Akdeniz Gerçek gazetesi genel yayın yönetmeni Songül Başkaya: “Yerel bazda halkı ilgilendiren her konuyu irdeliyoruz”
19.01.2022 13:42

Akdeniz Gerçek gazetesi genel yayın yönetmeni Songül Başkaya: “Yerel bazda halkı ilgilendiren her konuyu irdeliyoruz”


Haber Üsküdar - Melisa Elbasan

Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Antalya'da yayımlanan Akdeniz Gerçek gazetesi genel yayın yönetmeni Songül Başkaya ile görüştük. Başkaya, yönettiği gazete hakkındaki sorularımızı cevapladı.

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Ben Songül Başkaya Akdeniz Gerçek gazetesi genel yayın yönetmeniyim. Ankara İletişim Fakültesi mezunuyum. Mesleğe 1999’da üniversiteye ilk attığım günden itibaren başladım. Okuduğum süre boyunca Antalya’da yerel televizyonlarda muhabirlik, programcılık, haber spikerliği, sunuculuk gibi pek çok alanda staj yaptım. Bölümüm Halkla İlişkiler ve Tanıtım olmasına rağmen hem gazetecilik hem de radyoculuk alanlarında kendimi geliştirmeye çalıştım. Grafik çalışmaları için QuarkXPress kullanıyordum o dönemde ama masa üstü yayıncılık yapacak kadar büyük bir hevesim olmadı. Ekran önünde olmayı daha çok seviyorum. Sokak röportajları yaparak insanlarla iç içe olmayı gerçekten çok seviyorum. Kent ve memleket sorunlarına ilgim çok yüksek olduğu için mesleğe ilk yerel medyada başladım. Yaygın medyanın, radyo, televizyon ve gazeteleri bana masa başı iş gibi geldiği için cezbedici gelmedi.  İlk olarak Akdeniz TV’de basın sigortalı olarak mesleğe adım attım. 2004 yılında Akdeniz Gerçek gazetesine geçiş yaparak mesleğimi devam ettirdim.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

19 Mayıs 2004 yılında Ahmet Başkaya tarafından kuruldu. İlk yayına başladığında basılı bir yayın organıydı ve haftalıktı. 16 sayfa olarak yayımlanıyordu. Ön ve arka kapağı renkli iç sayfaları ise siyah beyazdı. Kısa bir süre sonra günlük olarak basılmaya başlandı.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Ekonomi, siyaset, spor, sağlık, kültür sanat, eğitim, ülke gündemi ve halkın sorunlarıyla ilgili yayınlar yapıyoruz. Yerel bazda halkı ilgilendiren her konuyu dile getirip irdeliyoruz.  Kısacası toplumu ilgilendiren her konuda haberler yayımlıyoruz. Son dönemde Akdeniz Gerçek gazetesi olarak en çok işlediğimiz konular çevre ve üniversite öğrencilerinin barınma sorunu ve zam gibi toplumu yakından ilgilendiren konularla ilgili haberler yapıyoruz. Ekonomik olarak alım gücünün düştüğünü topluma anlatabilmek amacıyla esnaflarla, yurttaşlarla röportajlar yapıyoruz. Kamu vicdanının ve kendi vicdanımızın sesi olarak bu haberlere gazetemizde yer vererek okuyucularımızın hem haber alma hakkını koruyoruz hem de demokrasiye katkıda bulunuyoruz.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Gazetemiz sekiz sayfa olarak yayımlanıyor. İç ve dış kapak renkli, iç sayfaları ise siyah beyaz yayımlanıyor. Özel günlerde ilan alındığında 14-16 sayfa arası ve renkli olarak yayımlanmakta.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemiz günlük olarak 1500 adet basılıyor.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Genelde manşetler kendi muhabirlerimizin hazırladığı özel haberler üzerine. Ajanslardan destek aldığımız oluyor. Maillerden gelen haberleri kendimize göre yerelleştirip yorumluyoruz. 8 sayfanın dörtte biri kendi haberlerimizden oluşuyor.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Kamuoyunu ilgilendiren, kentin sorunlarını ele alan, ülkenin gündemine oturan tüm olaylar bizi ilgilendirir. Halkın sorunları, mağdurun yanında olmak, kadınların, STK’ların uğraştığı her olayla biz de ilgileniyoruz ve gazetemizde yer veriyoruz.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

İnternet sitesini gazetenin kuruluşundan kısa bir süre sonra hayata geçirdik ve aktif olarak kullanmaya başladık. Basılı gazetede yayımladığımız haberin basımı gece olduğu için haber ertesi gün okunabiliyor. Daha hızlı bir şekilde okuyucuya ulaşabilmek için internet sitesine aktif olarak anlık haber giriyoruz.  Yazdığımız haberleri anlık olarak siteye girerek sosyal medya platformlarında da paylaşıyoruz ve daha fazla okuyucuya ulaşmayı amaçlıyoruz.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Yayımladığımız özel haberlerin büyük çoğunluğunda sorun yaşadık. Elimizde dosya dosya dava var. Kimi zaman çok rahatsız edici yayınlar da yapabiliyoruz. Bu rahatsızlık irdelediğimiz konuyla ilgili, muhataplarla alakalı oluyor. Örneğin bir skandal haber yakalıyoruz bunu haber yaptığımızda tabii ki birileri rahatsız oluyor ama bizim amacımız zaten birilerini rahatsız ederek bu sorunların çözümünü sağlamak. Rahatsız oluyorlar ve açıkçası başımıza bela oluyorlar. Bu bizi çok ilgilendirmiyor. Haberlerimizin doğruluğuna inanıyoruz ve kanıtlarla iddialarımızı destekliyoruz. Davalarla bizi yıldıramazlar. Aynı şekilde haber yapmaya devam edeceğiz.

Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?

Okur sayısı abonelere göre değişiyor, günlük 450-500 civarı okuyucumuz var. İnternet sitemizdeki haberlerin okunma oranı gündeme göre değişiklik gösteriyor. Günlük 2000 ile 5000 arasında okuyucu trafiğimiz var.