka” olmaya başladık. Bu işin memnun edici tarafı, fakat Türkiye’de bağımsız gazetecilik bu şartlarda bir maraton koşusuna benzetilebilir. Çok yıpratıcı, yorucu ve çok vakit alıcı bir iş. Bizim yürüdüğümüz yolda popülerlik gözetmeksizin bu potansiyel içinde hareket ediyoruz. Bunun mali olarak bize negatif getirisi var. Bizim finansal performansımız, editoryal performansımızın çok gerisinde. Reklam gelirlerinde çok sınırlı yerlerde kaldık. O yüzden mali açıdan zorlanıyoruz. Haber yoğun dönemlerde rahatlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Etki yaratacak haberler üzerinde yoğunlaşmalarını tavsiye ediyorum”

Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrvan’ın, “Gazetecilik bölümü öğrencileri haber konusu bulma evresinde problemler yaşıyor. Haberi göremiyorlar ya da nasıl yazacaklarına tam olarak karar veremiyorlar. Deneyimli bir gazeteci olarak öğrencilere nelere bakmalarını tavsiye edersiniz?” şeklindeki sorusu üzerine Erdal Güven şunları söyledi: “Sizin öğrencileriniz olduğu için zaten yeterli donanımı kısa sürede kazanacaklardır. Ancak şunu dile getirebilirim, biz kendi platformumuzda ilk önce etki yaratma üzerine duruyoruz. Tabii bunu başlıkta bazen merak uyandırarak değil de okuyucuya hak ettiği bilgiyi vererek yapıyoruz. Bu anlamda tepki de alıyoruz esasında. ‘Haberin tamamını başlıkta vermişsiniz’ gibi söylemler de geliyor bana. Etik ilkelere uygun davranmaya çalışıyoruz. Etki yaratma ve etik ilkeler bunlar çok değerli kavramlar. Öğrencilere başka bir konuda tavsiye verecek olursam, kesinlikle İngilizce bilmek üzerine olabilir. İngilizce düzeyim zamanında iyi olmasaydı belki çok farklı bir yolda da gidebilirdim. İngilizce ve mümkünse yanına bir dil daha bilmek gerekiyor. Sektörde her şeyi yapacaklar ve bu size kapı açacaktır. Seçenekleriniz çoğalarak sizin daha rahat olmanızı sağlayabilir” dedi.