Özsöz gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Eren Bayrak: "Yerelin sesini duyurmaya çalışıyoruz"
21.01.2022 16:18

Özsöz gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Eren Bayrak: "Yerelin sesini duyurmaya çalışıyoruz"


Haber Üsküdar – Sedanur Çetin

Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Erzincan’da yayımlanan Özsöz gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürü Eren Bayrak ile bir röportaj gerçekleştirdik. Eren Bayrak, Erzincan’ın en eski gazetelerinden biri olan Özsöz gazetesi hakkında bilgiler verdi.

Kendiniz tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Eren Bayrak, 35 yaşındayım. Erzincan Merkez doğumluyum. İlkokul, orta okul ve liseyi Erzincan’da tamamladım. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunuyum. Gazetecilik mesleğine ilgim futbola olan ilgimle birlikte başladı küçük yaşlarda. Yalnız gazetecilik mesleği dışında bir başka meslek yapmayı hayal ederdim. Orta okul yıllarında, farklı yıllarda düzenlenen futbol turnuvalarının gazete kupürlerini toplayıp arşiv yapardım. Hoşuma giderdi. Üniversite sınavına hazırlandığım süreç içerisinde yazdığım bölümler arasında gazetecilik de vardı. 2009–2013 yılları arasında gazetecilik bölümünde okudum. Okuldayken mesleğe ayak uydurmak için yazılı görsel çalışırdım. Bazen yapabilir miyim diye sorduğum da oldu kendime. Üniversite ikinci sınıftayken o yaz tatilinde Erzincan’da gönüllü olarak yerel bir gazete bir buçuk ay kadar deneyim kazanmak için çalıştım. Sahadaki çalışmalar, haber takipleri işin zorluğunu ama bir o kadar da heyecanını yaşama imkânı sunuyordu. Okulda hocalarımız da saha olayı başkadır derlerdi. Daha sonra 3. sınıftayken okulun zorunlu stajı vardı. Bu staj çalışmasını da Anadolu Ajansı’nda İstanbul’da yaptım. Orada daha kapsamlı bir meslek hayatının içinde oldum. Deneyimli gazetecilerle birlikte gün içinde habere gidiyordum. İlgim daha bir arttı mesleğe karşı. Okuldan sonra İstanbul’da yerel bir gazetede çalıştım kısa süreli. Ardından KPSS sınavına hazırlanmak için Erzincan’a döndüm. 2015 yılında Erzincan’da bir yerel gazetede çalışmaya başladım ve 5 yıl kadar çalıştım. Oradan ayrıldıktan sonra bir yıl kadar herhangi bir işle uğraşmadım. Daha sonra Özsöz gazetesine Ekim 2021 tarihinde başladım. Bugün de burada mesleğimi icra etmekteyim.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verir misiniz?

Özsöz gazetesi, Erzincan’da 32 yıldır yayın yapmaktadır. Kurucusu Kazım Özsoy olup şu an gazetenin imtiyaz sahibi Fikri Özsoy’dur. Özsöz gazetesi 32 yıllık geçmişiyle Erzincan’da yayımlanan ilk yerel gazeteler arasında olup yerelin sesini duyurmaya çalışmıştır.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberler yayımlıyorsunuz?

Gazetemizde yerel haberler ağırlıkta olup siyaset, spor ve yorum üzerine haber yayınlarını içermektedir. Erzincan ve ilçelerinde yaşanan olaylar gazetemizde yayımlanmaktadır.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın ilan kurumundan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Gazetemiz 4 sayfa yayımlanmaktadır. Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan almaktadır.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verir misiniz?

240 tirajı olup, 114 abonemiz var.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Gazetemizin kendine özgü haber sayısı oransal olarak gün içinde değişmektedir. Gazetemiz muhabirlerinin hazırladığı haberleri her gün yayımlıyoruz.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Haber değeri taşıması gerekiyor. Kamuoyunu ilgilendirmesi ve halkın dikkatini çekmesi gerekiyor. Farklı konularda önemli bilgiler içermesi gerekiyor.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

Gazetenin ozsozgazetesi.com.tr isimli internet sitesine her gün düzenli olarak haber atılmaktadır. Gün içinde merkez ve ilçelerde yaşanan olaylar haber şeklinde sitede yer almaktadır.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamada derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Hukuksal olarak bir sorun yaşamadım. Haberler ve eleştiriler noktasında yazılan yazılara dikkat edecek şekilde ayarlayıp öyle yayına vermişimdir.

Gazetenizin okur sayısı hakkında bilgi verir misiniz?

Gazete okuru 240 kişi, internet sitesini ise günlük ortalama 1000 kişi ziyaret ediyor.