Tokat Güneş Haber sorumlu yazı işleri müdürü Dursun Ekrem Er: "İçerisinde insan unsuru bulunduran her şey bizim için haberdir"
13.01.2022 11:22

Tokat Güneş Haber sorumlu yazı işleri müdürü Dursun Ekrem Er: "İçerisinde insan unsuru bulunduran her şey bizim için haberdir"


Haber Üsküdar - Zeynep Sena Ertuğrul

Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Tokat’ın yerel gazetesi olan Tokat Güneş Haber gazetesi sahibi sorumlu yazı ileri müdürü Dursun Ekrem Er ile bir röportaj gerçekleştirdik. Dursun Ekrem Er, çalıştığı gazete hakkında bilgiler verdi.

Merhabalar, kendinizi tanıtıp gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Merhaba, adım Dursun Ekrem Er, Tokat Güneş Haber gazetesi sorumlu yazı işleri müdürüyüm. 1982 Yozgat doğumluyum, gazeteci bir babanın oğluyum. 2009 yılında iş teklifi üzerine Tokat’a yerleştim. Gazetemiz Yeşil Tokat gazetesi adıyla çıkmıştır. 2005 yılında yayımlanmaya başlamıştır. 2009 yılında benim gazeteye dahil olmam ile beraber Yeşil Tokat adını Tokat Haber olarak değiştirdik. Sonrasında günümüz ekonomik şartlarında bir Anadolu şehrinde gazetenin kâr getirmemesi sebebiyle birleşmeler yaşandı. Bu sebeple rakibimiz olan Güneş Haber gazetesi ile birleştik ve Tokat Güneş Haber gazetesi olarak yayınımıza devam ediyoruz.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor, ne tür haberler yayımlıyorsunuz?

Gazetenin yayın içeriği yerele dair ne varsa onlardan oluşuyor. Tokat halkı sporu çok sevdiği için gazetemizin iki veya üç sayfasını spora ayırıyoruz. Yine aynı şekilde yerel siyaset, ekonomi ve vatandaşın gözünden ülke gündemi ve yaşanan sorunları ele almaya çalışıyoruz. Bu konuyla ilgili Sokağın Dili adında bir çalışmamız var, günlük olarak gazetemizde bu alana yer veriyoruz. Yerel bazda vatandaşların kurumlardan ve yetkililerden beklentileri, tepkileri veya mahalle ve sokaklarında eksiklerin giderilmesine dair dilek ve temennilerini yetkili mercilere ulaştırıyoruz. Konulara dair bürokrat ve siyasilerden yapılan açıklama ve çalışmaları halka aktarıyoruz.

Tokat Güneş Haber gazetesi bugünkü hali ile kaç sayfa yayımlanıyor, Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Gazetemiz bugünkü haliyle sekiz sayfa yayımlanıyor. Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan alıyoruz. Fakat piyasada son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle aldığımız diğer reklamlarda bir düşüş yaşandı. Genel olarak gazetemizin temel gelirini ilanlar oluşturuyor diyebiliriz.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tiraj değişkenlik gösteriyor. Abonelik ve bayi satışlarının öncelikli olduğunu söyleyebiliriz, bu da 600-700 civarı bir rakama ulaşıyor. Özel baskılar yapıyoruz, 1 Ocak itibariyle 6.500 tane basım yaptık. Bunun sebebi ise 2021 yılında yapılan hizmetlerin bir özetini çıkardık ve bu haberlerin daha fazla kişiye ulaşması için abone sayısı gözetmeksizin tüm Tokat eşrafını göz önünde bulundurduk. Özel baskılar yaptığımız dönemler dışında günlük 650 adet baskı yapıyoruz.

Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan özel haberlere yer veriyor musunuz?

İhlas Haber Ajansı’na aboneyiz fakat kendi muhabirlerimiz de var. Ekibimiz 5-6 kişiden oluşuyor. Günlük özel haber çıkmasına özen gösteriyoruz çünkü rakiplerimizden bizi farklı kılanın yaptığımız özel haberler olduğunu düşünüyoruz. Bir kamu bültenciliğinden ziyade kendi yaptığımız haberlerin yayımlanması bizim için öncelikli bir halde. Muhabirlerimizin kendi imzası ile haberlerinin yayımlamasının motivasyonu artırdığını gözlemliyoruz.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekiyor?

Öncelikle olayın toplum üzerinde bir karşılığının olması gerekiyor haber olarak yayınlanabilmesi için, yaptığımız haberlerde bu nedenle seçici davranıyoruz. Örneğin intihar ve cinsel istismar gibi konuları özenle ele alıyoruz. Mağdur kişilerin zarar görmemesi için kodlayarak haberi servis ediyoruz. Yereldeki tüm hareketlilik aslında bizim için haber niteliği taşıyor. Bölücü bir unsur olmadığı, halkı kin ve nefrete sürüklemediği sürece içerisinde insan unsuru bulunduran ve etrafımızda olan her şey bizim için haberdir.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

İnternet sitemizi özellikle sıcak haberlerde aktif bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Örneğin bir kaza, patlama gibi bir durum söz konusu olduğu zaman ilk olarak sitemizde yer veriyoruz. İnsanların bilgiye direkt olarak ulaşmasını sağlıyoruz. Bunun dışında, yaptığımız özel haberlerin gün içerisinde rakiplerimiz tarafından kopyalanması endişesi duyduğumuz için gazetenin tasarımı bittikten sonra internet sitemizde duyuruyoruz. Fakat haberin tamamını ertesi gün yayımlıyoruz, bunun sebebi ise yaptığımız tüm haberleri internet sitesine attığımız zaman basılı gazetenin okur için cezbedici bir tarafı kalmıyor. Sizin de belirttiğiniz gibi yerel gazetelerin özel haber mantığıyla çalışması gerekiyor ve önceden internet sitemizde okuduğu bir haberi daha sonra gazeteyi aldığında görmekten hoşlanmayacaktır. Bu yüzden internet sitemizi kullanırken okuyucuya gazeteden öğrenecek bir şeyler bırakacak haberlere yer veriyoruz.

Bugüne kadar yayımladığınız haberler nedeniyle dava edildiniz mi?

Bugüne kadar yayınladığımız haberler nedeniyle çoğu kez dava edildik. Bunun sebebi insanların işlemiş oldukları cürmü etrafındakilerin bilmesinden sakınıyor olmaları. Örneğin yüz kızartıcı suç işlemiş birini, suçu ispat edilmemiş olsa bile biz gazetede ‘iddiası ile’ ibaresiyle haber yapabiliyoruz. Bu durumda karşı taraf avukatlar aracılığı ile dava açarak düzeltme metinleri gönderiyor, fakat biz genelde kabul etmediğimiz için karşı bir dava açıyoruz. Bugüne kadar kaybettiğimiz bir dava ile karşılaşmadık.

Gazetenizin okur sayısı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Okur sayısına tiraja göre bakmamamız gerekiyor. İnternet sitesinden de fazlaca takipçimiz var. Günlük 650 civarında basım yapıyoruz fakat bu basımlar genel olarak bir gazetenin birden fazla kişi tarafından okunduğu mekânlara gidiyor, örneğin kahvehaneler, kuaförler gibi. Buralarda bir gazeteyi 20-30 kişi okuyabiliyor. Bu noktada net bir sayı vermek pek mümkün olmuyor. İnternet sitemize günlük 45 ila 50 bin arası bir giriş olduğunu biliyoruz.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Umarım okulunuzu bitirdikten sonra gazeteci ordusuna katılmak sizlere de nasip olur. Hocanıza ve tüm arkadaşlarınıza selamlar.