Hilal Kara: Kadın gazeteciler toplumsal konulara daha duyarlı
01.01.2024 11:48

Hilal Kara: Kadın gazeteciler toplumsal konulara daha duyarlı


Haber Üsküdar – Şahin Deniz

Üsküdar İletişim’de Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın verdiği Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Antalya’da aktif gazetecilik yapan Hilal Kara ile bir röportaj gerçekleştirdim.

Kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız? Şu anki göreviniz nedir?

Merhabalar ben Hilal Kara. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. Sosyoloji ile Medya ve İletişim de okudum. 2004 yılında Antalya’da yerel bir TV kanalında eğitim ve çocuk programı yapımcılığıyla medya sektörüne adım attım. 2012 yılında Antalya’nın merkez ilçesi Aksu’da gazeteci arkadaşımla Güneyhaberci Aksu gazetesini kurduk ve o günden bu yana gazetemiz haftalık devam ediyor. guneyhaberci.com.tr internet haber portalımız, Mark Aksu ekonomi dergimiz ve Güneyhaberci TV YouTube internet kanalımız var. Gazetenin imtiyaz sahibi olarak işime devam ediyorum.   

Yaşadığınız şehirde kadın gazeteci olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Kadın gazeteci olmanın avantajlı tarafları elbette var. Toplumsal konulara daha duyarlı olabiliyorsunuz. İletişim kurmada daha rahat hareket ediyorsunuz. Aile, çocuk ve kadına dair konularda bize daha fazla güvenebiliyorlar. Diğer yandan, kadın gazeteci olarak istenmeyen durumlarla zaman zaman karşılaşma durumunuz olabiliyor. Bu, erkek meslektaşlarınızın tutum ve davranışlarıyla alakalı olabiliyor bazen. Bazen de erkek egemen toplum olma durumunun olumsuz yanları kadın gazetecilerimize sık olmasa da yansıyabiliyor.

Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki değerli gençler, meslekte kadın ve erkek diye nitelemeyi doğru bulmuyorum. Her meslek kadın ve erkek becerileri ve eğitimi doğrultusunda yapılmaktadır. Başarılı ya da başarısız olmak ise kişinin elinde diye düşünüyorum. Mesleğin elbette avantajlı ve dezavantajlı tarafları var, her meslekte olduğu gibi. Artık biraz da bu taraftan bakarsak meslekte kadın ve erkek ayrımı yapmayı ortadan kaldırmak için bir adım atmış olabiliriz belki de. Bunu siz gençlerle birlikte başarırız diye düşünüyorum.

Yerel haber kaynaklarıyla ilişkileriniz nasıl? İletişim kurmak kolay mı zor mu sizin için?

Yerelde çalıştığımız için ilişkilerimiz elbette çok daha kuvvetli. İletişim konusunda zorluk çektiğimizi söyleyemeyiz. Karşılıklı olarak habere dair her konuda etkileşim ve iletişim halindeyiz.  

Şehrinizde sizin dışınızda kaç kadın gazeteci var? Oransal olarak gazetecilerin yüzde kaçı kadın gazetecidir?

Antalya’da kadın gazeteci sayısı epey var ve bu bizim için sevindirici bir durum. Oransal olarak diyebiliriz ki 3/1 oranında kadın gazeteci mevcut ve işlerinde oldukça başarılılar.

Şehrinizdeki gazeteci meslek örgütlerine, örneğin gazeteciler cemiyetine üye misiniz? Bu meslek örgütlerinde kadın gazeteciler yeterince temsil ediliyor mu? Bu örgütler kadın gazetecilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili çalışma yapıyorlar mı? Bir sorun yaşadığınızda size destek oluyorlar mı?

Antalya Gazeteciler Cemiyeti’ne üyeyim aynı zamanda cemiyetin Denetim Kurulu’nda görevliyim. Cemiyetimiz eşit oranda gazetecileri en iyi şekilde temsil ediyor. Cemiyetimiz, gazetecilerin yaşadığı her sorunda etik bir şekilde hareket ediyor. Cemiyetimiz her zaman gazetecilerin yanında ve arkasında olduğunu hissettiriyor.

Çalıştığınız medya kuruluşunda kadın gazetecilerle erkek gazeteciler arasında ücret farklılığı var mı? Yoksa eşit işe eşit ücret ilkesi mi geçerli?

Çalıştığım kurum olarak değil de genel olarak baktığımda gazetecilerin eşit ücret aldığını biliyorum. Bu konuda en azından Antalya’da kadın erkek diye ayrı ücretlendirme yapıldığını düşünmüyorum. Zaten çok zor şartlarda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gazetecilerin çalıştığı kurumların dışında, devlet tarafından da desteklenmesi gerektiği kanaatindeyim. Çünkü gazeteci sayısını korumak ve ekonomik olarak rahatlatmak, medyanın elini güçlendirir ve çalışma azmini daha yükseğe çıkarır düşüncesindeyim.

Genel olarak bir değerlendirme yaparsanız, Türkiye’de kadın gazeteci olmak zor mu kolay mı?

Türkiye’de gazeteci olmak epey zor. Çok fazla haber kaynağının olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Etrafımıza baktığımız da her şey haber olabilecek durumda. Gazetecilerden beklentiler çok fazla. Evet, kadın gazeteci olmanın zor yanları var. Çünkü, erkek egemen bir toplumda yaşıyoruz. Var olma mücadelemiz daha fazla diyebilirim.

Son olarak, eklemek istediğiniz başka bir husus var mıdır?

Gazeteci olmak oldukça keyifli, duyarlı, heyecanlı ve dinamik bir meslek diyebilirim. Bir sonraki günün ne getireceğini bilemeden güne başladığınız bir meslek. Muhabir olmak gazetecilikte gelinen en üst mertebe. Sahada ve sürekli olayların içinde çalışan arkadaşlarımız oldukça özverili ve canı pahasına mücadele veriyor. Toplumsal konularda insanların yaşamlarına dokunmak, onların ifade etmeye çalıştıkları sorunlarına çözüm olmak elbette paha biçilemez. Gazetecilik her konuyu ayrı ayrı alan bir bölüm. Ekonomi, hukuk, politika, asayiş, tarım, turizm, tarih sağlık vb. istediğiniz konuda uzmanlaşarak doğru bilgiyi kitlelere ulaştırma mesleği. İletişim fakültelerinde okuyan sizin gibi değerli ve bu mesleğe adım atmış arkadaşlarımıza çıktığınız bu yolda başarılar diliyorum.