Sinem Karakaya: Kadınların Gazeteciler Cemiyetinde yeterince temsil edildiğini düşünmüyorum
31.12.2023 14:07

Sinem Karakaya: Kadınların Gazeteciler Cemiyetinde yeterince temsil edildiğini düşünmüyorum


Haber Üsküdar – İbrahim Şahin

Üsküdar İletişim’de Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Muğla Haber’de çalışan kadın gazeteci Sinem Karakaya ile bir röportaj gerçekleştirdim.

Kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız? Şu anki konumunuz nedir?

Merhaba. Ben Sinem Karakaya. Muğlalıyım. Lise öğrenimini Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Radyo ve Televizyon programında tamamladım. Daha sonra Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Radyo ve Televizyon Teknolojisi bölümünü bitirdim. Kanal F ve TV DEN kanallarında staj yaptıktan sonra merkezi Fethiye’de bulunan MuğlaTürk internet televizyonunda çalıştım. Nisan 2019 yılında İşbaşı Eğitim Programından faydalanarak Muğla gazetesine muhabir olarak başladım. 8 aylık eğitim programından sonra 2 Aralık 2019’dan itibaren Muğla gazetesinde muhabir olarak çalışmaya başladım, ardından aynı şirket bünyesinde bulunan Muğla Postası gazetesinde çalıştım. Son olarak 18 Ocak 2021 tarihinde göreve geldiğim Muğla Haber gazetesi Yazı İşleri Müdürlüğü görevimi sürdürmekteyim.

Yaşadığınız şehirde kadın gazeteci olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Bizim gazetemiz Muğla’nın merkez gazetelerinden biri. Burası, adı büyükşehir olsa da küçük bir şehir. Herkes birbirini tanır ve Muğla kadınlarıyla ön plandadır.  ‘Gadın Moğla’ söylemini duymuşsunuzdur belki. ‘Ev yaparsan tuğladan kız alırsan Muğla’dan’ diye bir söz de vardır hatta. Muğla’da bir dönem kadın valimiz başta olmak üzere birçok kurum müdürü ve STK temsilcisi de kadınlardan oluşur. Ben meslek hayatımda hiç olumsuz bir durumla karşılaşmadım. Erkek meslektaşlarıma göre daha ön planda ve samimi karşılandım

Yerel haber kaynaklarıyla ilişkileriniz nasıl? İletişim kurmak kolay mı zor mu sizin için?

İletişim kurmak bence kişinin kendisiyle ilgili bir durum, bu yüzden kişiden kişiye iletişim değişir. Ben herkese samimi ve eşit mesafede yaklaşıyorum. Bu yüzden iletişim kurmakta hiç zorlanmıyorum.

Şehrinizde sizin dışınızda kaç kadın gazeteci var? Oransal olarak gazetecilerin yüzde kaçı kadın gazetecidir?

Menteşe’de benim dışımda aktif 13 kadın gazeteci var.  Muğla ilinde yaklaşık 32 tane resmi ve gayri-resmi olmak üzere yayın organı var. Merkez ilçesi Menteşe’de ise 6 yerel resmi gazete mevcut.  Kadın gazeteci olarak oranlamaya baktığımız zaman yaklaşık yüzde 60’ı kadın gazeteci.

Şehrinizdeki gazeteci meslek örgütlerine, örneğin gazeteciler cemiyetine üye misiniz? Bu meslek örgütlerinde kadın gazeteciler yeterince temsil ediliyor mu? Bu örgütler kadın gazetecilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili çalışma yapıyorlar mı? Bir sorun yaşadığınızda size destek oluyorlar mı?

Muğla Gazeteciler Cemiyeti’ne üyeyim ama ben kadınların yeterince temsil edildiğini düşünmüyorum. Bu sadece Muğla için değil, ülkemiz genelinde böyle. Sorunların çözümüne gelecek olursak, buna kadın erkek olarak bakmayalım da meslek olarak bakalım. Çünkü ben Muğla’da hiçbir basın meslek örgütünün gazeteciler için yeterince girişimde bulunduğunu düşünmüyorum.

Çalıştığınız medya kuruluşunda kadın gazetecilerle erkek gazeteciler arasında ücret farklılığı var mı? Yoksa eşit işe eşit ücret ilkesi mi geçerli?

Benim çalıştığım şirket kadın ağırlıklı bir şirket. Erkek gazetecilerle ücret farklılığı yok. Buna da kadın erkek olarak bakmamak gerekir. Muğla’da yerel gazetecilerin hepsi asgari ücretle çalışıyor maalesef.

Genel olarak bir değerlendirme yaparsanız, Türkiye’de kadın gazeteci olmak zor mu kolay mı?

Bizim ülkemizde kadın olmak maalesef zor. Elbette ülke genelinde meslektaşlarımdan zorluk yaşayanlar vardır ama Muğla sakin bir şehir. Çok fazla bir zorluğunu görmedim. Biz kadınların istedikten sonra başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Yeter ki isteyelim. Bizim mesleğimiz sevilmeden yapılacak bir meslek değil zaten. O yüzden işinize aşkla bağlıysanız yaşanabilecek zorlukları kolaylıkla aşabilirsiniz.

Son olarak, eklemek istediğiniz başka bir husus var mıdır?

Öncelikle benimle bu röportajı gerçekleştirdiğiniz için teşekkür ederim. Sektörde çalışan genç bir kadın gazeteci olarak öğrenecek çok şeyim olduğunu düşünüyorum. Teknolojinin gelişmesi ve sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte gazetecilik mesleği de evriliyor. Şunu ekleyebilirim; biz kadınlar erkeklere göre daha ayrıntı düşünürüz. O yüzden yaptığımız işi tabiri caizse didik didik ederiz. Ben bu yüzden her alanda kadınların erkeklerden daha başarılı olduğunu düşünüyorum.