Azerbaycanlı gazetecilere toplumsal cinsiyete duyarlı gazetecilik eğitimi verildi
14.06.2023 16:42

Azerbaycanlı gazetecilere toplumsal cinsiyete duyarlı gazetecilik eğitimi verildi


Haber Üsküdar

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu Vural’ın eğiticileri arasında olduğu projenin ikinci aşaması Azerbaycan’da gerçekleştirildi

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Azerbaycan Cumhuriyeti Ülke Ofisi, Avrupa Birliği ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’nın, “Addressing Gender Biased Sex Selection and Other Harmful Practices in the South Caucasus” adlı ortak projesinin ikinci aşaması  07 Haziran-12 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Azerbaycan’da toplumsal cinsiyete duyarlı gazeteciliği geliştirme konusunda medya temsilcileri için kapasite geliştirme eğitiminin ilk aşaması 29-31 Temmuz 2022 yılında Azerbaycan’ın Lankaran şehrinde editör, blogger, muhabir ve foto muhabirlerinden oluşan 30 medya temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirilmişti.

Azerbaycan’ın Shabran şehrinde gerçekleştirilen projenin ikinci aşamasına 27 medya temsilcisi katıldı. Üç gün süren eğitimde iki yerel uzman iki de Türkiye’den uzman bilgi aktarımında bulundu. İlk gün yerel medya uzmanı Aynur Veysalova, cinsiyet klişelerinin yeniden üretimi konusunda bilgi verirken, Xalise Şahversi ise cinsiyet temelli siyaset ve kanunlar hakkında aktarımda bulundu.

Türkiye’den eğitmen olarak projeye dahil olan gazeteci Ayşe Karabat, kadınları görünür kılmak için haber dilinin nasıl olması gerektiğini ve şiddet haberlerinin yazımında dikkat edilmesi gereken yönleri vurguladı.  Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu Vural ise, toplumsal cinsiyete duyarlı haberin nasıl yapılacağını, görsel kullanımında uygulanması gereken kuralları ve medyada kız çocukları ile kadınların temsilinin nasıl güçlendirileceği gibi konularda bilgi paylaştı. Eğitim, grup çalışmaları, tartışmalar, medya temsilcilerinin önerileri ve haber atölyeleri ile tamamlandı.