Gazeteci Aslı Akış: Gazetecilik gönül vermeden yapılamaz
03.01.2024 22:52

Gazeteci Aslı Akış: Gazetecilik gönül vermeden yapılamaz


Haber Üsküdar – Ayşe Çalışır

Üsküdar İletişim’de Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Bolu’da gazetecilik yapan Aslı Akış ile bir röportaj gerçekleştirdik. Aslı Akış, Bolu’da kadın gazeteci olmanın avantaj ve dezavantajlarını anlattı.

Kendinizi tanıtabilir misiniz?

Ben Aslı Akış. 1982 Adana doğumluyum. Çukurova Üniversitesi İşletme ve Anadolu Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı mezunuyum. Gazeteciliğe 2017 yılında Bolu’da Köroğlu TV ile Köroğlu gazetesinde muhabir olarak başladım. Yaklaşık 4,5 yıldır Köroğlu TV haber müdürü olarak görevime devam ediyorum.

Yaşadığınız şehirde kadın gazeteci olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Bolu’da 8 yıldır basın mensubuyum. Elbette her meslek grubunda olduğu gibi gazetecilikte de kadın olmanın zorlukları var. Erkek egemenliğinin hâkim olduğu sektörde kadınların karar merciinde yer alma oranı düşük. Burada önemli olan, çizginizi bozmadan, karakter ve kişiliğinizden taviz vermeden, hiçbir ideolojiye hizmet etmeden tamamen toplum yararına gazetecilik yapabilecek seviyeye ulaşmanız. İşte o zaman kadın veya erkek ayrımı yapılmaz, insanlar sizin gazeteciliğinizi konuşurlar. Bolu küçük bir şehir. Meslektaşlarımın çoğunluğu erkek. Saha muhabirliği yaptığım için sürekli bir aradayız. Yaşadığım şehirden dolayı kadın gazeteci olmanın pek çok avantajı olduğunu düşünüyorum. İletişim gücünüz yüksek, güven veren bir karakterseniz geri dönüşler size mutluluk verir. Altına imza attığınız her haberiniz okunur. Siz değil, onlar sizinle haber yapmak ister. Dezavantajları noktasından bakınca, pek bir zorluk yaşamadım. Kadınlar da erkekler gibi çalışıyor sahada. Elime fotoğraf makinesi de alıyorum kamera da. Yeri geliyor muhabir oluyorum, yeri geliyor stüdyoda program sunuyorum. Bir bakmışsın haber seslendiriyorum, bir bakmışsın röportaj yapıyorum. En büyük dezavantaj, zaman. İşini sevmek avantaj ve dezavantajları düşündürtmüyor.

Yerel haber kaynaklarıyla ilişkileriniz nasıl? İletişim kurmak kolay mı zor mu sizin için?

Yerel haber kaynakları ile iletişimimiz kurumsal olarak da bireysel olarak da gayet güzel. Şahsım adına bu yaşıma kadar iletişim kurmakta zorlanmadım.

Şehrinizde sizin dışınızda kaç kadın gazeteci var? Oransal olarak gazetecilerin yüzde kaçı kadın?

Şehirde yerel bir TV, 3 gazete ve pek çok internet haberciliği yapan site var. Her birinde çalışan, staj yapan kadınlar var. Kendi gazetem dışında diğer iki gazetede dizgi ve muhabirlik yapan kadın gazeteci meslektaşlarım var. Sahaya baktığımda ise oransal olarak düşük. Çünkü süreklilik arz etmiyorlar.

Şehrinizdeki gazeteci meslek örgütlerine, örneğin gazeteciler cemiyetine üye misiniz? Bu meslek örgütlerinde kadın gazeteciler yeterince temsil ediliyor mu? Bu örgütler kadın gazetecilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili çalışma yapıyorlar mı? Bir sorun yaşadığınızda size destek oluyorlar mı?

Bolu’da Bolu Gazeteciler Cemiyeti ile Bolu Gazeteciler ve Yazarlar Derneği mevcut. Her ikisinin de üyesiyim. Malum çok fazla kadın gazeteci olmayınca var olanlar yeterli değeri görebiliyor. Aslında bugüne kadar kadın gazetecilerin sorunları konulu çalışma yapılmadı, gündeme getirilmedi.

Çalıştığınız medya ve kuruluşunda kadın gazetecilerle erkek gazeteciler arasında ücret farklılığı var mı? Yoksa eşit ise eşit ücret ilkesi mi geçerli?

Çalıştığım kurumda kadın erkek ayrımı yapılmaksızın herkes aynı koşullarda maaş alır. Tabii kıdem olarak üstte olanların maaşları biraz daha fazladır.

Genel olarak bir değerlendirme yaparsanız Türkiye’de kadın gazeteci olmak zor mu kolay mı?

Türkiye’de kadın gazeteci olmak kolay değil. Herkes farklı şartlarda, farklı coğrafyada, farklı koşullarda bu mesleği icra ediyor. Objektif habercilik yapmaya çalışırken bir anda göze batan ve birileri tarafından çembere alınan kişi olabiliyorsunuz. Mesleğin zorlu alanları var. Meselâ ajans muhabirliği, meselâ savaş muhabirliği. Ajans muhabirliğinde gece gündüz yok, haber atlamak yok. Savaş muhabirliğine gelirsek, riskleri olan bir alandır. Çünkü karşınızdaki bir terör örgütü, devlet değil. Dolayısıyla ne zaman, nereden saldırabileceğini kestiremiyorsunuz. Çay, kahve içerken bile başınızdan havan mermisi geçebilir. Devletler arasında savaş hukuku diye bir kural vardır, onu uygularsınız. Cephe hattı ise onun risklerini bilirsiniz ama Suriye sınır hattı öyle bir yer değil. Suriye sınır hattında her an başınıza her şey gelebilir. Çünkü bölge olarak da yolların kesilmesi konusunda fazla risk taşıyan bir yer.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Son olarak, habere çıkmadığım zamanlarda saatler geçmiyor benim için. Bir daha dünyaya gelsem yine muhabir olmak isterim. Bu çok zehirli bir şey, kanınıza girdiği an sizi esir alıyor. İşimi çok seviyorum. Sevmeden de yapılacak bir iş değil. Herkesin izin yaptığı zamanlarda siz daha çok çalışıyorsunuz. Gazetecilik gönül vermeden yapılamaz.