Gazeteci Kıymet Sarıyıldız: Yerelde asayiş haberleri yapan kadınlar yadırganıyor
11.01.2024 12:44

Gazeteci Kıymet Sarıyıldız: Yerelde asayiş haberleri yapan kadınlar yadırganıyor


Haber Üsküdar – Hande Serra Keskin

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Aydın Hedef gazetesi yazı işleri müdürü Kıymet Sarıyıldız ile bir röportaj gerçekleştirdik. Sarıyıldız, Aydın şehrinde kadın gazeteci olmanın avantajlarını ve dezavantajlarını anlattı.

Kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız? Şu anki konumunuz nedir?

Adım Kıymet Sarıyıldız. 29 yaşındayım. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü mezunuyum. 2018 yılında mezun oldum. Gazeteciliğe 2016 yılında Aydın Denge gazetesinde muhabir olarak başladım. Şu anda Aydın Hedef gazetesi internet sitesi sorumlu yazı işleri müdürüyüm.

Yaşadığınız şehirde kadın gazeteci olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? 

Yaşadığım Aydın şehrinin kültüründen dolayı kadın gazeteci olarak çok zorluk çekmedim. Aydın'da kadın gazeteci sayısı birçok şehre göre daha fazla. Yaşadığım şehirde kadın gazeteci olmanın avantajı, hemcinsimin fazla olması. Sayımız fazla olunca insanlar kadınların gazetecilik yapmasını çok yadırgamıyor. Yaşadığım şehirde kadın gazeteci olmanın dezavantajları ise yerelde asayiş haberleri yapan kadınların yadırganması. Aynı olaya bir erkek ve kadın olarak gittiğimizde erkeklerin bilgiye daha çabuk ulaştığını görebiliyoruz. Kadın gazeteciler genellikle polis adliye haberlerini takip etmiyor ve gece muhabirliği yapmayı tercih etmiyor. Biz Aydın’da kadın gazeteciler olarak bu algıyı kırmaya çalışıyoruz. Aydın’da 2016 yılında muhabirliğe başladığım dönemde gece muhabiri olarak çalışan kadın gazeteci sayısı yok denecek kadar azdı, son üç yıldır kadınların sayısı arttı.

Yerel haber kaynaklarıyla ilişkileriniz nasıl? İletişim kurmak kolay mı zor mu sizin için?

Yerel kaynaklarla ilişkilerim hep olumlu oldu. Yerel haber kaynaklarıyla ilişkilerimin olumlu olmasının sebebiyse haber yaptığım kişiler veya kurumlarla sürekli iletişim halinde olmaya devam ettim. İletişim kurmak benim için zor olmuyor. Meslekte seneler geçtikçe insan ilişkileri kuvvetleniyor, bu yüzden iletişim kurmam da o oranda olumlu oluyor.

Şehrinizde sizin dışınızda kaç kadın gazeteci var? Oransal olarak gazetecilerin yüzde kaçı kadın gazetecidir?

Aydın'da kadın gazeteci sayısını net bilmiyorum fakat yüzde 40 oranında kadın meslektaşım olduğunu söyleyebilirim.

Şehrinizdeki gazeteci meslek örgütlerine, örneğin gazeteciler cemiyetine üye misiniz? Bu meslek örgütlerinde kadın gazeteciler yeterince temsil ediliyor mu? Bu örgütler kadın gazetecilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili çalışma yapıyorlar mı? Bir sorun yaşadığınızda size destek oluyorlar mı?

Aydın Gazeteciler Cemiyeti üyesiyim. 2022 yılında Aydın Gazeteciler Cemiyeti yönetimi, toplumsal ve mesleki alanda kadınlara destek olmak amacıyla cemiyet bünyesinde bir Kadın Komisyonu kurdu. Ben aynı zamanda cemiyetimizin kurduğu Kadın Komisyonu üyesiyim. Şehrimizde kadın sayısı fazla olmasına rağmen temsiliyetin o derece fazla olduğunu düşünmüyorum. Kadın gazetecilerin sorunları üzerine henüz bir çalışma yok fakat yaşanan bir sorunda Aydın'da kadın ve erkek fark etmeksizin, sorunları beraber çözebiliyoruz ya da destek alabiliyoruz. Aydın’da kadın gazeteciler olarak 2020 yılında kadınlara yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla halı saha turnuvasında sahaya topuklu ayakkabılarla çıkmıştık. Erkek meslektaşlarımız tarafından da tezahüratlarla desteklenmiştik.

Çalıştığınız medya kuruluşunda kadın gazetecilerle erkek gazeteciler arasında ücret farklılığı var mı? Yoksa eşit işe eşit ücret ilkesi mi geçerli?

Çalıştığım kurumda kadın gazeteciler ve erkek gazeteciler arasında ücret farkı yok. Eşit bir maaş alımı var.

Genel olarak bir değerlendirme yaparsanız, Türkiye’de kadın gazeteci olmak zor mu kolay mı?

Her ne kadar şehrim modern bir şehir olsa da kadınların gündelik hayatta yaşadığı sorunları bizler de meslekte maalesef yaşıyoruz. Türkiye'de kadın gazeteci olmak, dünyada kadın olmakla aynı zorlukta. Kadın mesleğini yapıp sonrasında anne, evlat, kardeş gibi görevlerini yapmakla yükümlü. Eve gidip dinlenmeye fırsatı olan kadın sayısının çok az olduğunu düşünüyorum.

Son olarak, eklemek istediğiniz başka bir husus var mıdır?

Eğer ilerde gerçekten gazeteci olmak isteyen arkadaşlarımız varsa ilk tavsiyem asla pes etmemeleri. Yanlış yapılsa da başkaları tarafından yapamayacaksın denilse de eğer gerçekten bir gazeteci olmak istiyorsanız pes etmeyin. Kilit noktanın pes etmemek ve hırslı olmak olduğunu düşünüyorum.