Çankırı Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Murat Demir: Basın varsa umut vardır
19.12.2022 17:49

Çankırı Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Murat Demir: Basın varsa umut vardır


Haber Üsküdar – Erem Nur Domurcuk  

Üsküdar İletişim’de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Çankırı Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Murat Demir ile bir röportaj gerçekleştirdik ve kendisine yerel gazetecilik hakkında sorular yönelttik.

Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız?

İsmim Murat Demir. 1974 Çankırı doğumluyum. Ankara Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksekokulu mezunuyum.  Gazetecilik mesleğine 2002 yılında başladım. Askerliğimi yaptıktan sonra memleketime döndüğümde, bugünkü işyerimde çalışan bir arkadaşım, “Bir işe başlayana kadar gel bizle çalış. Harçlığını çıkarırsın” dedi. O günden beri 20 yıldır bu sektörde çalışıyorum. Halk deyişiyle alaylıyım. Muhabir olarak başladığım sektörde şu anda sayfa sekreterliği görevini yürütüyorum.

Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, şimdiye kadar neler yaptı? Amacı ne? Kaç üyeniz var? Son olarak da Cemiyet olarak neler yapıyorsunuz?

Derneğimizin ismi ‘Çalışan Gazeteciler Derneği’, adından da anlaşıldığı gibi 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününde 2016 tarihinde kuruldu.  Gazetelerde çalışan 7 arkadaş derneği kurduk. Şu an 33 üyemiz var. Üyelerimiz arasında sadece gazete çalışanı değil, internet medyasında görev alanlar ve kamuda basın bölümünde çalışanlar da var.

Amacımız; gazetelerde çalışan meslektaşlarımızla bir araya gelmek, yaşanan sorunları ele almak. Şu anda Çankırı’da hem internet medyasında hem yerel basında hem de ulusal basın temsilcileri arasında bir birlik ve beraberlik vardır. Birbirimize her zaman elimizden geldiği kadarıyla yardımcı olmaya çalışıyoruz. İl genelinde düzenlenen futbol, basketbol ve voleybol organizasyonlarında ‘Basınspor’ ismiyle turnuvalara çıktık. Çanakkale gezisi, Bartın gezisi, Kastamonu gezisi ve ilimizde kaplıca konusunda iyi bir yer olan Çavundur termal kaplıcalarına hem dernek üyeleri ile hem de ailelerimizle gittik.

Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu konuda çalışmalarınız var mı?

Biraz önce de söylediğim gibi, küçük şehirlerde haber sıkıntısı yaşayabiliyorsunuz. Doğal olarak da herkeste genelde aynı haberler çıkıyor. Bu da vatandaş gözünde pek iyi karşılanmıyor. O nedenle hep yeni haberler bulmak zorunda kalıyorsunuz ve bu da sizi oldukça yoruyor, sıkıntıya sokuyor. Dernek toplantılarımızda da en fazla konuştuğumuz konu maalesef bu oluyor. Ama eldeki olanaklar belli.

Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu?

Medyanın önemi sadece ilimize has değil, tüm iller için geçerli. Çünkü basın yaşanan sıkıntıları, sorunları ve eksikleri dile getiriyor ve ilgili yerler ona göre tedbir alıyor. Medya aynı zamanda bir denetleyici konum görevi de görüyor. Yazılanlara göre vatandaş yeri geldiğinde tebrik ediyor, yeri geldiğinde eleştirebiliyor. Sonuçta bu meslekte kimseyi asla mutlu edemezsin.

Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?

Son çıkan kanunun bizleri ne derece etkileyeceğini gerçekten şu an bilmiyorum.

Yerel medya yaygın/ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı?  

Bence yerel medya kısıtlı ve sıkıntılı. Çünkü şu anda Anadolu’da yüzlerce gazete bir şekilde ayakta kalma mücadelesi veriyor. Özellikle şu 3-4 senede yaşanan ekonomik sorunlar yerel basına çok ciddi darbe vurdu. Bir de artık internet medyası ve sosyal haberleşme siteleri yerel basının ciddi kan kaybetmesine neden oldu. Söylediklerim sorunuzun en net cevabı olduğunu düşünüyorum.

Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?

İster yazılı basın olsun ister internet medyası olsun, bir ülkenin gelişmişlik düzeyini belirleyen en önemli unsurlardır. Halkın gözü ve kulağıyız. Bir çeşit ana muhalefet partisiyiz. Ne kadar çok olursak o kadar çok vatandaşa ve düşünceye yardımcı oluruz, onların sesi oluruz. Basın varsa umut vardır, ışık vardır diyorum.