Karadeniz gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Meryem Akgün: "Hak temelli gerçek haberlere yer veriyoruz"
06.01.2022 17:59

Karadeniz gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Meryem Akgün: "Hak temelli gerçek haberlere yer veriyoruz"


Haber Üsküdar – Başak Ufuk Kaba

Yerel Gazetecilik dersi kapsamında Trabzon’da yayımlanan Karadeniz gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürü ve muhabiri Meryem Akgün ile bir röportaj gerçekleştirdik. Akgün, Haber Üsküdar'a Karadeniz gazetesi hakkında bilgiler verdi.

Kendinizi tanıtır mısınız, gazeteciliğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Ben Karadeniz gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürü ve muhabiri Meryem Akgün. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü mezunuyum. 2012’de üniversiteden mezun olduktan sonra 2013 yılında Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı rahmetli Turgut Özdemir ile tanışmamla birlikte Trabzon basınına adım attım. Üniversiteden kalifiye eleman olarak mezun olmamın dikkat çekmesinden ötürü kadrolu iş tekliflerini değerlendirdim ve polis adliye muhabiri olarak mesleğe başladım. 2013 yılından şu ana kadar aktif olarak polis adliye muhabirliği ana alanım olmak üzere siyaset ve güncel haber takiplerini yapmaktayım. Ayrıca basın kartı sahibiyim.

Gazetenizin tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Karadeniz gazetesi Artvin, Rize, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Giresun ve Ordu olmak üzere Doğu Karadeniz’in yedi vilayetinde günlük çıkan bir gazetedir. Bölgenin ve aynı zamanda Anadolu basının mazisi en eski gazetelerinden biridir. Anadolu basınının öncü gazetelerinden biri olan Karadeniz gazetesinin kuruluş tarihi 23 Nisan 1979’dur. 42 yıldır yayın hayatını sürdürmektedir.

Gazetenizin yayın içeriği nelerden oluşuyor? Ne tür haberleri yayımlıyorsunuz?

Haberde kültür-sanat, asayiş, ekonomi, sağlık, bölge ve siyasi gündem olmak üzere yerelden ulusala açılan haberlere yer vermekteyiz. Spor sayfalarında ise sporun bütün dallarındaki müsabakalara yer vermekle birlikte ağırlık Trabzonspor olmak üzere akabinde bölge takımlarına önem vermekteyiz. Ayrıca diğer futbol takımlarının maçları da puan tablosu için takip edilmektedir.

Gazeteniz bugünkü haliyle kaç sayfa yayımlanıyor? Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan ve reklam alıyor musunuz?

Toplam 16 sayfa. Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan almakla birlikte gazetemizin reklam birimi de profesyonel olarak reklam çalışması yürütmektedir. Yerel, ulusal ve uluslararası firmalardan da reklam alınmaktadır.

Gazetenizin günlük tirajı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gazetemizin günlük tirajı 5-6 bin bandında seyretmektedir. Trabzonspor’un kazandığı maçların akabinde çıkan gazetemizin tirajı 1-2 bin daha artmaktadır.

Yayımladığınız haberlerin oransal olarak ne kadarı özgün haberdir? Kendi muhabirleriniz tarafından yapılan haberler de yayımlıyor musunuz?

Bölge ve spor haberlerimizin geneli özgün haberdir. Sahada muhabir ve kameraman arkadaşlarımız aktif olarak görev yapmaktadır. Siyasi güncel haberler ajanslardan ve haber sitelerinden temin edilmektedir.

Bir haberin sizin gazetenizde yayımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?

Kamu yararı, mağduriyet, talep, gerçeklik, hak gaspı ve bilgi içerikli olması gerekiyor. Hak ve toplum temelli gerçek haberlere yer veriyoruz.

Gazetenizin internet sitesini nasıl kullanıyorsunuz?

Karadenizgazete.com.tr isimli internet sitesi gazetemizden bağımsız ayrı bir ekiple yürütülmektedir. Zaman zaman paslaşırız fakat profesyonel olarak iki ayrı hizmet alanıyız.

Bugüne kadar yayımladığınız haber ve yazılar nedeniyle başınız hukuksal anlamda derde girdi mi? Dava edildiniz mi?

Dert olarak tanımlamamakla birlikte hakim karşısına çıkmadan emniyette ifade verip ‘soruşturmaya gerek yoktur’ neticesini aldığımız birçok şikayet oldu. Onun dışında Anayasa madde 32’de tanımlanan ‘cevap ve düzeltme hakkı’na son derece saygılı olduğumuzdan ve kimsenin bu hakkını gasp etmediğimizden tekzip dahi gelmedi.

Gazetenizin okur sayısı (basılı ve internet) hakkında bilgi verebilir misiniz?

İnternetin günlük tıklanması ortalama 100 binlerde. Gazetenin ise aboneleriyle birlikte günlük 5-6 bin tirajı da baz aldığımızda ortalama günde 10 bin okuyucuya ulaşıyoruz.

Gündemde etki yarattığını düşündüğünüz özel bir haberiniz var mı? Varsa bize anlatabilir misiniz?

Şahsımın ve burada çalışan birçok kıymetli emekçi arkadaşımın şehrin ve bölgenin mağduriyetini dile getirip çözüme kavuşmasına vesile olduğu nice haber var. En basiti birçok mahallenin su ve yol sorunun çözülmesinde bizleri onore eden önemli haberlerimiz oldu. Şahsım adına bir örnek vermek gerekirse; yaya trafiğinin yoğun olduğu bir alana üst geçit yapılması için haber yapmıştım ve o dönemin kaymakamı ‘ölümlü kaza olmadıkça yaya geçidi yapamayacaklarını’ ifade etmişti. Kısa bir süre sonra gencecik bir kız kardeşimiz o bölgede trafik kazasında hayatını kaybetti. Bunun üzerine ‘Bir can yeter mi Kaymakam Bey’ diye başlık attığım haberimle hem üst geçit yapılmasına vesile oldum hem de insan hayatına önem vermeyen kaymakamın görevden alınmasına sebep oldum. Bunların dışında 5 kez yılın gazetecisi ödülünü almamı sağlayan hak temelli haberlerimde yine adaletli sonuçların alınmasına vesile oldum.

Sorumlu yazı işleri müdürü olarak bu konumunuzdan bahseder misiniz?

Mevzuat gereği gazetede bir sorumlu yazı işleri müdürü olması gerekiyordu. Basın kartı, lisans mezunu, kıdem gibi kriterleri söz konusu olduğundan bu sıfat şahsıma tevdi edildi. Fakat benim için mevzuattan öte bir makam değildir. Hala aktif olarak sürdürdüğüm muhabirlik görevi benim için kutsaldır ve önemlidir. Önce istihbarat, sonra saha çalışması ve fotoğraf çekimi ve en son haberin yazımı ile muhabirliğin temel unsurlarını tamamladıktan sonra sorumlu yazı işleri olarak diğer sayfaların mevzuat açısından uygunluğunu kontrol ederim. İfadeye giderim, yayın yasaklarını arkadaşlara bildiririm. Özetle gazetede nöbetini tutan, haberini yazan, asayiş ve siyasi gündem sayfasını hazırlayan, diğer sayfaları kontrol eden, röportajını yapan, yeri geldiğinde de ifadeye giden bir çalışanım.