Hatay gazetesi imtiyaz sahibi Abdullah Temizyürek: "Haberin konusu toplum ve kamu yararına uygun olmalıdır"
20.01.2022 10:41

Hatay gazetesi imtiyaz sahibi Abdullah Temizyürek: "Haberin konusu toplum ve kamu yararına uygun olmalıdır"


Haber Üsküdar – Dijan Hatam

Hatay’ın halen yayın hayatına devam eden en eski gazetesi olan Hatay gazetesi imtiyaz sahibi ve Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Abdullah Temizyürek, ‘Yerel Gazetecilik” dersi için geliştirilen proje kapsamında kendisine yönelttiğimiz soruları yanıtladı.

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Adım Abdullah Temizyürek. 1977 Antakya doğumluyum. Ufuk gazetesi, Hatay gazetesi ve Hatay Söz gazetesi imtiyaz sahibiyim. Aynı zamanda Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanıyım. Mesleğim matbaacılıktır. Gazetecilik bölümünü okumadım. Baba mesleğini devam ettiriyorum. Mesleğimizi ilerletip gazete çıkarmaya karar verdim. Hem matbaacılık hem de gazetecilik yapmaktayım.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Hatay gazetesi 15 Kasım 1955 yılında kurulan ve günlük olarak haftanın 6 günü yayın yapan bir gazetedir. Kurucusu Hasan Alibaba’dır. 2015 yılında kapatma kararı alan Hatay gazetesinin o günkü yönetimi ile görüşerek bu gazetenin kapanmaması için gazeteyi kendi adıma aldım. Şu anda günlük olarak kaldığı yerden yayın hayatına devam ediyor.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Yerel yayınlardan oluşuyor. Gazetemizde siyaset, spor, sağlık, eğitim, kültür, sanat ve sektörel haberler yer almaktadır.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Hatay gazetesi 8 sayfadan oluşmaktadır. Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

500 Adet.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Yayımladığımız haberlerin yüzde 70’i özgün haberdir. Gazetemizde muhabirlerimizin haberleri büyük önem arz ettiğinden öncelikle yayımlıyoruz.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Öncelikle haberin konusu toplum ve kamu yararına uygun olmalıdır. Belgeli ve ispatı olması zorunluluktur. Zaten basın ahlâk kuralları içerisinde çalışan bir gazeteci bunu bilir.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

Günlük gazetede yayımlanan haberlerin aynısını internet sitesine yüklüyoruz.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Çok nadir oluyor bu işler. Lakin davalık olmadık değil, ama muhabirimizin doğru ve ilkeli haberciliği davayı bize kazandırdı. Çünkü elimizde belge ve kesin bilgi olmadan asla haber yapmazlar.

Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetelerimiz özellikle başta esnaflarımız olmak üzere odalar, resmi kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, sanayiciler, iş dünyası, siyasetçilere kadar elden dağıtım yoluyla ulaştırılmaktadır. İnternet sitemiz de dünyanın her yerinde www.hataygazetesi.com adresinden ulaşarak Hatay’daki haberleri takip edebiliyorsunuz.