Bizim Sivas gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Erhan Ceylan: "Doğruluk ve tarafsızlıktan kesinlikle ödün vermeyiz"
05.01.2022 23:33

Bizim Sivas gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Erhan Ceylan: "Doğruluk ve tarafsızlıktan kesinlikle ödün vermeyiz"


Haber Üsküdar - Betül Fırat

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Bizim Sivas gazetesi yazı işleri müdürü Erhan Ceylan ile bir röportaj gerçekleştirdik. Erhan Ceylan gazete ve gazetecilik konulu sorularımızı cevapladı.

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Gazete sorumlu yazı işleri müdürü Erhan Ceylan. 10 Ocak 2001 yılında basın sektörüne adım attım. Sektörde ilk olarak RTV 58 adlı televizyonda başladım. Burada teknik ve muhabir olarak çalışırken kendimi haber sunumlarında buldum. Bir süre sonra TV hayatımı sonlandırıp, 24 Mayıs 2005 tarihinde yerel gazetelerden Pusula Haber’de yazı işleri müdürü olarak çalışmaya başladım. Geçen süreçte ise Sabah Gazetesi ve Ajans Haber Türk il temsilciliği görevlerinde bulundum.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bizim Sivas gazetesi 1992 yılında yayın hayatına başladı. Bir süre haftalık çıkan gazete 1997 yılından bu yana günlük olarak yayımlanmakta olup, Sivas’ın yayımlanmaya devam eden en eski gazetesidir.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Siyasi, kültür-sanat, ekonomi, sağlık, eğitim ve spor haberlerine yer veren gazetede günlük bulmacanın yanı sıra vatandaşın doğru ve hızlı bir şekilde bilgilendirilmesi adına çeşitli kategorilerde haberler de yer almaktadır.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Ön ve arka kapak renkli olmak üzere 8 sayfa yayımlanan gazetemiz Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam da almaktadır.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bizim Sivas gazetesinin günlük tirajı 600 adettir.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Gazetemiz kadrosunda 1 sorumlu yazı işleri müdürü, 1 editör, 1 yazar ve 5 muhabir bulunmakta olup, ayrıca şehrin kalemlerinden toplam 17 yazar da yer almaktadır. Gazetemizde yer alan haberlerin yüzde 75’i muhabirlerimize, geriye kalan kısmı ise abone olduğumuz ajanslara aittir.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Tarafsızlık ve doğruluktan kesinlikle ödün vermeyiz. Habere konu kanıt niteliğinde fotoğraf, ses ve görüntü yer almıyorsa kesinlikle gazete sayfalarında yer vermiyoruz. Eleştiri boyutundaki haberlerde ise karşı tarafın da görüşünü aldıktan sonra haber işlenmektedir ve her zaman konunun başında 5N1K gelmektedir.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

Gazetemiz Basın İlan Kurumu’ndan ilan ve reklam aldığı ve her yıl belirli periyotlarda denetime tabi tutulduğu için kanunda yer alan bazı kriterlere uyma zorunluluğumuz bulunmaktadır. Bu kapsamda internet sitemizde yer alan tüm haber, video ve kaleme alınan yazılar gazetenin çıkış tarihiyle yayımlanmaktadır. Bu konuda okurlardan öneriler almaktayız.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Bizim Sivas gazetesinde 1 Ocak 2020 tarihinde sorumlu yazı işleri müdürü olarak çalışmaya başladım. Görev yaptığım bu süre içerisinde hiçbir haber ve yazıdan dolayı hukuksal anlamda dava edilmedik.

Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemizin tirajı basılı olarak 600 adet iken internette haber gösterim sayısı en düşük 8 bin civarındadır. Bu sayı zaman zaman 13 bine ulaşmaktadır.