Adalet Bora: Kadın gazeteci sayısı ne kadar artarsa basın da o kadar doğru ve ilkeli haberlerle anılacak
31.12.2023 23:52

Adalet Bora: Kadın gazeteci sayısı ne kadar artarsa basın da o kadar doğru ve ilkeli haberlerle anılacak


Haber Üsküdar – Sefure Merve Erattır

Üsküdar İletişim’de Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Kocaeli'de yayımlanan www.haberpi.com haber sitesi sahibi Adalet Bora ile bir röportaj gerçekleşirdik.

Kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız? Şu anki konumunuz nedir?

Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Gazeteciliğe lise yıllarında okulda çıkardığımız gazete ile başladım. Tabii bu arada gazetemizin adını da geçmişten geleceğe bağ kurmak için Tercüman-ı Ahval koymuştuk. Biliyorsunuz ki Tercüman-ı Ahval Osmanlı döneminde Agah Efendi tarafından çıkarılan ilk özel Türkçe gazetedir. Biz de buna atıfta bulunarak o gazeteyi çıkarmıştık. Şu anda Türkiye’nin önde gelen internet gazetelerinden biri olan www.haberpi.com’un imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeniyim.

Yaşadığınız şehirde kadın gazeteci olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Yönetim merkezimiz Kocaeli’de. Kentimizde kadın gazeteci olmanın en büyük avantajı anne şehir mottosu olan bir kentte yaşıyor olmamız. Kent yöneticileri bu anlamda kadın gazetecilere her zaman pozitif ayrımcılık yapıyorlar. Dolayısıyla bir sorun yaşamıyoruz. Aslında bizim meslekte cinsiyet ayrımcılığını şahısların duruşu belirler. Siz kendi tavrınızı ve net kırmızı çizgilerinizi ortaya koyduğunuz zaman sorunu çözersiniz. Tabiî ki kadın gazetecilerin sayısı ne yazık ki her geçen gün azalıyor. Bana göre en büyük dezavantaj bu.

Yerel haber kaynaklarıyla ilişkileriniz nasıl? İletişim kurmak kolay mı zor mu sizin için?

Aslında günümüzde artık yerel basın yorumu gerçekçi değil. Çünkü yerelde yapılan haberlerle besleniyor yaygın basın. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Bizim kentsel bazda yaptığımız haberler yaygın basının manşetlerini belirleyebiliyor. Örneğin MHP Milletvekili Saffet Sancaklı’nın haberini yapan gazeteciyim ben. Ve bu haberimiz yaygın basında gündem oluşturdu. Bununla birlikte yerel kaynaklarla kolaylıkla iletişim kurabiliyoruz. Buradaki iletişimin sağlıklı olmasının temelini de karşılıklı güven oluşturuyor. Eğer güvenilir bir gazeteciyseniz –ki bu da yaptığınız haberlerin doğruluğuyla ölçülür- tüm kaynaklardan bilgi almanız da kolaylaşır.

Şehrinizde sizin dışınızda kaç kadın gazeteci var? Oransal olarak gazetecilerin yüzde kaçı kadın gazetecidir?

 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’ne üye kadın gazeteci sayısı 100 civarındadır. Bu da oransal olarak yüzde 25 olarak tanımlanabilir. Bu yeterli bir sayı mı derseniz tabiî ki değil. İki milyonu aşkın bir kentte sayının daha da artması bizim mesleğimiz için çok daha kıymetli olacaktır. Kadın gazeteci sayısı ne kadar artarsa basın da o kadar doğru ve ilkeli haberlerle anılacak.

Şehrinizdeki gazeteci meslek örgütlerine, örneğin gazeteciler cemiyetine üye misiniz? Bu meslek örgütlerinde kadın gazeteciler yeterince temsil ediliyor mu? Bu örgütler kadın gazetecilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili çalışma yapıyorlar mı? Bir sorun yaşadığınızda size destek oluyorlar mı?

Evet, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesiyim. Türkiye’nin en güçlü gazeteciler cemiyetlerinin başında geliyor. Hem aktif haber üreten hem de Türkiye gündemine giren haberleriyle tanınan bir cemiyetimiz var.

Meslek örgütlerinde kadın gazetecilerin yeterince temsil edildiğini söylemek zor.  Fakat Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti bu anlamda da en iyilerden ve kadın gazetecilere her zaman öncelik veren bir cemiyet olarak da öne çıkıyor. Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti meslekle ilgili sorun yaşayan tüm üyelerine her zaman destek veriyor

Çalıştığınız medya kuruluşunda kadın gazetecilerle erkek gazeteciler arasında ücret farklılığı var mı? Yoksa eşit işe eşit ücret ilkesi mi geçerli?

Hayır, ücret farkı uygulanmıyor. Eşit işe eşit ücret ilkesini benimseyen bir medya kuruluşuyuz

Genel olarak bir değerlendirme yaparsanız, Türkiye’de kadın gazeteci olmak zor mu kolay mı?

Türkiye’de kadın gazeteci olmak aslında kolay. Fakülte mezunuysanız, haber kaynaklarınız güvenilir ise, Avrupa standartlarında doğru habercilik ilkesine bağlı gazetecilik yapıyorsanız sorun yok. Haberciliğin de ahlâkı ve milli değerleri önceleyerek yapılması gerektiğine inanıyorum. Asparagas ve belli bazı mihrakların sözcülüğünü yapanların cinsiyetçiliğe sığınarak, kadın gazeteci olmak zor söylemlerine de katılmıyorum. Doğru haber yaptığınızda, hainlerin, bölücülerin, dış mihrakların değirmenine su taşımadığınızda kadın veya erkek gazeteci olmak niye zor olsun ki?

Son olarak, eklemek istediğiniz başka bir husus var mıdır?

Gazeteciliğin tıpkı bir hekimlik veya avukatlık gibi değerlendirilerek iletişim fakültesi mezuniyeti şartı aranması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de gazetecilik yapanlara mutlak ve acilen okullu zorunluluğu getirilmeli. Bu hem medya patronlarına hem de medya mensuplarına zorunlu hale getirilmeli.