Balıkesir Ekspres haber müdürü Ümit Ulus: "Hayat yerelden başlar sözü doğrultusunda şehri ilgilendiren her şeyi haber yapıyoruz"
15.01.2022 14:06

Balıkesir Ekspres haber müdürü Ümit Ulus: "Hayat yerelden başlar sözü doğrultusunda şehri ilgilendiren her şeyi haber yapıyoruz"


Haber Üsküdar – Özge Aktan

Yere Gazetecilik dersi kapsamında Balıkesir Ekspres gazetesi haber müdürü Ümit Ulus ile görüştük. Ulus, çalıştığı gazete hakkındaki sorularımızı cevapladı.

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

38 yaşındayım, Balıkesirliyim. 2007 yılından bu yana faal olarak gazetecilik yapıyorum. Gazeteciliğe merakım Coşkun Aral’ın 'Haberci' programına duyduğum ilgi sonucunda lise yıllarında başladı. 2001 yılında Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü kazanarak bu ilgiyi meslek haline getirmek için ilk adımımı attım. Akademik eğitimin yanı sıra Kocaeli’ndeki yerel gazetelerde stajyer olarak saha tecrübesi edinmeye başladım. Aydın Doğan Vakfı Genç İletişimciler Yarışması’nda spor haberi dalında kazandığım ikincilik ödülü sonrasında Milliyet gazetesinde staja başladım. İki yıla yakın İstanbul’da edindiğim ulusal medya tecrübesinin ardından mezuniyetimle birlikte memleketim Balıkesir’e döndüm. Balıkesir’de 15 yıldır medya sektörünün içerisinde muhabir ve haber müdürü olarak görev yapmaktayım.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Balıkesir basınının en eski ve köklü gazetesi olan Balıkesir Ekspres gazetesi, 62 yıldır günlük olarak yayımlanmaktadır. Reşit Kıpçak tarafından kurulan ve sonrasında da Kıpçak ailesi bireyleri tarafından yönetilen Ekspres gazetesi, ilk olarak 2013 yılında, sonrasında da 2016’da şu anki sahibi tarafından olmak üzere iki kez el değiştirmiştir.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Bu sorunuza cevap vermeden önce Balıkesir hakkında sizi kısaca bilgilendirmek istiyorum. Balıkesir; Ege ve Marmara denizlerine kıyısı olan, tarımı, hayvancılığı ve turizmiyle öne çıkan bir şehir olmasının yanı sıra yüzölçümü bakımından da Türkiye’nin en büyük 12. şehridir. 2014 yılında Büyükşehir Belediye Yasası’yla birlikte büyükşehir belediyesi oldu. Ayvalık- Edremit- Burhaniye- Erdek ve Marmara Adası gibi turizmiyle öne çıkan ilçeleri başta olmak üzere 20 ilçesi bulunmaktadır. Gazetemiz, merkezde yayımlanmasına karşın şehrin farklı dinamiklerini yansıtan 20 ilçeden de haberlere sayfalarında yer vermektedir. 'Hayat, yerelden başlar' sözü doğrultusunda şehri ilgilendiren, kamu yararının öne çıktığı, siyasi, ekonomik, sosyal ve sportif konulara ağırlık verilmektedir. Şehirde yaşayan yurttaşın kente dair konularda haber alması sağlanmaktadır. Yerel ölçekte en önemli haber kaynaklarımız; yerel yönetimler, bürokrasi, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, mesleki oda ve birlikler, uzman söylem seçkinleri ve yurttaşlardır.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Dünyayı ekonomik ve sosyal açıdan sarsan Covid-19 salgınına kadar birinci ve son sayfası renkli olmak üzere 8 sayfa çıkan gazetemiz, salgınla birlikte tüm sektörlerde olduğu kadar, yerel medyanın da bu süreçte ekonomik olarak sıkıntılar yaşamasından dolayı sayfa sayısını 6’ya düşürmüştür. Son iki yıldır 6 sayfa olarak yayımlanmaktadır. Basın İlan Kurumu’ndan resmi ve özel ilanlar almaktadır.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemizin günlük tirajı 3 bindir. Bu tirajın büyük kısmı yıllık abonelerden oluşmaktadır. Gazetemizin ayrıca bayi satışı da bulunmaktadır.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberleri de yayımlıyor musunuz?

Bu sorunun cevabı gündemin hareketliliğine göre değişkenlik göstermesine karşın yüzde 50’ye yakını özgün haberlerden oluşmaktadır. Gazetemizin gündemini ajans ve kurumlardan gelen haberlerden ziyade haber merkezimiz tarafından yapılan özel haberler belirlemektedir.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Şehri sosyo-ekonomik açıdan ilgilendiren olay ve gelişmelerden, kentin cemiyet hayatını içeren magazinsel ve soft konulara kadar her çeşit haber, gazetemizin sayfalarında yer alıyor. Doğruluğu kanıtlanan, kişilik haklarına saldırı niteliği taşımayan, ırk-inanç- düşünce ve yönelim gibi ayrıştırıcı söylemlerin olmadığı her konu gazetemizde yer almaktadır.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

Dijitalleşme yeni medyanın gerçeğidir. Ana akım medyanın sonunun yaklaştığı dönemde dijital gazeteciliğinin önemi daha da artmıştır. Gazetemiz, gazetekspres.com isimli internet sitesinin yanı sıra okuyucuyla interaktif bağın kurulduğu sosyal medya hesaplarına gün içerisinde haber girişi yapmaktadır. Vatandaşlardan gelen yorum, bilgi, görsel ve belgeler haber merkezimizce değerlendirmeye alınmaktadır.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Gazeteye birçok kez davalar açıldı ancak bireysel bir dava yok.

Gazetenizin okur sayısı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemizin 3 bin basılı, 13 bin dijital okuru bulunmakta.