Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bayram Ekici: Basılı gazeteler bulundukları şehrin ve ülkenin arşividir
12.01.2023 17:02

Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bayram Ekici: Basılı gazeteler bulundukları şehrin ve ülkenin arşividir


Haber Üsküdar – Ahmet Ayberk Erdoğan

Üsküdar İletişim’de Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bayram Ekici ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız?

Bayram Ekici, 1972 Karabük doğumluyum. Çocukluğumdan beri Nevşehir’de ikamet etmekteyim. 1987 yılında Nevşehir Ticaret Lisesi Muhasebe Bölümünden mezun oldum. Evliyim ve 3 çocuk babasıyım. Gazetecilik mesleğine 2010 Mayıs ayında kendi günlük yerel gazetemi çıkartarak başladım. Doğal olarak şirketimize bağlı olsa da gazetenin imtiyaz sahibi olarak başlamış oluyorum bu durumda. Bunun yanında kendi gazetemde fırsat buldukça köşe yazarlığı da yapıyorum. 2016 yılında bir gazete daha satın alarak iki gazete çıkartmaya başladım. Günlük çıkarttığım gazetenin adı Kapadokya Muşkara Haber gazetesi. Diğer gazetem de günlüktü, Basın İlan Kurumu’nun illerdeki gazetelerin birleştirilmesi hususunda biz de ilimizde bir çalışma yaparak gazeteyi haftalık çıkartmaya başladık. Haftalık çıkarttığımız gazetenin adı da Kapadokya gazetesidir. Aynı zamanda 2014 yılından bugüne dek Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığını yürütmekteyim. 2018 yılında Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildim. O tarihten bu yana başarılı bir şekilde TGF Genel Sekreterliği görevini yürütmekteyim.

Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, şimdiye kadar neler yaptı? Amacı ne? Kaç üyeniz var? Cemiyet olarak neler yapıyorsunuz?

Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Türkiye’nin en eski cemiyetlerinden biridir. 1972 yılında kurulmuştur. Cemiyetimizin amacı ilk önce üye meslektaşlarımızın görevlerini en iyi şekilde yapabilmeleri için onların haber yaparken karşılaştıkları sorunların çözümü noktasında kurum, kuruluş ve siyasilerle görüşmeler yapmak ve çözüm üretmektir. Üyelerimizin haklarının korunması ve basının desteklenmesi yönünde sürekli çalışmalar yapmaktayız. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı ve Doğan Haber Ajansı muhabirleri de cemiyetimizin üyesidir. Üyelerimize yönelik mesleki eğitim çalışmaları yaparak gazetecilik mesleğinde haber yazma teknikleri, haber fotoğrafı, röportaj vs. konularında eğitimler verdik ve bu eğitimler sonunda katılımcılara sertifikalarını takdim ettik. Bugüne kadar şehrimizde gerçekleşen sosyal sorumluluk projelerinin içerisinde olarak proje ortaklığı şeklinde katılım ve destek sağladık. Gençlere yönelik projeler hazırladık, paneller düzenledik. Kapadokya gibi bir değere sahip olduğumuz için turizm ve medya ilişkisi hakkında paneller düzenledik. Çocuk istismarına ve madde bağımlılığına karşı faaliyetler düzenleyerek farkındalık yarattık. İlimizin tanıtımı noktasında yurt içinden ve yurt dışından birçok gazeteci meslektaşımızı ağırlayarak medyada geniş yer bulmasını sağladık. Halen cemiyetimizin 78 üyesi bulunmakta. Mesleğimizi en iyi şekilde yapmak için yönetim kurulumuz ve üyelerimizle sürekli istişare toplantıları düzenlemekteyiz. Son olarak, cemiyet olarak10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla üyelerimize moral gecesi düzenledik.

Cemiyet Başkanlığını yaptığınız şehrinizde gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç basılı gazete var, kaç bağımsız haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Nevşehir Merkez’de günlük olarak yayımlanan 2 gazete mevcut. Bunlar Kapadokya Muşkara Haber gazetesi ve Kent Haber gazetesidir. Nevşehir Merkez’de ve ilçelerimizde haftalık olarak yayın yapan gazete sayısı ise 4’tür. Bunlar Kapadokya gazetesi (Nevşehir), Ürgüp Haber gazetesi, Ürgüp Peribacaları Diyarı gazetesi, Gülşehir Can gazetesidir. Şehrimizde 3 adet radyo bulunmakta, İnternet üzerinden yayın yapan 3 adet TV bulunmakta. İlimizde kayda değer takip edilen internet sitesi sayısı 15’dir. Öte yandan ilimiz turizm kenti olması sebebiyle çok hassas bir konumda. Tüm arkadaşlarımız da bu durumu göz önünde bulundurarak haber yayımlamakta. Şehrin menfaatleri doğrultusunda çalışmaktadırlar. Sahada çalışan muhabir sayımız çok az. Bunun çoğaltılması yönünde çalışmalarımızı yapıyoruz. Genç arkadaşlarımızı mesleğe dahil etmek için çaba sarf ediyoruz. Günümüz şartlarına göre yeni yasayla birlikte internet medyası daha çok ön plana çıkmış durumda. Bu da basılı gazeteleri olumsuz etkilemekte.

Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu konuda çalışmalarınız var mı?

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi bizim ilimizde de basına yönelik olumsuz tutum ve davranışlar söz konusu. Haber yaparken doğru bilgiyi yetkililerden almakta zorlanıyoruz. Olay yerinde Fotoğraf çekerken engellenmekte, çoğu zaman da ters söylem ve davranışlara maruz kalmaktayız. Asla takdir ve teşekkür edilmiyor, hep eleştirilere maruz kalıyoruz. Belki de en temel sorunlar bunlar. Bu sorunları çözmek için gerekli mercilerle sürekli diyalog halindeyiz ve sorun yaşayan arkadaşımıza anında yardım ederek sorunları bire birde başkan olarak ben çözmek durumunda kalıyorum. Cemiyetimizin bu konudaki diyaloğu da çok şükür ki olumlu sonuçlar veriyor.

Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu?

Nevşehir’de medyaya bakış açısı genel olarak iyi. Halkın haber alması konusunda yapılan haberler doyurucu. Tepkiler çoğunlukla olumlu lakin halktan bazıları tarafından haberlerin altına sürekli eleştiri yorumları almaktayız. Bu kişilerin klavye delikanlılığı yaptığı yönünde hiç şüphemiz yoktur. Çünkü biz gazeteciler bu şehrin gelişmesine ve tanıtılmasına katkı sunan en önemli yapı taşlarından biriyiz. Genel olarak takdir edilmeyiz ama takip ediliyoruz. Bunu bilmek de çoğu zaman yetiyor. Ama her insan gibi bizler de güzel şeyler duyduğumuz zaman mesleğimizin değerini bir kez daha anlıyor ve canla başla çalışıyoruz.

Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?

Belki de röportajımızın en önemli sorusu bu olsa gerek. Daha önce yayımlanan konuyla alakalı görüşlerimi bir kez daha buradan yinelemiş olayım. Yeni yasanın olumlu olumsuz yönlerini görmemize yardımcı olacağı kanısındayım. Yıllardır beklenen internet medyasıyla ilgili bir yasa teklifinin TBMM’ye sunulmasını olumlu bulmakla birlikte, teklifin gazetecilik meslek örgütlerinin görüşlerine başvurulmadan, ortak akla ihtiyaç duyulmadan, tepeden inmeci bir anlayışla hazırlanmış olmasını kabul edilebilir bulmuyoruz. Yasa teklifini hazırlayan ve TBMM’ye sunan siyasi parti temsilcilerinin toplumun haber alma hakkına hizmet eden internet medyasıyla ilgili bir düzenleme hazırlığı içindeyken gazetecilik meslek örgütlerini dışlamış olması, bunun yerine ilgili kurumların bürokratlarının görüşlerine başvurmuş olmaları, teklif sahiplerinin Türk basınına bakış açısını da göstermektedir. Yasa teklifi içinde internet haber siteleriyle ilgili resmi ilan yayın hakkı, çalışanların basın kartı sahibi olabilme hakkı gibi düzenlemeleri olumlu bulmakla birlikte sosyal medyada yaşanılan dezenformasyonla mücadele adına, internet medyasına bir ağır sansür mekanizması kurulmak istendiği çok açık bir şekilde görülmektedir. Yasa teklifi, Türk Ceza Yasası’na ilginç bir şekilde “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” şeklinde yeni bir suç tanımı ilave ederken, bu suçu işleyenlere hapis cezası getirmektedir. İnternet medyasına yönelik baskıcı tedbirler arasında para cezası, resmi ilan kesme gibi cezalar öngören yasa teklifi bir siyasi taraf olan İletişim Başkanı’nı internet medyası üzerinde tek söz sahibi haline getirmektedir.

Yerel medya, ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı?

Kesinlikle yerel medyanın üzerindeki baskı daha fazladır. Zor şartlarda yayın yaptığımız için fazla özgür olma durumu olmuyor maalesef. Yaygın medyaya da haberlerin yerelden gittiği unutulmamalıdır.

Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?

Burada her zaman söylediğim bir sözü tekrar dile getirmek istiyorum: Basılı gazeteler bulundukları şehrin ve ülkenin arşividir. Bu doğrultuda her ne olursa olsun internet siteleri için yeni kaynak üretilmeli, mevcut yerel basın yani basılı gazeteler yaşatılmalı ve desteklenmelidir. Bu röportajımızın öncelikle sana ve tüm basın camiasına faydalı olmasını temenni ediyor, basına destek veren herkese, iletişim öğrencilerini yetiştiren saygıdeğer hocalarımıza saygı ve teşekkürlerimi sunuyorum.