Haber Atölyesi, haber türleri konulu ilk dersle başladı
31.10.2019 12:53

Haber Atölyesi, haber türleri konulu ilk dersle başladı


Haber: Emre Sertdemir ve Onur Hamzaoğlu             
Fotoğraf:
Ömer Karaoğlu

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü tarafından organize edilen Haber Atölyesi kapsamında verilen ilk derste Dr. Öğr. Üyesi Eren Ekin Ercan “Haber Yazımı ve Habercilik Türleri” üzerinde durdu.

Eğiticiliğini Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Eren Ekin Ercan’ın yaptığı, bölüm Araştırma Görevlisi Selin Maden’in koordine ettiği Haber Atölyesinin ilk dersinde “Haber Yazımı ve Habercilik Türleri” üzerinde duruldu.

Dr. Öğr. Üyesi Eren Ekin Ercan: “Araştırmacı gazetecilik önem kaybediyor”

Niteliklerine göre toplam 14 haber türü olduğunu belirten Ercan, bunların ise rutin, basit, karmaşık, özel, araştırma, öyküleyici, derleme, atlatma, bayat, sıcak, konserve, ambargolu, maksatlı ve asparagas haber türlerinden oluştuğunu dile getirdi. Kapsamlı haberlerde bu haber türlerinden pek çoğunun iç içe geçebileceğini vurgulayan Ercan, bu bağlamda özel haber, araştırma haberi ve sıcak haber gibi haber türlerinin ele alınan konu bağlamında genellikle bir arada olduğuna değindi. Araştırmacı gazeteciliğin kurumsal ve ekonomi-politik nedenlerle giderek önemini kaybettiğini dile getiren Ercan, bunun yerini ise günümüzde ağırlıkla veri gazeteciliğinin aldığını aktardı. 

Haberi oluşturan unsurlar ele alındı

Haber yazımında temel unsurlar üzerinde duran Eren Ekin Ercan sözlerine şöyle devam etti: “Bir haber temel olarak başlık, spot, giriş, ara başlıklar ve ana metinden oluşur. Ara başlıklar genellikle çok uzun haberlerde kullanılıyor. Haber başlığının ise 3-5 kelimeyi geçmediğini görüyoruz. Spotu da haberin ‘kaba’ bir özeti olarak düşünmek gerekiyor. Çünkü haberde esas olan o haberi okutturmaktır. Yani okuyucuda merak uyandırmak ve alabildiğine ana metine yönlendirmek, habere ilişkin detayları aktarmaktır.” 

Özellikle yazılı basında haber yazımında ters piramit yönteminin kullandığına işaret eden Ercan, haber girişinin 5N 1K (ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl, kim) dediğimiz unsurları içermesi gerektiğini, fakat haber yazımına ilişkin düz piramit, dörtgen/kare, konuşma dili tekniği gibi haber yazım tekniklerinin de bulunduğunu sözlerine ekledi.

Haber Atölyesi eğitimleri devam ediyor

Her hafta haberciliğe ilişkin pratik ağırlıklı eğitimlerin verileceği Haber Atölyesi, İletişim Fakültesi’nin tüm öğrencilerine açık. Bir sonraki atölye ise 4 Kasım Pazartesi günü Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın röportaj konusunda vereceği eğitimle devam edecek.