Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alaettin Arslan: Ağrı halkı gazeteye alışıktır
12.01.2023 10:16

Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alaettin Arslan: Ağrı halkı gazeteye alışıktır


Haber Üsküdar – Eren Bilaloğlu

Üsküdar İletişim’de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alaettin Arslan ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız?

Adım Alaettin Arslan. 1962 Ağrı doğumluyum. Neredeyse 40 yıldır gazetecilik yapıyorum. İşe muhabirlik yaparak başladım. 

Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, şimdiye kadar neler yaptı? Amacı ne? Kaç üyeniz var? Son olarak da Cemiyet olarak neler yapıyorsunuz?

Ağrı Gazeteciler Cemiyeti 2003 yılında kuruldu. Şu anda 82 üyesi bulunmaktadır. Cemiyet olarak yerel ve ulusal medya mensuplarının takibini yapıyoruz. Bir nevi danışmanlık yapıyoruz. Yerel gazetelere yardımcı olarak, onlara ulusal medya hakkında bilgi aktarımları yapıyoruz. Hem ülkenin hem de ilin menfaatlerini gözeterek o bölgenin gazeteciliğini koruma maksadıyla kurulmuş bir cemiyetiz.

Cemiyet Başkanlığını yaptığınız şehrinizde gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç basılı gazete var, kaç bağımsız haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şu anda 7 tane yerel gazete bulunmaktadır. 2 tanesi 18 gazetenin bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Bunun sebebi de ekonomik sıkıntılar yüzündendir. 13 tane de haber sitesi bulunmaktadır. Ağrı, gazeteciliğin aslında gelişmiş olduğu bir ildir çünkü eski zamanlardan beri gazete bizim için en güvenilir ve en kapsamlı iletişim aracı olmuştur. Bu gelenek hâlâ devam etmektedir.

Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu konuda çalışmalarınız var mı?

İlk sebep kesinlikle ekonomik. Gazete satışları çok çok az seviyelere gerilemiş durumda. Matbaa masrafları, yazar ödemeleri gibi sorunlar baş göstermiş durumda. Gidişat iyi değil. Biz de cemiyet olarak gazetelerin okunması ve daha fazla insana ulaşması için gönüllü çalışmalar yaptık ve bu zamanında meyvesini vermişti.

Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu?

Dediğim gibi Ağrı halkı gazeteye alışıktır. En güvenilir kaynak gazetelerdir ki amacımız tarafsız olarak ilin menfaatlerini ve ihtiyaçlarını gözetmek zorundadır. Biz de halkın ihtiyaçlarını, olumlu yönlerini ve genel olarak her şeyini açıkça ve tarafsızca gazeteye yansıtmaya çalışıyoruz.

Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?

Ben olumlu görüyorum. Kimin gazeteci olup olmadığının anlaşılması lazım. Hakkaniyetli, objektif ve işinin erbabı kişiler lazım. Ben bu konudaki her olumlu görüşü destekliyorum.

Yerel medya yaygın/ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı?

Yerel medya daha kısıtlı tabii ki. Ama yerel medya aynı zamanda ulusalın da bir yerde sesidir çünkü yerelde olanı merkezin görmesi için büyük önem taşır.

Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?

Yasayı desteklediğim gibi bu işin arkasında olanların da fayda sağlayacağına düşünüyorum. Sana da Süleyman Hoca’ya da bol bol sevgiler. Benim için keyifli bir sohbetti. Teşekkür ederim.