Aydın Ses gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Ümit Özmen: "Türkiye'nin yayında olan en eski 10 gazetesi arasındayız"
21.01.2022 14:19

Aydın Ses gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Ümit Özmen: "Türkiye'nin yayında olan en eski 10 gazetesi arasındayız"


Haber Üsküdar – Fırat Yalçın

Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Aydın’da yayımlanan Ses gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürü Ümit Özmen ile bir röportaj gerçekleştirdik. Özmen, Ses gazetesi hakkında bilgiler verdi.

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

8 Aralık 1985 yılında Aydın’ın Nazilli ilçesinde doğdum. Girne Amerikan Üniversitesi Basın-Yayın bölümünü okurken 2006 yılında 2. sınıfta eğitim hayatımı sonlandırdım. 2009 yılında İhlas Haber Ajansı Nazilli muhabiri olarak göreve başladıktan sonra, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren Nazilli Adalet gazetesinde muhabir olarak devam ettim. 2013 yılı ortalarında İhlas Haber Ajansı muhabirliğinden ayrılarak, Yeni Asır Nazilli temsilciliği görevini devraldım. Halen Yeni Asır Aydın doğu ilçeleri muhabirliğini yürütürken, 3 Mart 2015’te Aydın Ses gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürlüğüne getirildim. 2018 yılından bu yana ayrıca Nazilli Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı görevine devam ediyorum.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

1946'dan bu yana Aydın'da yayın hayatını sürdüren, aynı zamanda Türkiye'nin yayında olan en eski 10 gazetesi arasında bulunan Ses gazetesi, 8 ilçede bulunan temsilcilikleri ve 28 kişilik kadrosu ile günde 70'i aşkın yerel haberini okurlarına ulaştırmaktadır. Ses gazetesi 2’si renkli, 16 sayfa olarak ulusal boyutta pazar günleri hariç haftanın 6 günü Aydın'ın 17 ilçesi ile İzmir'in Selçuk ilçesinde bayiler ve abone dağıtıcılarıyla okurlarına ulaşmaktadır.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Gazetemizde her tür haber yapılmaktadır. Tüm haberlere yer verilirken en çok ilgiyi asayiş ve siyaset haberleri görmektedir. Yerel gazete olmamız nedeniyle tüm haberlerimiz yerel konuları içermektedir. En çok belediye çalışmalarında yaşanan aksaklıklar, vatandaşların kamu kurumlarında yaşadığı sorunlar veyahut siyasilerin basın toplantıları, belediyelerin bülten haberleri yer almaktadır.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Gazetemiz 16 sayfa yayımlanıyor. 2 sayfası renkli olan gazetemiz Aydın il merkezinde resmi ilan alan 5 gazeteden bir tanesidir.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemiz pandemi öncesi 3000 tiraj ile yayın hayatını sürdürürken, şu anda 1500 adet baskı ile Aydın ilinin en yüksek tirajına sahiptir. Bunun yüzde 75’ini aboneler oluşturmaktadır.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Yayımladığımız haberlerin oransal olarak yüzde 60’ı özgün haberdir. Yüzde 60’ı muhabirlerimizin özgün haberi olması yanı sıra yüzde 35’lik bölümde de muhabirlerimiz elde ettikleri bülten haberleri hem redakte etmekte hem de bu haberleri geliştirmektedirler.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Gazetemizin yayın politikası ve ilkeleri belli olduğu için tüm çalışanlar bu konuyu bilerek çalışma yapmaktadır. Bu nedenle haberlerin toplanma ve yazım sürecinde bu ilkelere göre hareket edilmektedir. Ancak bazı istisnai durumlarda sorumlu müdür olarak benimle yapılan istişareler ile hem haberin değeri, hem haberin yazılması, hem de yayına verilmesi değerlendiriliyor. Çok nadir de olsa bazen halkın zararına ya da mağduriyet doğuracağına inanılan durumlarda haberler servis edilmeyebiliyor. Basın ahlâk kurallarına uygun, kamuoyunu ilgilendiren tüm haberlere yer vermeye çalışıyoruz. Bir fayda, bir bilgi aktarımı taşıması bizim için yeterli gelmektedir.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

Gelişen teknolojiyle beraber internet gazeteciliğine önem veriyoruz. Haber sitemizin yanı sıra aynı zamanda günümüzün önemli iletişim kaynağı olan sosyal medyada facebook, instagram, twitter, telgram ve yaay gibi platformları da kullanıyoruz. Hem gazeteye ait sosyal medya hesapları hem de şehir ile ilgili sayfa ya da topluluklar olacak şekilde sayfalar yönetiyoruz. Gazete için yapılan, çok nadir de olsa ulusal gündemi ilgilendiren haberleri haber sitemizde yayımlayarak erişimi artırıyor ve vatandaşlara daha çok ulaşmaya çalışıyoruz.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Bugüne kadar 13 yıllık meslek yaşantımda hakkımda yaklaşık 250 şikâyet söz konusu oldu. Bu şikayetlerden 9’u mahkemede davaya dönüştü. Tamamından beraat aldım. 100’e yakın tekzip talebinde bulunuldu, bir kez haklı gerekçeleri nedeniyle tekzip yayımladım. Diğerleri ise deliller ve açıklamaların ardından taleplerini geri çektiler. 

Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemizin basılı mecrası 1500 olmasına rağmen toplu alanlarda olan okunma oranı bu sayıyı genelde 3 ila 4 kat olarak değerlendirir. İnternet medyası açısında Alexa verilerine göre Türkiye’de ilk 500 arasında olup, günde 80-90 bin arasında tekil oturum, 230 bin civarında da çoğul oturum almaktayız. Ortalama günde 100 bin kişiye ulaştığımızı söyleyebiliriz.