Elif Öztürk: Foto muhabirliği hem sabır hem de yüksek özveri gerektiriyor
Haber Üsküdar - Esra Gül Batal
Hollanda’da düzenlenen World Press Photo (WPP) 2019 Basın Fotoğrafçılığı yarışmasında "Spor Haberleri" kategorisinde üçüncü olan ve Türkiye’den bu ödülü alan ilk kadın foto muhabiri olan Anadolu Ajansı (AA) foto muhabiri Elif Öztürk ile medya sektöründe kadın olmanın avantaj ve dezavantajlarını konuştuk.
AA foto muhabiri Elif Öztürk, "Kırkpınar Oil Wrestling Festival" serisi ile "Spor Haberleri" kategorisinde üçüncülüğe layık görülmüştü. İş hayatından önce elinden geldiğince yabancı dilini ve genel kültürünü geliştirmeye çalıştığını ifade eden Öztürk, “Çok okudum ve her fırsatta gezdim. Farklılıklardan korkmadım; en çok bana benzemeyenlerden kendimi zenginleştirdim” dedi.
“Foto muhabirliği narin insanın yapacağı bir iş değil”
Medya sektöründe kadın foto muhabiri olma konusunda değerlendirmelerde bulunan Elif Öztürk, “Elbette kadından foto muhabiri olur, yeter ki sevsin ve mesleğin getirdiği zorlukları üstlenebilecek cesareti ve özgüveni olsun. Açık söylemek gerekirse, cinsiyet ayırmaksızın, narin insanın yapacağı bir iş değil. Saatlerce yağmur altında kalmak, tek kare için gün boyu beklemek, herhangi bir yere oturup fotoğrafı hızlıca bağlı olduğu kuruma geçmek hem sabır hem de yüksek özveri gerektiriyor. Kadınlar tabiatları gereği daha duygusal oldukları için acı bir olayı çekmek durumunda kaldıklarında çabuk duygulanabiliyorlar. Bu durum zamanla aşılıyor; duygularını kaybetmiyorsun ama biraz kontrol etmeyi öğreniyorsun” şeklinde konuştu.
“Bu iki unsuru öne çıkarmaya çalışıyorum”
Elif Öztürk, “Dinamik ve duygusu olan fotoğraflar beni her zaman çekmiştir. Kendi çalışmalarımda da bu iki unsuru öne çıkarmaya çalışıyorum” ifadelerini kullanıyor. Word Press Photo 2019 Basın Fotoğrafçılığı yarışmasında ödül alan ilk Türk kadın foto muhabiri Elif Öztürk bu durum karşısındaki duygularını şu sözlerle ifade etti: “Başarı tesadüf değil elbette. Kendimizi bildiğimizden şu anımıza kadar bir yapı gibi kendimizi parça parça inşa ediyoruz. Benim hayat hikâyem ve çabam da beni Türkiye’den World Press Photo'da üçüncülük kazanan ilk Türk foto muhabiri kadın yaptı. Tabii nasibimde varmış, çok şükür ki Allah bana kariyerimde böyle bir ödül nasip etti.”
“Artık telefonuyla fotoğraf çekmeye çalışan vatandaşla da mücadele ediyoruz”
Foto muhabiri Elif Öztürk, günümüzde fotoğrafın teknolojik gelişimi üzerinden de açıklamalarda bulunuyor ve eskiden meslektaşlarıyla mücadele ederken artık elinde telefonla fotoğraf çeken vatandaşla da mücadele etmek zorunda kaldıklarını belirtti. Öztürk, “Sosyal medya sanırım insanlara her anı belgeleme dürtüsü verdi. Onun fotoğrafını yayınlaması iki saniye sürerken benim en hızlı şekilde bilgisayara atıp yayıncıya yollamam 5-7 dakikamı alıyor. Bu sebeple biz de ani gelişen olaylarda; meselâ geçtiğimiz haftalarda yaşanan İstanbul depreminde minaresi çöken caminin fotoğraflarını ilk etapta telefonumla çekip ajansıma yolladım, ardından makinamla çekim yapmaya devam ettim. Profesyonel fotoğraf makinesi üreten markaların hız konusunda atılım yapmalarını öngörüyorum, aksi halde telefon kameraları kendilerini daha da geliştirirlerse zirveyi kapabilirler” diye konuştu.
Foto muhabirliği alanında ilerlemek isteyen gençlere de birkaç tavsiyede bulunan foto muhabiri Elif Öztürk, “Genç arkadaşlarıma, her zaman kendilerine inanmalarını ve hayattan ne istediklerinden emin olmalarını tavsiye ediyorum” dedi.