Milli İrade gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Onur Şentürk: “Eskişehir’de haber değeri taşıdığını düşündüğümüz her konuya gazetemizde yer veriyoruz”
20.01.2022 12:20

Milli İrade gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Onur Şentürk: “Eskişehir’de haber değeri taşıdığını düşündüğümüz her konuya gazetemizde yer veriyoruz”


Haber Üsküdar – Sebahat Melda Şenol

Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Eskişehir’de yayımlanan Milli İrade gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürü Onur Şentürk’le bir röportaj gerçekleştirdik. Şentürk Haber Üsküdar’a çalıştığı gazete hakkında bilgi verdi.

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Ben Onur Şentürk. 31 yaşındayım. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü mezunuyum. Milli İrade gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürü olarak görev yapıyorum. Gazeteciliğe 2014 yılında başladım. Okulumun son döneminde iş ararken Milli İrade gazetesinin iş ilanını gördüm. İlana başvurup görüştükten sonra işe kabul edildim ve muhabir olarak gazeteciliğe adım attım.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemiz 11 Kasım 1968 tarihinde Ethem Karaca tarafından kuruldu. Kurulduğu günden bugüne de yayın hayatını aralıksız devam ettiriyor. Uzunca bir süre Karaca ailesi tarafından yönetilen gazetemiz kısa bir zaman önce el değiştirdi. Şu an Temiz Gazetecilik Basın Yayın Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yönetiliyor ve imtiyaz sahibi Merve Öztürk Tütüncü. 

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Yerel bir gazete olduğumuz için ağırlığımız yerel haberlerde. Yerel siyaset, güncel olaylar, ekonomik olaylar, sokak röportajları, asayiş olayları, sağlık haberleri ve spor haberleri; kısacası Eskişehir’de haber değeri taşıdığını düşündüğümüz her konuya gazetemizde yer veriyoruz. Bunun dışında bölgeden ve yurt genelinden de haberler yayımlıyoruz.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Gazetemiz şu an 12 sayfa olarak yayımlanıyor. BİK’ten resmi ilan alıyoruz ve özel ilanlar da alıyoruz.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Pandemi öncesinde günlük tirajımız bin 500 civarında idi. Pandemi sonrasında ise bu sayı 600 civarına düştü.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Tam bir oran vermem günlük olarak değiştiği için mümkün olmayabilir. Yerel sayfalarımızın bazen yarısı bazen ise dörtte biri muhabirlerimizin haberleri olabiliyor. Gündemin yoğunluğuna göre değişiyor. Muhabirlerimizin yaptığı özel haberleri daha çok ön plana çıkarıyoruz.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Öncelikle haberin halkı ilgilendirmesi gerekir. Eskişehir’deki vatandaşların bir sorunu varsa bunu duyurmak her zaman önceliğimiz olur. Eskişehir’in güncel sorunları da haber konularımız arasında yer alıyor. Şehrin zararına olacak bir projenin önlenmesi için ya da yararına olacak bir projenin yapılması için kamuoyu oluşturmak adına haberlere yer veriyoruz. Kültür sanata da oldukça önem veriyoruz ve bir sayfa ayırıyoruz. Spor kültürü de olan bir şehiriz. Bu nedenle hem Eskişehirspor hem de amatör kulüplerin birçok branşta haberlerine de yer veriyoruz.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

İnternet sitemizi güncel olarak kullanıyoruz. Özel olmayan haberler sitemizde anlık olarak yayımlanıyor. Sadece gazetemizde yayımlanacak olan özel haberler ve röportajlarımızı gazetemizde yayımlandıktan sonra internet sitemize giriyoruz.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

54 yıllık bir gazete olarak elbette dava edildiğimiz olaylar oldu. Davalar sonucunda tekzip kararı çıktığı da oldu, mahkemenin bizi haklı bulduğu davalar da oldu.

Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?

Eskişehir halkının yerel gazeteleri okuma alışkanlığı bulunuyor. Abonelerimizle birlikte binlerce vatandaşa ulaşıyoruz. İnternet sitemizde de birçok yenilik yaptık. Gazetemizin Google Play ve App Store’da uygulaması da bulunuyor. İnternetten de her gün yüzlerce okurumuza ulaşıyoruz.