Yeni medya ve gazetecilik alanında 10 yeni meslek
23.07.2019 19:05

Yeni medya ve gazetecilik alanında 10 yeni meslek


Haber Merkezi

Yeni medya, üretimi, programlanması ve depolanması konusunda bilgisayara veya mobil teknolojilere ihtiyaç duyan, dağıtımı ve gösterimi internet aracılığıyla gerçekleştirilen, etkileşim özelliğine sahip medya olarak tanımlanıyor.

Yeni medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte daha önce hiç varolmayan yeni meslekler ortaya çıktı. Bazı eski ve geleneksel meslekler de yeni medyanın imkânlarıyla içerik ve biçim değiştirmeye başladı. Haber Üsküdar olarak özellikle yeni medya ve gazetecilik alanında eğitim göreceklere ışık tutmak amacıyla bu alandaki en popüler 10 yeni mesleği derledik.   

Sosyal medya uzmanlığı/yöneticiliği: Kurumların, şirketlerin sosyal medya hesaplarını yöneten kişilerdir. Temel olarak sosyal medya stratejileri geliştirmek ve sosyal medyada yayımlanacak içerik ile görsellerin planlamasını, organizasyonunu yapmak ve uygulamak gibi görevleri vardır. Günümüzde hem sosyal medya platformları artmış hem de neredeyse sosyal medya hesabı kalmayan kurum kalmamıştır. Hangi sosyal medya hesapları açılmalı, açılan hesaplardan ne paylaşılmalı, takipçilerle nasıl bir etkileşime girilmeli gibi konular sosyal medya yöneticisinin sorumluluğundadır. Kurum, şirket yöneticileri ile çalışanları da sosyal medya hesaplarını yöneten sosyal medya yöneticilerinin tavsiyelerine uygun hareket etmelidir.

Çevrimiçi itibar yönetimi: İtibar yönetimi, bir marka, kurum veya şirketin var olan itibarını korumak ve daha iyi konuma getirmek için yapılan çalışmalara verilen isimdir. İtibar yönetiminin ana amacı marka ya da şirketin toplum nazarında itibarını ve bilinilirliğini arttırmaktır. Günümüzde insanların vakitlerinin çoğunu sosyal medyada geçirmeye başlaması, marka ve şirketler açısından “çevrimiçi itibar yönetimi” meselesini önemli hale getirdi. Markalar ve şirketlerin sosyal medyada ve genel olarak internette kendileri ya da ürünleri hakkında konuşulanları takip etmeleri, olumsuz yorumlar karşısında strateji geliştirmeleri gerekli hale geldi.

İçerik yönetimi: En basit biçimde tanımlarsak, herhangi bir şirketin, kurumun, markanın web sayfasını oluşturma, düzenleme, içerik üretme ve yayımlama işidir. İçerikleri kim üretecek, nasıl ve zaman yayımlanacak gibi konularda karar verme işidir. İçerik yöneticiliği aslında medya kurumlarındaki editörlük gibidir. İçerik üretimi konusunda deneyim kazanmış, dili iyi kullanan kişiler içerik yöneticisi olarak çalışabilirler. Kurumsal internet sitelerinde ne tür içeriğin yayımlanacağı çok önemlidir.

SEO uzmanlığı: SEO, Arama Motoru Optimizasyonu'nun kısaltması olarak kullanılmaktadır ve web sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda çıkarılmasına yönelik çalışmaları içermektedir. Günümüz internet ortamında içerik üretmek kadar bu içeriğin görünür hale getirilmesi de çok önemlidir. Eğer web siteniz google aramalarında görünmüyorsa, kullanıcıların ürettiğiniz içeriklere ulaşmaları çok kolay olmayacaktır.

Dijital pazarlama uzmanlığı/yöneticiliği: Dijital pazarlama uzmanları/yöneticileri markaların çevrimiçi pazarlama süreçlerini yürüten ve yöneten kişilerdir. Marka bilinirliğini artırmak, marka sadakati oluşturmak, çevrimiçi satışları artırmak için kampanyalar düzenlemek gibi görevleri üstlenirler. Bu meslek her ne kadar pazarlama, halkla ilişkiler ve reklam alanındaki yeni meslekler arasında ise de, yeni medya eğitimi alanlar da bu alanda kendilerini geliştirebilmektedirler.

Web sitesi tasarımcısı: Günümüz yeni medya ortamında web sitesi olmayan şirket neredeyse hiç yoktur. Dolayısıyla etkili ve kullanıcı dostu web siteleri tasarlamak önemli bir meslek haline gelmiştir. Özellikle mobil uyumlu web siteleri tasarlayabilen uzmanlar gelecekte daha çok aranan kişiler haline gelecektir. 

Yeni medya yayıncılığı: Gazeteciliği internet ortamına taşıyan, canlı haber/program sunan, takipçilerle çevrimiçi etkileşim içinde olan gazetecilik anlayışıdır. Özellikle geleneksel medyada kendisine yer bulamayan profesyoneller internette kendi medyalarını yaratmaktadırlar. Yeni medya yayıncılığı aynı zamanda genç gazeteciler için de yeni bir iş imkânı anlamına gelmektedir.

Yeni medya muhabirliği: Kendilerine meslek olarak gazeteciliği seçen gençlerin yeni medyanın sağladığı tüm olanakları en etkili şekilde uygulayabilen muhabirler olması önem taşımaktadır. Sadece haber yazmak değil, haberde hipermetin özelliklerini kullanmak, video eklemek, ses kaydı eklemek gibi haberi zenginleştiren unsurları kullanabilen muhabirler daha avantajlı olacaktır.

Veri gazeteciliği: En basit biçimde, verilerle gazetecilik yapmak olarak tanımlanabilir. Günümüzde kamu ve özel kurumlar tarafından durmaksızın veri üretimi söz konusudur. Bu verilerden anlamlı haberler üretebilmek için veri kullanmayı bilen, veri analizi becerisine sahip muhabirlere ihtiyaç var.

Haber sitesi editörlüğü: Haber sitelerinde editörlük yapmak, yeni medya ve gazetecilik eğitimi alacak gençlerin hedeflerinden birisi olabilir. Bunun için iyi bir iletişim ve gazetecilik eğitiminin yanında Türkçeyi iyi kullanmak, mesleki etik duyarlılığa sahip olmak, çarpıcı manşetler atabilmek gibi beceri ve yetkinliklere sahip olmak gerekir.