Prof. Dr. Süleyman İrvan: Derleme haber bütünlükçü bir bakış açısı sunar
20.04.2021 15:39

Prof. Dr. Süleyman İrvan: Derleme haber bütünlükçü bir bakış açısı sunar


Haber Üsküdar - Merve Şişman

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan'ın yaptığı Haber Atölyesi eğitimlerinin üçüncüsünde derleme haber çalışmaları üzerine konuşuldu.

Çevrimiçi olarak düzenlenen eğitimde ilk olarak öğrenciler tarafından önerilen özel haber konuları değerlendirildi. Ardından derleme haber konusuna değinen Prof. Dr. Süleyman İrvan şunları söyledi: “Bugün derleme haber konusuna değinmek istiyorum. Derleme ve süregiden haberler çok değerli. Süregiden haber tanımı bana ait biliyorsunuz. Süregiden haberler devamlılığı olması gereken haberler, ama derleme haberlerde devamlılık gibi bir zorunluluk yok.

Derleme haber, farklı  zamanlarda gerçekleşmiş olayları  ya da herhangi bir konu ile ilgili olarak yapılmış açıklamaları biraraya getiren ve bütünlükçü bir bakış açısı sunan haberdir. Bu tür haberlerde hipermetin özelliğinin kullanılması da haberleri zenginleştirmektedir. Haberinizi güçlü ve etkili yapmak için bağlantılarla başka haberlere köprü kurmalısınız. Türkiye'de gündem çok hızlı değişiyor. Haber konusu bakımından zengin bir toplumda yaşıyoruz. Ancak gündeme gelen konular da hızla unutulabiliyor. işte derleme haberler bu açığı ortadan kaldırabilir. Kim ne zaman ne söylemiş, bunları tek bir haberde anlamlı bir biçimde aktarabilirsiniz. Bu şekilde, kaynaklara link bağlantı vererek yaptığınız derleme haberleri yalanalayabilmek de neredeyse imkânsızdır."