
Serbest gazeteci Ayşegül Erkaya Arslan, Üsküdar İletişim’de deneyimlerini paylaştı
Haber Üsküdar
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde Prof. Dr. Süleyman İrvan tarafından verilen Serbest Gazetecilik dersine konuk olan Ayşegül Erkaya Arslan, serbest gazeteciliğe ilişkin deneyimlerini paylaştı.
“Mezun olur olmaz gazetecilik yapmadım”
Konuşmasına özgeçmişinden söz ederek başlayan Ayşegül Erkaya Arslan, 2017 yılında İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden mezun olduğunu, ardından yine aynı üniversitede 2019-2021 yılları arasında Medya ve Kültürel Çalışmalar Yüksek Lisans programını tamamladığını, tez çalışmasında kadın cinayetlerinin haberlerde yer alma biçimini incelediğini ve haberlerin büyük ölçüde tıklanma odaklı hazırlanmasından rahatsızlık duyduğunu söyledi.
“Serbest gazetecilik kavramıyla atölyelerde tanıştım”
2023 yılında farklı kurumlar tarafından düzenlenen atölyelere katılmaya başladığını ve bu atölyelerde serbest gazetecilik kavramıyla tanıştığını belirten Erkaya Arslan, Bianet tarafından düzenlenen Hak Odaklı Habercilik Atölyesi kapsamında ilk haberlerini yapmaya başladığını ifade etti.
Türkiye’de gazeteciliğin kamu yararı gözetilerek yapılmadığının altını çizen Ayşegül Erkaya Arslan, “Biz gazeteciler olarak bazen kamu yararını gözetmiyoruz. Tam tersine hareket ediyoruz. Ticari faaliyetlere odaklanıyoruz. Bir kadın cinayeti haberinin okunması için çok farklı bir başlıkta ele alıyoruz ya da artık hayatta olmayan bir kadını mağdur edecek şekilde ele alıyoruz” dedi. Bu noktada bir boşluk olduğunu, serbest gazeteci olarak hak haberciliğine odaklanabileceğini gördüğünü ifade eden Erkaya Arslan, böylece haberlerini yapmaya başladığını belirtti.
“Serbest gazeteciliğin dezavantajları var”
Konuşmasında serbest gazeteciliğin dezavantajlarına da değinen Ayşegül Erkaya Arslan şunları söyledi: “Dezavantajları kesinlikle var. Sigortanız yok. Yani kendiniz yatırmak isterseniz kendiniz yatırabiliyorsunuz ama bu basın sigortası olarak devreye girmiyor. Doğal olarak herhangi bir basın kartınız olmuyor. Basın kartınız olmadığı zaman da herhangi bir basın toplantısına, mesela belediyelerin basın toplantılarına ya da adliyelere girmekte sıkıntı yaşayabiliyorsunuz. Ama ben kendi deneyimimle şöyle aktarabilirim. Ben Bursa'dayım. Yerelde çalışan gazeteci arkadaşlar nereye gidiyorlarsa onlarla gidiyorum. Ne yapıyorlarsa bakıyorum. Yani ben o basın toplantılarını haber yapmıyorum ama sanki haber yapıyormuşum gibi takip ediyorum.”
“Şimdi öğrenci olsam sosyal medya platformlarındaki gazetecileri takibe alırdım”
Sosyal medya platformlarında bulunmanın çok önemli olduğunun altını çizen Ayşegül Erkaya Arslan, “Ben şu anki aklımla bir öğrenci olsaydım yapacağım ilk şey bütün sosyal medya platformlarındaki gazetecileri araştırıp, neler yaptıklarını, hangi alanlarda çalışma yürüttüklerini, teknolojiyi nasıl kullandıklarını, yapay zekayı nasıl kullandıklarını öğrenmeye çalışırdım. Yani size önerim de bu olur. Gazetecileri takip edin. Mesela podcast yayını yapan gazeteci arkadaşlarımız var, YouTube kanalından yayın yapan gazeteciler var” dedi.
“Telif programlarını takip edebilirsiniz”
Kendisinin genelde telifli haber duyurularını takip ederek haber yaptığını anlatan Erkaya Arslan, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: “Sizler de telif programlarını takip edebilirsiniz. Bazen öğrencilere yönelik telif programları da oluyor veya eğitimler veriliyor. Mesela ben şu an Gazeteciler Cemiyeti'nin açtığı Video Habercilik Atölyesine katıldım ve 3 tane video haber yapacağım. Benim daha önce video haber deneyimim yoktu.”
“Leylek ölümleriyle ilgili haberimin etkisini gördüm”
Ayşegül Erkaya Arslan, gazeteciliğin sorunların çözümünde etkisine bizzat tanık olduğunu, bir haberiyle anlattı: “Silivri'de iki yıldır bir elektrik direği nedeniyle leylekler ölüyordu. Leylekler değil sadece göçmen kuşlar da ölüyordu burada. Bu haberi Bianet’e yapmıştım. Sonra ne oldu? Bir hafta içerisinde o elektrik direği düzeldi. Ve ben kuş gözlemcisi ile konuştum. Dedim ki, ‘Ben çok şaşırdım. Hani iki yıldır halledilmiyordu.’ Dedi ki, sizin haberiniz çok etkili oldu.”
Söyleşi, Ayşegül Erkaya Arslan’ın öğrencilerin sorularını cevaplandırmasıyla sona erdi.