Gaziantep Sabah gazetesi genel yayın yönetmeni Nurgün Balcıoğlu: "Yayımlanacak haberin kamu yararı taşımasına özen gösteriyoruz"
26.01.2022 15:12

Gaziantep Sabah gazetesi genel yayın yönetmeni Nurgün Balcıoğlu: "Yayımlanacak haberin kamu yararı taşımasına özen gösteriyoruz"


Haber Üsküdar – Gülsüm Senanur Demir

Gaziantep Sabah gazetesi genel yayın yönetmeni Nurgün Balcıoğlu ile Türkiye’de yayın yapan en uzun soluklu yerel gazetelerden birisi olan Sabah gazetesi hakkında bir röportaj gerçekleştirdik. Balcıoğlu, Türkiye’nin ilk kadın genel yayın yönetmeni olarak tanınıyor.

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Nurgün Balcıoğlu, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Yüksek lisansımı Gaziantep Üniversitesi’nde Eğitim Yönetimi ve Denetimi konusunda yaptım. Ayrıca 2 Yıllık Adalet Meslek Yüksekokulu’nu bitirdim. Gazeteciliğe, 1984 yılında Gaziantep’te yayımlanmakta olan Sabah gazetesinde muhabir olarak başladım. 1989 yılında gazetenin ve aynı zamanda Türkiye’nin ilk kadın genel yayın yönetmeni oldum. O tarihten bu yana aynı gazetede görevimi sürdürüyorum. Editörden adıyla, günlük köşe yazılarımdan oluşan Yeni İnsan Yayınevi tarafından basılan bir kitabımın yanında, gazetemin öncülüğünde hazırladığımız Gaziantep ile ilgili 20’ye yakın eserin editörlüğünü yaptım.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Sabah, 2 Şubat’ta 77 yaşına basacak. Türkiye’nin en uzun ömürlü on birinci gazetesi. Kurulduğundan bu yana demokrasi, insan hakları, hukuk, eğitim, kadın ve çocuk hakları, hayvan hakları konularında duyarlı ve tutarlı bir yayın politikası olması ile tanınan etkin ve saygın bir gazete.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Gazetemiz siyasi bir gazete. Yukarıda da söylediğim gibi, kuruluşundan bugüne hiç değişmeyen bir yayın çizgisi var. Demokrasi, hukukun üstünlüğü, kadın, çocuk ve hayvan hakları, çevre duyarlılığı, kültürel değerleri ön plana çıkararak gündemde tutmak hassasiyetlerimizdir. Gazetemizin iki yıl önce kaybettiğimiz sahibi Aykut Tuzcu Amerikan Koleji ve Londra Üniversitesi mezunu idi. Aile geleneği olan gazeteciliğin insan kaynakları ve teknolojik yenilikleri takibi konusunda öncü rol oynadı. Bölgeye ilk web ofset tesisini kurdu. Zeugma Antik Kenti’nin dünyaya duyurulmasında ve Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nin kente kazandırılmasında çok büyük emekleri ve katkısı oldu.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

8 Sayfa olarak yayımlanıyoruz. Çok uzun yıllar renkli yayımlanırken, ekonomik zorluklar nedeniyle bir süreden beri siyah-beyaz olarak yayın hayatımıza devam ediyoruz. Gaziantep’te Basın İlan Kurumu’ndan ilan alan 14 gazeteden biriyiz.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gaziantep’te Basın İlan Kurumu’ndan ilan alan tüm gazeteler 1000 civarında baskı yapıyor. Biz de aynı şekilde bu kadar baskı yapıyoruz.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Gazetemizde yayımlanan haberlerimizin en az yüzde 30’u özgün ve kendi muhabirlerimiz tarafından hazırlanmış haberlerden oluşuyor. Bazen bu oran yüzde 50 oluyor.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Öncelikle haberin doğru, kaynağın sağlam olması şartını arıyoruz. İkinci ve en önemlisi ise yayımlanacak haberin kamu yararı taşımasına ve çoğunluğun sesi olması niteliğine özen gösteriyoruz. Burada da yine demokrasi, hukukun üstünlüğü, eğitim, kadın ve çocuk hakları, hayvan hakları ve çevre duyarlılığımız her zaman ön plandadır. Bu konularda her zaman pozitif ayrımcılık yapmaya büyük özen gösteriyoruz.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

Sitemizi abone olduğumuz ajanslardan gelen ve muhabir arkadaşlarımızın hazırladığı güncel haberlerle her gün yenileyerek okurlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Günlük gelişmeleri çok değişik kanallardan sürekli izleyerek, sitemizde okurlarımıza en kısa sürede ulaştırmaya çalışıyoruz.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Türkiye’de, demokrasi, hukuk ve insan haklarını savunup, muhalif olan gazetenin başının derde girmemesi gibi bir durum söz konusu mu? Elbette, bugüne kadar gazetemiz aleyhine yüzlerce dava açıldı. Bazen bu dosyaların sayısının 50’yi bulduğu oldu. Ama çoğundan alnımızın akıyla çıktık. Düzgün hukukçulara rastlama şansı belki de. Bazılarından mahkûm olduk, Yargıtay’dan bozulup geldi. Yayın ilkelerimiz arasında, kişilik haklarına saygı da önceliğimizdir. Kadın hakları konusunda bir emekli hakimi eleştirdiğim için İstanbul’da aleyhime 100 bin liralık dava açtı. Bu dava o zamana kadar yerel basın aleyhine açılmış en yüksek tazminat davasıydı ve gerçek hukukçular davayı reddetti.

Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?

Sabah, kentin ve bölgenin en eski gazetesi olması nedeniyle, kentte babadan oğula devam eden abonelerimiz var. Güne Sabah ile başlayan, Sabah’ı görmezse rahat edemeyen sadık bir okur kitlemizi oluşturuyor bunlar. Ağırlığımız abone sistemiyle yürüyor. Bayi satışlarımız, tüm yaygın basında da olduğu gibi zaman içerisinde geriledi. Gaziantep’te okuma yazma oranı ve okuma alışkanlığının son derece düşük olması, basın sektörü açısından çok büyük bir dezavantaj. Bayilere günlük 250 adet gazete gönderiyoruz. Abonelik sistemi ile de her gün 670 abonemize gazete dağıtıyoruz. Yeni nesil gazete okumayı pek sevmediği ve gelişmeleri telefon üzerinden takip ettiği için, gazetemizde çalışan tüm arkadaşlarımız, kendi haber kaynakları ve çevrelerine her gün gazetemizi mobil olarak da iletiyorlar. Gazetemizin internet sitesine hafta 35- 40 bin civarında tıklama alıyoruz.