Kırklareli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Emrah Yıldırım: Kırklareli, gazetecilik yapanlar açısından rahat bir şehir
05.01.2023 11:29

Kırklareli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Emrah Yıldırım: Kırklareli, gazetecilik yapanlar açısından rahat bir şehir


Haber Üsküdar - Deniz Düşova

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Kırklareli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Emrah Yıldırım ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız?

İsmim Emrah Yıldırım, 22 Aralık 1987 Kırklareli doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Kırklareli’nde tamamladım. Son olarak Kırklareli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümünden 2011 yılında mezun oldum. Gazetecilik mesleğine 2005 yılında Kırklareli Merkez’de günlük olarak yayın yapan Önadım Medya Grubu’na bağlı Önadım gazetesinde başladım. Önadım Medya Grubu’na bağlı Önadım, Kırklar Haber ve Trakya Gündemi gazetelerinde haber muhabirliği ve köşe yazarlığı yaptım. Ayrıca Önadım Medya Grubu bünyesinde 2006 yılında yayın hayatına başlayan Rumeli Life isimli dergide editörlük görevi yaptım. Yine 2007 yılında yayın hayatına giren www.kirklartv.com video haber sitesinin genel yayın yönetmeni görevini üstlendim.

2009-2011 yılları arasındaki askerlik vazifemin ardından bir yıl daha aynı medya grubu bünyesinde çalıştım. 2012 yılında Önadım Medya Grubu’ndaki işimden ayrılarak, kendileri de gazeteci olan iki ortağım ile birlikte Alternatif Medya’yı kurduk. Haftalık olarak Kırklareli Merkez ve ilçelerde yayın yapan Alternatif gazetesini okuyucularımız ile buluşturduk. 2013 yılında Pınarhisar ilçemizde Pınarhisar Alternatif isimli gazeteyi kurduk. 2017 yılında aylık olarak yayın hayatına başlayan Trakya Dergi’yi okuyucuları ile buluşturduk. Trakya Dergi’de Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne illerimizden haberler ve köşe yazıları yer alıyor. 2022 Ocak ayında Alternatif gazetesini günlük olarak çıkarmaya başladık. Yine bünyemize bağlı Kent Haber ile Pınarhisar-Vize-Demirköy’de haftalık yayın yapan gazetelerimiz bulunuyor. Gazetecilik mesleğinin yanında açık hava reklamcılığı ve matbaa sektöründe de faaliyet vermekteyiz.

Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, şimdiye kadar neler yaptı? Kaç üyeniz var?

Kırklareli Gazeteciler Cemiyeti 1992 yılında rahmetli gazeteci Mahmut Önder Güven başkanlığında Kırklareli Merkez’de kuruldu. Mahmut Önder Güven’in ardından yine 2017 yılında kaybettiğimiz Selim Tiran Ağabeyimiz 24 yıl Kırklareli Gazeteciler Cemiyeti başkanlığını yürütmüştür. Vefat eden Selim Tiran Başkanın ardından Kırklareli Gazeteciler Cemiyeti başkanlığını gazeteci ağabeyimiz Cengiz Uçar 2022 yılının Mart ayına kadar yürütmüştür. 2022 yılının Mart ayında yapılan genel kurulda üyelerimizin teveccühü ile şahsım ve yönetimim olarak Kırklareli Gazeteciler Cemiyetini devraldık. Kırklareli Merkez’de Cemiyetimize ait bir ofisimiz bulunmakta olup, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’na bağlı Marmara Gazeteciler Federasyonu üyesiyiz.

Kırklareli Gazeteciler Cemiyeti olarak, zaman zaman meslektaşlarımız ile bir araya gelerek sorunlarımızı tartışıyoruz. Amacımız, meslektaşlarımızın haber alma noktasında işlerini daha kolay yapmalarını sağlamak için önlerindeki engelleri aşmaktır. Birlik ve beraberliği önemsiyoruz. Avrupa Birliği projelerinden faydalanma noktasında Cemiyetimize sabit bir bina kazandırmak için hazırladığımız bir projemiz var. Bunu hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Cemiyetimizin bugün itibariyle 46 üyesi bulunmaktadır.

Kırklareli’de gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç basılı gazete var, kaç bağımsız haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kırklareli’de gazetecilik faaliyetlerinin keyifli bir şekilde yapıldığı düşüncesindeyim. Gazetecilik mesleğini yapma noktasında insanların iyimser ve gazetelere yakın oldukları gözlemlenmekte. Kırklareli Merkez’de altı, Lüleburgaz’da iki, Babeski’de iki, Vize’de bir, Pınarhisar’da bir ve Demirköy’de bir olmak üzere toplam on üç tane Basın İlan Kurumu’na tabi günlük vasıflı gazete bulunuyor. Günlük gazetelerin dışında yaklaşık on tane de haftalık gazete mevcut olup, beş tane bağımsız haber web sitesi bulunmakta.

Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu konuda çalışmalarınız var mı?

Kırklareli küçük bir şehir, bunun tabii ki avantajları ve dezavantajları var. Öncelikle gazetelerin ayakta durabilmesi için belli bir okuyucu kitlesi olması, halkın reklam verme bilincine sahip olması ve abonelik ile gelir elde etmek temel etken. Biz bu konuda Kırklareli Gazeteciler Cemiyeti olarak birtakım çalışmalar yapıyoruz. Şehrin bürokratları, belediye başkanı ve siyasi parti temsilcilerini ziyaret ederek sıkıntılarımızı anlatıyoruz. Okumanın giderek düşmeye başladığı günümüzde daha fazla okuyucu kitlesi nasıl oluştururuz, temel düşüncemiz. İlerleyen süreçte bu konuyu Kırklareli’deki sivil toplum kuruluşları ve üniversitemizdeki öğrenciler ile toplantılar yaparak ele alacağız.

Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu?

Kırklareli gazetecilik mesleğini yapanlar açısından rahat bir şehir. Halkımızın, esnafın, siyasilerin ve kurum müdürlerinin bizlere bakış açısı güzel. Okur yazar oranının yüksek olması işimizi daha rahat yapmamızı kolaylaştıran etkenler arasında geliyor. İstediğimiz zaman kapılarını çalıp röportajlar yapıyor, haber niteliği taşıyan konuları haberleştirerek gündeme getiriyoruz. Ulaşımın da kolay olması haberciliğin daha rahat yapılmasını sağlamakta. Kırklareli’nde medyanın en olumlu yönlerinden biri, istenildiğinde ulaşılabilir olmasıdır. Haber niteliği taşıyan bir konu olduğunda, istediğiniz bir medya kuruluşunda yetkili biri ile görüşüp haber yaptırabilmeniz mümkün. Ayrıca Kırklareli geneline baktığımızda gazetecilik mesleğini alaylı yapan arkadaşlarımızın yanı sıra çeşitli üniversitelerin basın yayın ve iletişim fakültelerinden mezun olan arkadaşlarımızın da görev yapması haberciliğin kalitesini artırıyor. Bu yüzden halkımızın meslektaşlarımızı takdir ettiği düşüncesindeyim.

Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?

Son yapılan değişiklikler ile internet haber siteleri de denetime tabi tutuldu. Biz gibi gazete sahiplerinin bağlı olduğu Basın İlan Kurumu bu denetimleri yapan ana organ. Sosyal medya ve internet haber sitelerinde haber kaynağı olmadan isteyen dilediği her şeyi yazabiliyordu. Bu yazılanların birçoğu duyum ya da yorumdan ibaret olduğu için, ben gazeteciyim diyen kişilerin de denetlenmesi, amacına uygun habercilik yapılması ve kaynak belirterek yazılması açısından olumlu olduğunu düşünüyorum. Yapılan değişikliklerde olumsuz bir durumun olmadığı kanaatindeyim.

Yerel medya yaygın/ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı?   

Günümüz şartlarında yerel medya ulusal medyaya göre daha özgür diyebiliriz. Buna örnek verecek olursak, Kırklareli gibi küçük şehirlerde yerel medya daha güçlü ve haber kaynağı olmak şartıyla gerekeni yazıp yorumlayabilmektedir. Fakat İstanbul, Ankara İzmir gibi metropollerde bunun daha kısıtlı olduğu düşüncesindeyim. Bu yüzden meslektaşlarımız haber alma, yorumlama ve yazma noktasında yeterince özgürdür.

Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?

Bana böyle bir fırsatı sunduğunuz için sizlere teşekkür ediyor, öğrenim hayatınızda başarılar diliyorum.