Karaman Yunus Emre Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Önder Demirkollu: Basın demek halkın sesi demektir
22.09.2023 11:20

Karaman Yunus Emre Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Önder Demirkollu: Basın demek halkın sesi demektir


Haber Üsküdar - Gamze Nur Tuncer

Üsküdar İletişim’de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Karaman Yunus Emre Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Önder Demirkollu ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizi tanıtır mısınız, hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız?

19 Nisan 1977 Şiran doğumluyum. Lisansım Sınıf Öğretmenliği, Yüksek Lisansım Kamu Yönetimi, mesleğimle alakalı olarak da Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü mezunuyum. Gazeteciğe 1995 yılında Denizli’de DTV’de kameraman, spiker ve sunucu olarak başladım.

Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, kaç üyeniz var, Cemiyet olarak neler yapıyorsunuz?

Cemiyetimiz 1989 yılında kuruldu. 45 üyemiz var. Cemiyet olarak üyelerimizin gelişimlerine faydalı olmak adına alanında uzmanlar tarafından aralıklı olarak seminer ve kurslar düzenliyoruz. Birçok STK ile proje ortaklığı yapıyoruz. Üyelerinin ve medya çalışanlarının öğrenim görmekte olan, başarılı ve maddi olanaklardan yoksun çocuklarının eğitimlerine yardımcı oluyoruz. Maddi imkânlardan yoksun üyelere ve medya çalışanlarına, ölümleri halinde bakmakla yükümlü oldukları yakınlarına maddi ve manevi destek oluyoruz. Bilim, kültür, sanat ve sporla ilgili; konferans, panel, seminer, konser, temsil, sergi gibi her türlü sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerde bulunarak, üyelerimizin birlikteliğini sağlayacak balolar, yemekler, ülke içi ve yurt dışı seyahatler düzenlemekteyiz.

Cemiyet Başkanlığını yaptığınız şehrinizde basın ve gazete faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç gazete var, kaç haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği ve basını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Karaman Merkez’de günlük çıkan 6 gazete ve aylık 2 adet gazete, 4 radyo, Ermenek İlçemizde de 1 tane haftalık gazete yayın hayatını sürdürmektedir. 25 civarında da internet üzerinden haber yayıncılığı yapan haber sitesi vardır.

Şehrimizde ulusal, bölgesel yayın yapan TV kanalı olmadığı için, gazete ve internet haberciliği çok gelişmiştir. Özellikle internet haber siteleri ulusal haber siteleriyle neredeyse yarışır durumdadır. Ayrıca gazete ve haber sitelerimize ait sosyal medya platformlarımızın (instagram, facebook, twitter) takipçileri de fazladır. Yerel gazetelerimiz, Basın İlan Kurumu’ndan gelen resmi ilanların az olmasından dolayı son 4-5 aydır adeta can çekişmektedir. İleriki zamanlarda yerelde çıkan 6 gazetenin en az 3-4’ünün kapanma ihtimali vardır.

Yerel medyanın temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu sorunları çözmek için neler öneriyorsunuz?

Yerel medyalar, ulusalda, hatta dünya medya arenasında çıkan neredeyse tüm haberlerin ana kaynağıdır. Yerel medya halkın nabzını en iyi bilen ve tutan bir kuruluştur. Medyanın oluşumunun temelinde de halkın sesini duyurabilmesi, sorunlarının tespiti ve çözüm yollarının aranmasına vesile olmaktır. Ancak yerelde can çekişen basılı gazeteler artık ülkemizde maddi sıkıntılardan dolayı bir bir kapanarak yok olmaktadır. İnternet haber siteleri de reklam geliri çok olmadığı için, artık çok tercih edilmemeye başlamaktadır. Ayrıca gazetelerimizde, internet haber sitelerimizde iletişim fakültesi mezunu bulmak, özellikle taşrada neredeyse imkânsız hale gelmiştir. 13 Ekim 2022 tarihinde kabul edilen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la Basın Yasası’nda birçok yenilik ve değişiklik yapılmıştır. Bunlardan birisi de internet haber sitelerine BİK’ten ilan alabilme hakkı tanınmıştır. Ne var ki yukarıda bahsettiğim gibi kadroda çalışabilmek için İletişim Fakültesi mezunları şartı konulmuştur. Ancak taşrada, küçük illerde alan mezunu bulmak imkânsızdır. Bulunsa dahi istenilen gelir olmadığı için çalışanlara en iyi maaş asgari ücret verilmektedir. İletişim mezunlarının birçoğu da maaşı az bulmasından dolayı yerel gazete ve sitelerde çalışmayı tercih etmemektedir. Çözüm olarak taşrada küçük il ve ilçeler için basın yasasının yeniden düzenlenmesi, yerel gazete ve sitelere verilen ilanların artırılması, bazı sert maddelerin esnetilmesi, can çekişen basılı medyaya maddi destekler verilmesi şarttır.

Yerel medya neden önemli?

Halkın sesini en iyi şekilde tarafsızca aktarabilecek, sorunların çözüme kavuşmasında yol gösterici neredeyse tek kuruluş yerel medyadır.

Haberci olmak isteyen gençlere ne tavsiye edersiniz? Bu konuda gazeteci olmak isteyen gençlere destek olduğunuz projeleriniz var mı?

Habercilik gönül ve sevgi işidir. Haberciliği sevmeyen kimse başarılı olamaz. Her şeyden haberdar olması gerekmektedir. Sağlık, siyaset, adliye, eğitim, tarım vb alanlarda, bulunduğu bölgede olan biten ne varsa bilmeli ve takip etmelidir. Geçmişte yaşanan bir olayı bilmeli ki, anlık önüne gelen bir olayla ilgili hemen ilişkilendirip haberini zenginleştirebilmelidir. Bir nevi şehrinin, ilçesi ve bölgesinin hafızası olması gerekmektedir. Okumayı çok sevmelidir. Bu sadece kitaplarla değil, dergi, mecmua hatta yolda bulduğu bir broşürü, duvarda asılı bir pankarta ya da afişe kadar okuyup takip etmelidir.

Gazeteci olmak isteyenlere ya da şehrimizde internet sitesi açmış ama okulunu okumamış arkadaşlara muhakkak medyayla alakalı bir bölümü okuyarak kendilerini geliştirmeyi tavsiye ediyoruz. İlimizdeki üniversitenin yeni medya bölümü ile sürekli iş birliği halindeyiz. Okulda bölümde okuyan öğrencilere gazete ve internet sitelerimizde staj imkânı vererek pratik kazandırma ve tecrübe aktarımı açısında da yardımcı oluyoruz.

Ülkemizde yaşanan en ufak bir olayda kısıtlama ve yayın yasağı getirilmesi konusundaki düşünceleriniz nelerdir, basının yeterince özgür olduğunu düşünüyor musunuz?

Basın demek halkın sesi demektir. Basının sesini kesmek de halkın sesini kesmek demektir. Bu engellemeler devam ettiği sürece hiçbir çözüm bulunamaz, sadece adeta halının altına süpürmek gibidir. Bir gün elbet halkın sesi gerek sandıkta, gerekse meydanlarda yüksek sesle meydana çıkacaktır. Basın İlan Kurumu’ndan (devletten) ilan alan hiçbir gazete tam özgürdür denilemez. Gazetelerin kendi ayakları üzerinde durabilme kabiliyetine ulaşması gereklidir. Yasalar çerçevesinde her haberi yayımlayabilmelidir. Ne var ki ülkemizin ekonomik sıkıntılarından dolayı hiçbir gazetenin istediği her haberi yayımlayabileceğine de inanmıyorum.