Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam: Gazeteci dediğin açık, dürüst, objektif olmalıdır
12.01.2023 14:38

Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam: Gazeteci dediğin açık, dürüst, objektif olmalıdır


Haber Üsküdar – Harun Reşit Kork

Üsküdar İletişim’de Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız?

İsmim Erkan Sağlam. 1979 doğumluyum ve orta okul mezunuyum. Yerel bir televizyon kanalında gazeteciliğe başladım ve daha sonra Ankara’da Kanal 7’ye gittim. Burada yaklaşık 5 yıl çalıştıktan sonra TRT, Kanal Biz gibi TV kanallarında çalıştım ve yaklaşık 12-13 yılın ardından Kütahya’ya dönerek mesleğe başladığım TV kanalını satın aldım. Ardından haftalık Gazete Kırküç’ü kurdum ve 3 yıl aradan sonra da günlük bir gazeteyi satın alarak Gazete Kırküç olarak devam ettirdim. Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olmamın yanında Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyesiyim.

Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, şimdiye kadar neler yaptı? Amacı ne? Kaç üyeniz var? Son olarak da Cemiyet olarak neler yapıyorsunuz?

1979 yılı sonunda kurulan Kütahya Gazeteciler Cemiyeti 44 yıldır hizmet vermektedir. Basın mensuplarının haklarını savunmak, sosyal aktiviteler düzenlemek, üyelerinin birlik beraberlik içinde görevlerini icra etmesi amacıyla kurulan Gazeteciler Cemiyeti günümüzde Kütahya'nın en etkin STK'ları arasında yer alıyor. 59 asil ve 26 fahri olmak üzere toplam 85 üyesi bulunan ve sadece aktif gazetecileri içerisinde barındıran Kütahya Gazeteciler Cemiyeti en iyi şekilde görevine devam etmektedir. Birlik ve beraberlik içinde çalışmalarını sürdüren Kütahya Gazeteciler Cemiyeti, şehirdeki tüm basın mensuplarına sosyal aktiviteler düzenlerken, ildeki ortak projelere de destek vermektedir. İlin tanıtımı adına da çalışmalar yapan Cemiyet, bugüne kadar birçok etkinliğe imza atmış, Türkiye ve dünya gündeminde yer almıştır.

Cemiyet Başkanlığını yaptığınız şehrinizde gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç basılı gazete var, kaç bağımsız haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Günümüzde Kütahya il merkezinde 9 adet günlük, 8 adet haftalık olmak üzere 17 gazete çıkarılmaktadır. İlçelerde ise 4 adet günlük, 6 adet haftalık olmak üzere toplamda 10 gazete yayımlanmaktadır.  Bunlardan bir tanesi benim de sahibi olduğum Gazete Kırküç’tür. Şehirde olan gazeteciliğin geneline baktığımızda yerel gazetelerin çoğu birbirlerine destek oluyorlar. Bilgi akışı fazla oluyor, bu da yaptığımız işi kolaylaştırıyor. Bu durum insanların haberlere daha seri erişimini sağlarken etraflarında olan olaylarda da güncel kalmalarını sağlıyor.

Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu konuda çalışmalarınız var mı?

Öncelikle en temel sorunlardan biri ekonomik ve gazete satışlarının düşmesi. Bunun yanı sıra asıl problem bence şehrimizde yerel gazetelerin haftalık haber yapma konusunda büyük sıkıntı çekmesi. Haber kıtlığı oluşuyor ve medya kuruluşları birbirlerine destek olmuyordu. Kurum yöneticileri ile basın mensupları fazla bir araya gelmiyordu. Fakat bu durum geçmişte kalmış sayılır. 2017’de göreve geldiğimden beri daha birleştirici ve herkesin çıkarına olabilecek şekilde etkinlikler ve toplantılar düzenledik. Bu yaptığımız etkinlikler bir nebze de olsa gazetecilere haber yapma olanağı sağlıyor.  Cemiyetin başına geldiğimden beri birlik beraberliğimizi daha da güçlendirmek için var gücümüzle çalıştık ve karşılığını günümüzde alıyoruz.

Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu?

Şehrimizde kırsal yerlerde yaşayan insanların bile haberlere ulaşımı net ve kolay oluyor. İlimiz hakkında yaptığımız çoğu haber sadece Kütahya genelinde değil aynı zamanda çevre illerde de dikkat çekiyor. Yaptığımız haberler şehrimize prestij sağlıyor. Halk gazetecilere çoğu zaman iyi gözle bakıyor çünkü yaptıkları haberleri insanlar için yapıyorlar. Halka hassas konularda bile net haber sağlamaya çalışıyorlar.  İnsanların görüşlerini çoğu zaman dikkate alıyoruz. Takdir edildiğimiz zaman da oluyor, edilmediğimiz zaman da. İşin zor kısmı bu. Herkesi memnun edemezsiniz, bazıları için iyi olan haberler bazılarının görüşlerine veya çıkarlarına  ters olabiliyor.

Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?

Bence yapılan değişiklikler yerinde oldu. Bunu şu şekilde açıklayabilirim. Bu mesleği icra eden insanların bazıları işini düzgün yapmıyor. Kimin bunu doğru yapıp, yapmadığının ayrılması lazımdı. Gazeteci dediğin açık, dürüst, objektif olmalıdır. Benim fikrim yasadan yana olumlu yönde.

Yerel medya yaygın/ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı?

Yerel medya ulusal medyaya göre daha kısıtlıdır. Bunun sebebi basit, bizim yaptığımız haberler sadece ilimizi ilgilendiren haberler. Fakat yerel medyada yansıttığımız haberler bir bakıma şehrimizin sesi oluyor. Ulusal medyanın dikkatini çekebiliyoruz. Bu bize şöyle bir avantaj sağlıyor, şehrimizin sorunlarını, güzelliklerini, halkın sesini üst taraflara daha net aktarabiliyoruz.   

Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?

İşinizi severek yapın. Ayrıştırıcı değil, birleştirici olun. Belirttiğim gibi, her zaman hakkaniyetli davranın, objektif düşünün ve doğru yolda yürüyün. Çabaladığınız ve uğraş gösterdiğinizin her şeyin bir gün meyvesini yiyeceksiniz. Söyleyeceklerim bu kadar.