Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ: Kayseri halkı medyasına sahip çıkar
05.01.2023 10:31

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ: Kayseri halkı medyasına sahip çıkar


Haber Üsküdar – Ahmet Buğra Ulutaş

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ ile bir röportaj gerçekleştirdik. 

Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız? 

Metin Kösedağ. 1977'de Ağrı Güvendik'te doğdum. Hala okumaktayım. 1993 Kayseri Anadolu Haber gazetesinde spor muhabiri olarak başladığım sektöre sonrasında montaj-pikaj yaparak devam ettim. Şu anda köşe yazarlığı yapıyorum ve Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nin başkanlığını yürütüyorum.

Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, şimdiye kadar neler yaptı? Amacı ne? Kaç üyeniz var? Son olarak da Cemiyet olarak neler yapıyorsunuz?

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti 04 Şubat 1980 tarihinde Erdal Yeğenağa, Mahmut Sabah, Hüsamettin Urfalıer, Mehmet Kiracıoğlu, Mustafa Şapçı, Mehmet Kocakahyaoğlu, Şemsettin Çetinsöz, Oktay Ensari ve Mehmet Aydoğan tarafından kurulmuştur. İlk diğer üyeleri ise Hayri Kayaman, Hacı Ali Şapçı, Mustafa Yıldırgan, Mustafa Gümüşkaynak, Ahmet Mülayim, Yavuz Okayben, Mehmet Uluyağmur, Mehmet Mülayim, Abdullah Satoğlu, Muin Fevzioğlu, Bekir Akbıyık, Muhsin İlyas Subaşı, Mehmet Yeğenağa, Aydemir Doğan, Emin Çeri, Hasan Sami Bol’ak, Atıf Uluyağmur, Asım Yahyabeyoğlu, Kazım Yedekçioğlu ve Ahmet Zeren’dir.

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti'nin ilk Başkan Mahmut Sabah’tır. Mahmut Sabah 1980-1988, Şemsettin Çetinsöz 1988-1992, Oktay Ensari 1992-2002, Üstün Tuncer 2002-2004, Mehmet Sena Kösedağ 2004-2006, Recep Bulut 2006-2010 , Veli Altınkaya 2010-2014,  ben (Metin Kösedağ) 2014-2018, Veli Altınkaya 2018-2020  yılında dokuzuncu başkan olarak 11 Mayıs 2018 tarihinde seçilmiştir. 26 Mart 2021 tarihinde rahatsızlığı nedeniyle hastanede yatarken gıyabında tekrar başkan seçilen Veli Altınkaya’nın 14 Nisan 2021 tarihinde vefatının ardından yönetim kurulu kendi arasında yaptığı seçimle beni başkanlığa getirdi. 30 Mayıs 2022 tarihinde yapılan genel kurulda tekrar başkanlığa seçildim ve halen Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığını sürdürmekteyim.

Cemiyetimiz kuruluşundan bu yana değişik mekânlarda faaliyetini sürdürürken 2000 yılında Oktay Ensari Başkanlığındaki yönetim kurulu şu anda faaliyetimizi sürdürdüğümüz cemiyet merkezimizi satın almıştır.  Akabinde de 2007 yılında Recep Bulut başkanlığındaki yönetim kurulu tarafından ilk teşrifatı yapılmıştır. 

Cemiyetimizce her yıl 10 Ocak çalışan Gazeteciler Bayramı ile 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışının yıl dönümleri gün içerisinde etkinliklerle kutlanmaktadır. Ayrıca, Kayseri'nin ilk gazetesi Erciyes’i 1910 yılında çıkaran Yunus Bekir uzun soluklu etkinliklerle anılmıştır. Buna paralel olarak da 2010 yılında Kayseri'de basının 100. yılı ile Cemiyetimizin kuruluşunun 30. yıl dönümleri görkemli etkinliklerle kutlanmıştır. Bu etkinlikler kapsamında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile dönemin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti'nin ev sahipliğini yaptığı Türkiye Gazeteciler Federasyonu 31. Başkanlar Kurulu toplantısını onurlandırmışlardır.

Cemiyetimiz sosyal ve kültürel etkinliklerle üyelerini bir arada tutarak, 15-18 Mayıs 2016 tarihleri arasında Çanakkale, 13-16 Eylül 2018 tarihinde ise Batum ve Karadeniz gezisi düzenlemiştir. Bu iki geziye üye ve ailelerinden oluşan yaklaşık 150’nin üzerinde kişi katıldı.

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti ile S.S. Gazeteciler Konut Yapı Kooperatifi, 2016 yılında başlattığı konut edinme projesi kapsamında üye ve yakınlarından oluşan  521 kişiyi, 2023 baharında teslim edilmek üzere Melikgazi/Tavlusun bölgesinde konut sahibi yapacak. Eski Kayseri Mahallesi’nde bulunan KGC Veli Altınkaya Basın Müzesi’nin çalışmaları ise devam etmektedir. Halihazırda Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nin 215 üyesi bulunmaktadır.

Cemiyet Başkanlığını yaptığınız şehrinizde gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç basılı gazete var, kaç bağımsız haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Günlük yayın yapan 5 gazete var (Kayseri Anadolu Haber, Kayseri Gazetesi, Gazete Kayseri, Kayseri Gerçek Haber, Kayseri Sun Haber), iki haftalık-aylık gazete, 30’a yakın da internet haber sitesi mevcut. Şehrimizdeki gazetecilik Kayseri ölçeğindeki şehirlerle karşılaştırıldığında daha rahat ve bir o kadar sağlam temellere oturmuş bir yapısı var. 

Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu konuda çalışmalarınız var mı? 

Kayseri’deki gazetecilik, Türkiye genelindeki sorunların bir benzerini yaşıyor. İşsizlik oranının en yüksek olduğu mesleklerin başında gelen medya sektörü ekonomik anlamda yaşadığı sıkıntının yanı sıra, kalifiye eleman sıkıntısını da beraberinde yaşıyor. Kayseri Gazeteciler Cemiyeti bu anlamda üyelerinin her türlü problemi ile yakından ilgilendiği gibi, eğitim ve kültür faaliyetlerinin yanı sıra bünyesinde bulundurduğu aylık “Kayseri Cemiyet” dergisinde işsiz kalan meslektaşlarını geçici olarak görevlendirip, sıkıntılarını çözme yoluna gitmektedir. Bunu benzer farklı faaliyetler de söz konusu olmaktadır. 

Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu? 

Kayseri halkı medyasına sahip çıkar, medya da Kayseri’nin çıkarları konusunda gerektiğinde yek vücut olabilmektedir. Elbette gazetecilik bireye indirgendiğinde takdir alan da var, tam tersi olan da var.

Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?

Yeni basın yasasının olumlu tarafları elbette var. Özellikle her önüne gelenin “gazeteciyim” diye ortaya çıkması engellenmesi gerekiyor. Yeni yasa ile bu olabilecek mi, zaman gösterecek. Hiçbir kanun dört dörtlük olmadığı gibi basın kanunundan da bunu beklemek fazla iyimserlik olur. Bekleyip, görmek lazım. Uygulamalara bakmak gerekiyor.

Yerel medya yaygın/ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı?   

Bu konuda net bir şey söylemek doğru değil. Ekonomik anlamda benzer sıkıntılar yaşayan ulusal veya yerel medya aslında iç içe olan bir yapıdır. Ayrım yapılmasını da anlamış değilim. Sonuç itibarı ile ulusal medyayı taşıyan yerel medyadır. İkisini ayıran ise ekonomik anlamdaki işleyiştir. Ya da iş başındaki yönetimlerin her iki tarafa bakış açısıdır.