Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan: Yerel gazetelerin baskı tesisleri kapanmış durumda
13.01.2023 16:26

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan: Yerel gazetelerin baskı tesisleri kapanmış durumda


Haber Üsküdar – Gamze Özadanır

Üsküdar İletişim'de verilen Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizi tanıtır mısınız, kaç doğumlusunuz? Hangi okul mezunusunuz, gazeteciliğe ne zaman, hangi medyada ve hangi görevle başladınız?

Adım Cemal soyadım Kaplan. Endüstri meslek lisesinde okudum. 1960 doğumluyum, memleket olarak Mardinliyim. Gazeteciliğe 1986 yılında yerel bir gazetede spor muhabiri olarak başladım, Milliyet’in bir dönem Körfez ilçe temsilciliğini yaptım, daha sonra Özgür Kocaeli ve Kocaeli gazetelerinde çalıştım. Kocaeli TV’de haber ve spor müdürü olarak göreve başladım. NTV televizyonu bölge temsilciliğini beraber yürüttüğüm dönemde TV41 haber kanalında yönetim kurulu Başkan Yardımcısı olarak devam ettim. Halen NTV bölge temsilcisi olarak görev yapıyorum.

Halen başkanlığını yaptığınız Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, şimdiye kadar neler yaptı? Amacı ne? Kaç üyeniz var? Son olarak da Cemiyet olarak neler yapıyorsunuz?

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti 1986 yılında kurulmuş ve günümüze kadar gelmiştir, Benim ikinci dönemim, cemiyet üye sayımız 479. Türkiye’nin en çok üyesi olan cemiyetiyiz. Kocaelili gazetecilerin her yıl kutladığı Basın Onur Günü derneğimizin en önemli etkinliğidir. Bu etkinliğin tarihçesi şöyle; 16 Ocak 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk İzmit’te 15 gazeteciyle buluşarak gizli bir toplantı yapar. Cumhuriyet’in temelini bu toplantıda atmıştır. Bu yüzden cemiyet her yıl 16 Ocak’ta devlet protokolünün katıldığı bir programla bu anlamlı günü kutluyor ve gece de baloda gazetecilerin eğlencesini gerçekleştiriyoruz.

Cemiyet olarak üniversite öğrencilerine burs veriyoruz. Dron, muhabirlik, kameramanlık, grafikerlik, sosyal medya eğitimi, fotoğrafçılık, bilgisayar, güzel konuşma gibi eğitim kursları acıyoruz. Bu kurslara katılanlara sertifika veriyoruz, her  yıl üyelerimizin tamamını  aileleriyle ücretsiz tatile gönderiyoruz, her ay sinema ve tiyatro etkinliğine üyelerimizi gönderiyoruz. Kartepe’de her yıl sucuk ve kayak etkinliği organize ediyoruz, valilikle görüşmemiz sonucunda üyelerimizi il dışına 3 günlük gezilere götürüyoruz, medya evimizde gazeteci arkadaşlarımızın faydalandığı ücretsiz İnternet ile çay-kahve ikramımız var. Ayrıca her yıl hediye çekilişi gerçekleştiriyoruz, burada televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, laptop ve tabletler dağıtıyoruz, 16 Ocak günü tüm üyelerimize ayrıca hediye veriyoruz.

Cemiyet başkanlığını yaptığınız Kocaeli’de gazetecilik faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç basılı gazete var, kaç bağımsız haber sitesi var? Şehrinizdeki gazeteciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kocaeli’de güçlü bir medya var. Basın İlan Kurumu’ndan pay olan 15, pay alamayan 3 gazete var. Ayrıca 2 adet lisanslı televizyon ve 123 adet İnternet sitesi var. Çoğu zaman Türkiye’nin gündemine oturacak haberler buradan çıkar. Sanayi kenti olması dolayısıyla gündem hep yoğundur.

Şehrinizdeki medya kuruluşlarının temel sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapılmalıdır? Cemiyet olarak bu konuda çalışmalarınız var mı?

Kocaeli’deki en büyük sorun medya kuruluşlarının maliyetlerinin artmasıdır. Baskı masrafları yüksek olduğu için gazetelerin baskı tesisleri kapanmış durumda, ekonomik olsun diye İstanbul’da basımı yapılıyor. Sıkıntı yaşayan medya kuruluşları personel işten çıkarıyorlar. Pandemi döneminde de büyük kriz yaşamışlardı ve halen toparlanamadılar, Cemiyet olarak belediyeler ve büyük sanayi kuruluşlarıyla görüşmeler yaparak gazetelere destek vermeleri konusunda taleplerimiz oluyor. Resmi ilan paylarının artması konusunda görüşmelerimiz oluyor, bunda da başarılı olduk, paylar arttı.

Şehrinizdeki medyanın olumlu yönleri nelerdir? Halk gazetecilere nasıl bakıyor? Takdir ediyor mu?

Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle gazetelerin tirajı çok düştü, halkın alım gücü azalınca gazeteleri kestiler. Medya çalışanlarına halkın bakış açısı olumlu, tabii her zaman birkaç gazeteciye bakış açıları olumsuz olanlar da çıkıyor.

Basın Kanunu ile gazeteciliği ilgilendiren bazı kanunlarda son yapılan değişiklikler hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasa değişikliklerinin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında değerlendirme yapabilir misiniz?

Yeni çıkan yasayı olumlu buluyoruz, zaten yıllardır bekliyorduk. Tabii bu yasanın 29. maddesini biraz daha incelemeleri konusunda bizim de bir açıklamamız olmuştu.

Yerel medya yaygın/ulusal medyaya göre daha mı özgür yoksa daha mı kısıtlı

Yerel medya burada yaygın medyaya göre hem güçlü hem de daha özgür.

Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mıdır?

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti adına teşekkür ediyorum, yardımcı olduksa ne mutlu bize. Size de başarılar diliyorum.